Presskort, penna och block.
Foto: Magnus Aronson

Medlemstidningen Ducatus finns även på webben!

Erbjuder er arbetsgivare och chefer inom Svenska kyrkan fördjupande artiklar och reportage om arbetsgivarfrågor lite snabbare, lite enklare och mer regelbundet. Ingår i medlemsavgiften till Skao.

Ducatus på webbenerbjuder både artiklar som tidigare publicerats i den tryckta versionen av Ducatus och material exklusivt för Ducatus på webben.

Vad vill du läsa mer om? lotta.person@skao.se

Vill du som företag/organisation annonsera i Ducatus?

Kontakta VK Media i Umeå!

Tfn 090-71 15 12, ola.tallbom@vkmedia.se

Ett smörgåsbord av reportage och intervjuer, för dig som chef och arbetsgivare.

Kyrkan har ett ansvar att lära ut!

Härnösands stift erbjuder alla anställda musiker att lekfullt lära barn att närma sig tangentinstrument. Hinner de inte under ordinarie tjänst kan de få bidrag. – Kyrkorgel är inte ett valbart instrument i skolan. Kompetensen finns i kyrkan och därför måste vi ta vårt ansvar att utbilda, säger Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker i Härnösands stift.

Här får barn lära sig att spela orgel

Ljuvliga orgeltoner fyller kyrkorummet i Hornsbergskyrkan på Frösön när 10-årige Jakob Tirén spelar. Han är en av kyrkomusikern Mats Ternvalls orgelelever som får lära sig spela orgel med hjälp av Suzukimetoden. – Låt barnen komma till orgelpallen är min devis, säger Mats Ternvall.

Behovet av fler kyrkomusiker är jättestort!

Det går fler kyrkomusiker i pension än vad som utbildas. Till år 2030 beräknas 40 procent ha gått i pension och det krävs 700 nya för att ersätta dem. För att locka fler att satsa på yrket pågår en rad initiativ runt om i landet.

God arbetsmiljö - bra även för ekonomin

Produktionsbortfall, konflikter och insatser från HR-avdelningen. En medarbetare som inte mår bra kan bli dyr. Men forskning visar att arbetsgivare som väljer att investera i god arbetsmiljö får tillbaka pengarna – med ränta.

Det svåra samtalet om ohälsa

Att närma sig en medarbetare som uppvisar tecken på ohälsa på arbetsplatsen kan vara en utmaning. Hur gör man för att inleda ett samtal kring ett svårt ämne? Och finns det sätt att förbereda sig? Lars Carlsson, ledarskapskonsult och legitimerad psykoterapeut, ger sina tips.

Nya riktlinjer främjar fysisk aktivitet

Rörelsevariation är viktigt oavsett om arbetet innebär mycket stående, stillasittande eller är fysiskt ansträngande. Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram nya riktlinjer för att främja fysisk aktivitet och minska det farliga stillasittandet.

Så jobbar vi med säker arbetsmiljö

Tunga lyft, monotona rörelser, hantering av maskiner och risk för fall eller att få jord över sig. Det finns mycket att tänka på när det gäller fysisk arbetsmiljö inom begravningsverksamheten. Ducatus besökte Göteborgs begravningssamfällighet för att prata gravgrävning, krematorieverksamhet och kyrkogårdsskötsel.

Kvinna visar en prototyp av ett svalg.

Sex tips för dig som använder rösten mycket i jobbet!

Rösten är ett viktigt arbetsverktyg för många, inte enbart inom Svenska kyrkan. Specialistlogoped Karin Huss delar med sig av tips som får rösten att hålla hela dagen.

Leende kvinna med ljust hår och blå tunika står lutad mot en vägg.

Vårda rösten för att den ska hålla

Rösten är ett viktigt arbetsverktyg för många inom kyrkan. Men hur kan arbetsgivaren stötta medarbetaren att vårda sin röst som ska hålla hela dagen – och arbetslivet?   Specialistlogoped Karin Huss på Danderyds sjukhus utanför Stockholm ger råd. 

Man med ljus skjorta och mörk kavaj tittar in i kameran.

–Hej Peter Munck af Rosenschöld, hur ser du på tillgången till logopeder inom företagshälsovården?  

–Intressant fråga! De senaste åren har vi lärt oss mycket om vikten av psykisk hälsa för att vi ska kunna prestera på arbetet. När det gäller röstergonomi så skulle jag säga att denna fråga ligger i sin linda, eftersom den inte traditionellt sätt har ingått i begreppet fysisk arbetsmiljö.  

Säkerhetshjälmar på en hylla.

Om arbetstagarens ansvar för sin egen arbetsmiljö

Fråga: Kyrkogårdschefen i vårt pastorat har uppmärksammat att arbetsgivarens instruktioner inte alltid följs fullt ut vid gravgrävning. Vid gravhöljning och demontering av rasskydd har vissa brister förekommit, exempelvis att hjälm inte används. Vi undrar nu vilka krav och åtgärder som kan bli aktuella för att uppnå efterlevnad i säkerhetsfrågorna.

Handslag mellan två personer.

Då kan det bli uppsägning

ARBETSRÄTT. Var dras gränsen för uppsägning på grund av ohälsa, när en medarbetare inte kan prestera på jobbet? Vilka skyldigheter och rättigheter har arbetsgivaren respektive arbetstagaren? Erik Danhard, advokat och arbetsrättsexpert förklarar vad som gäller.

två händer rensar ogräs intill en planta med ljung.

Lärlingstiden - som en lång provanställning

Vuxna som vill byta bana mitt i livet, liksom arbetslösa, är målgruppen för lärlingsutbildningen Trädgård och skötsel av utemiljöer som Uddevalla Vuxenutbildningen driver sedan 2022. Samarbetet med Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté, TCYK, kopplar kurspaketet till ett yrkesbevis.

Kvinna med arbetskläder och keps rensar i en blomrabatt.

Grön utbildning gav Aksel nytt jobb

Uddevalla kyrkogårdsförvaltning tar sedan 2022 emot lärlingar från vuxenutbildningen som utbildar sig inom den gröna näringen. – Vi vill bidra till att fler utbildar sig inom gröna yrken. Det gynnar vår kompetensförsörjning, säger Helena Lind, kyrkogårdschef i Uddevalla pastorat. En av praktikanterna, Aksel Özkan, är nu säsongsanställd och trivs bra.

Ung man med mörk tröja och glasögon hjälper en präst med kläderna inför gudstjänst.

"Kul att få se olika delar av verksamheten!"

Gabriel Gustafsson ville ta de första stegen in i vuxenvärlden genom att testa på att jobba inom Svenska kyrkan. Genom Ung resurs fick han kontakt med församlingen i Sala. – Jag trivs väldigt bra och det är kul att få se olika delar av verksamheten, säger han.

Ung resurs fanns - då ordnade vi jobb!

Utan lediga tjänster blev Ung resurs lösningen för Rådmansö och Frötuna församlingar i Roslagens östra pastorat att välkomna unga aspiranter. – Det är en vinst att ha en resurs här i församlingen, på alla sätt, säger församlingspedagog Clas Elgbro.

Två personer planerar en buske med både gröna och gula blad.

Det här innebär en aspirantanställning 

Den som gör ett praktikår inom Svenska kyrkan genom Ung resurs anställs under den nya anställningsformen aspirantanställning, som finns med i Avtal 23. Skao:s arbetsrättsjurist P G Forsberg reder ut vad som gäller

kvinna med långt hår och lugg tittar in i kameran.

Praktikår ger möjlighet till informellt lärande 

Ung resurs är ett uppskattat initiativ för att flera unga ska få upp ögonen för Svenska kyrkan som arbetsgivare. Studier med arbete i församlingen och uppgifterna kan anpassas efter behov och individ.  – Jag hoppas att fler församlingar ska öppna upp och låta ungdomar ta plats, säger Cecilia Cedergren, nationell handläggare för Ung resurs. 

Från pilotprojekt till användning i full skala

Gunnar Fast, rådgivare vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, berättar hur metoden arbetsårsplanering tagits fram och vad arbetsgivare ska göra för att dra nytta av den. 

Så arbetar Halmstads församling med arbetsårsplanering

Halmstads församling har börjat planera arbetstid för kyrkomusiker med hjälp av metoden arbetsårsplanering. HR-specialist Håkan Wallentin ser stora fördelar även om startsträckan ibland känts lång:

illustration över verktygslåda och böcker där det står avtal och lön på framsida/rygg

Nya avtalet ger tydligare löneprocess

En enklare process och ett avtal som är lättare att förstå och tillämpa. det är så Skao långsiktigt vill utveckla löneprocessen. Årets centrala förhandlingar som resulterade i Avtal 23 är ett steg i den riktningen.

en person i jeanskjorta öppnar en plånbok och visar upp sedlar.

Visa aktsamhet vid kvittning mot arbetstagares skuld

FRÅGA: En av våra medarbetare ansökte och fick under fyra månader tjänstledigt halvtid för studier. Ledigheten förlängdes därefter ytterligare tre månader utan att uppmärksammas av löne-administratören. Efter fyra månaders ledighet betalades därför på nytt lön som om hen arbetat heltid. Kan pastoratet nu kräva tillbaka den för mycket utbetalda lönen?

Lägeransvarig kvinna sitter i soffa tillsammans med konfirmander.

Jobba på läger - mer reglerad återhämtning

Den nya lägerbilagan innebär tydligare och enklare regler för vila, arbetstid och ersättning för lägerpersonal. Täby församling, som har Sveriges största konfirmations- och lägerverksamhet, har länge jobbat med arbetstidsreglering, arbetsmiljöfrågor och noggrann planering av sina läger. – Konfirmationsläger är viktiga för att skapa en relation till våra ungdomar, så det måste få kosta, säger Mari-Louise Broström, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten.

Afa försäkring ger rehabiliteringsstöd - intervju med handläggare förtydligar möjligheterna

Arbetsgivare inom Svenska kyrkan kan få ekonomisk ersättning med upp till hälften av kostnaden, när en anställd genomgår arbetslivsinriktad rehabilitering för psykiska eller fysiska besvär. De senaste fem åren har i genomsnitt 25 sådana ansökningar om individuella rehabiliteringsstöd gjorts per år genom AGS-KL.

Försäkringskassan: Förebygg ohälsa - sök bidrag!

Försäkringskassan kan ge arbetsgivare ett arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd, för att i ett tidigt skede få extern hjälpt för att förebygga och förkorta sjukskrivningar vid exempelvis riskbruk eller skadligt bruk.

Kvinna i mörk polo tittar in i kameran och ler.

Förebygga ohälsa - och möjliggöra återgång: Dubbelt ansvar för arbetsgivare

Riskbruk och skadligt bruk klassas som sjukdom, likt vilken sjukdom som helst Det förtydligar Sara Strandberg, arbetsmiljöexpert på Skao.

Man med kort skäggstubb tittar in i kameran från sidan.

Ta de tidiga signalerna på allvar!

Att veta säkert om en medarbetare har problem med alkohol, droger eller läkemedel kan vara svårt. Ofta syns de uppenbara tecknen när det redan gått för långt. – Det bästa är att agera redan när man upptäcker små förändringar i beteendet, säger Magnus Nyqvist, expert inom skadligt bruk på Alna, en del av Feelgood.

Man med ljus tröja står med armarna i kors, lutad mot ett träd.

Om Akka: Det är viktigt att alla svarar ärligt!

– Det viktigaste är att Akka är på riktigt. Medarbetarna lägger ner ganska mycket tid och känslor och vi som arbetsgivare tar det på allvar. Det säger Martin Johansson som länge använt Akka som verktyg för medarbetarundersökningar.

Illustration över färgglad nyckel.

Regnbågsnyckeln har öppnat dörrar

En av de första arbetsgivarna som fick ta emot hbtq-märkningen Regnbågsnyckeln var Harplinge-Steninge församling. Och processen har gett ringar på vattnet. Regnbågsnyckeln öppnar för ett bredare samtal och inkludering, säger kyrkoherde Peder Jarnvall.

Internrekrytering av man var inte könsdiskriminering

Ett studieförbund utlyste internt en ledig tjänst som teamekonom. Två kvinnor och en man var de enda sökande. Kvinnorna var civilekonomer och hade arbetat längre än mannen som hade en kortare ekonomutbildning. Mannen anställdes – vilket inte var könsdiskriminering, enligt Arbetsdomstolen.

Teckning som visar ett öga inuti ett paragraftecken

För bra arbetsmiljö fri från diskriminering - ta avstamp i lagarna

Både arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen ställer krav på arbetsgivare att arbeta systematiskt och aktivt mot kränkande särbehandling och för en god arbetsmiljö där alla kan utföra sina uppgifter utan risk för ohälsa. Arbetsrättsjurist Pia Wiséen Wernblom reder ut begreppen kring regelverken och ger tips.

Ett par glasögon ligger ovanpå ordet Akka.

Arbetsmiljöundersökningen Akka sex år visar följande:

Hög motivation för de egna arbetsuppgifterna– men bristande kommunikation och konflikthantering.

visar toppen på ett anställningsavtal

Rätt till insyn vid tillsättning av chef

Vår församling ska nu anställa ny kyrkoherde och inför förhandling i frågan med facken har vi bestämt oss för ett urval av tre intressanta sökanden. Facken kräver dock att församlingen ska förhandla avseende samtliga som sökt tjänsten och då även tillhandahålla facken alla ansökningshandlingar. Har vi verkligen en sådan skyldighet – vi önskar så långt möjligt värna om sökandenas integritet?

illustration av person vid kopieringsmaskin. Ur en dörr bakom personer sträcker två långa armar ut sig.

Så blir otrygga rum trygga

Diskrimineringsuppropen #metoo och #vardeljus har lett till arbetsmiljöanalyser i Svenska kyrkan. Kultur och struktur diskuteras rent allmänt, men också de fysiska rummen. Marit Norén, präst och metodutvecklare med specialisering genus, ger råd om hur rum kan bli trygga.

Råd för att förebygga kränkande särbehandling

Närmare var femte svensk utsätts för kränkande särbehandling på jobbet. Vad kan den som är chef göra för att förebygga kränkningar och hur kan hen agera när de förekommer? Arbetsgivarorganisationens arbetsmiljöspecialist Sara Strandberg ger tips och råd.

kvinna i täckkappa framför en stor kyrka.

När elpriserna skenar – kallställda kyrkor

De höga elpriserna tvingar kyrkoråd att tänka i nya banor. Södra Kållands pastorat i Skara stift har under vintern kallställt 4 av totalt 17 kyrkor. Ny teknik håller koll på luftfuktigheten. – Vi vill ju att kulturarvet ska må så bra som möjligt, säger Lisbeth Bärgman, pastoratets kyrkogårds- och fastighetschef.

Kyrka i bakgrunden, i snölandskap med blå himmel.

Lästips från Magdalena Boork

Om klimatstyrning och temperatursänkning

Kvinna med kort hår, lugg, örhängen och blå blus.

Råd inför klimatstyrning och temperatursänkning

Gör en grundlig analys innan ni beslutar om temperatursänkning.  Det förespråkar Magdalena Boork, nationell energisamordnare.  – En tidig kontakt med länsstyrelsen är heller aldrig fel.

foto på sedlar i olika valörer

Små löneskillnader mellan män och kvinnor

Arbetsgivarorganisationens nyligen genomförda analys av lönestatistik för Svenska kyrkans yrken visar inga signifikanta skillnader mellan könen. – Kvinnors genomsnittliga löner ligger något lägre än männens, men som regel rör det sig inte om mer än ett par procents skillnad, konstaterar Anders Sundström, projektledare på Statisticon.

man med skjorta, kavaj och glasögon lutar sig mot en hurts.

TRE FRÅGOR TILL...:”Vi kan vara ganska stolta över löneläget”

… Sten Lycke, biträdande förhandlingschef vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Kvinna pekar på en duk från taket med text från presentation.

Så kan vi vara kyrka för fler

Intresset för idealitet ökar inom Svenska kyrkan och är ett utvecklingsområde i många församlingsinstruktioner.

Ett räkors i förgrunden, en konfirmandgrupp i bakgrunden.

Fler unga ideella, men strategier saknas ofta för att behålla dem

Antalet frivilliga inom Svenska kyrkans ungdomsverksamhet har ökat under 2000-talet. Samtidigt minskar antalet ideella inom barnverksamheten och för vuxna som vill engagera sig är möjligheterna begränsade. Det visar en ny rapport.

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.