Arbetsmiljölagen och andra häften som rör arbetsmiljöfrågor.
Foto: Magnus Aronson

Ducatus på webben om arbetsmiljöfrågor

Arbetsmiljö och verksamhet hänger samman. Det är i verksamheten förutsättningarna för arbetsmiljön uppstår och arbetsmiljön påverkar hur verksamheten utförs.

Här återfinns  artiklar och reportage om arbetsmiljöfrågor olika aspekter. Vissa har  tidigare publicerats i den tryckta versionen av Ducatus, andra är exklusivt skrivna för Ducatus på webben. 

Vad vill du själv läsa mer om? lotta.person@skao.se

Läs mer om arbetsmiljöfrågor i Ducatus på webben

Nya riktlinjer främjar fysisk aktivitet

Rörelsevariation är viktigt oavsett om arbetet innebär mycket stående, stillasittande eller är fysiskt ansträngande. Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram nya riktlinjer för att främja fysisk aktivitet och minska det farliga stillasittandet.

Så jobbar vi med säker arbetsmiljö

Tunga lyft, monotona rörelser, hantering av maskiner och risk för fall eller att få jord över sig. Det finns mycket att tänka på när det gäller fysisk arbetsmiljö inom begravningsverksamheten. Ducatus besökte Göteborgs begravningssamfällighet för att prata gravgrävning, krematorieverksamhet och kyrkogårdsskötsel.

Kvinna visar en prototyp av ett svalg.

Sex tips för dig som använder rösten mycket i jobbet!

Rösten är ett viktigt arbetsverktyg för många, inte enbart inom Svenska kyrkan. Specialistlogoped Karin Huss delar med sig av tips som får rösten att hålla hela dagen.

Leende kvinna med ljust hår och blå tunika står lutad mot en vägg.

Vårda rösten för att den ska hålla

Rösten är ett viktigt arbetsverktyg för många inom kyrkan. Men hur kan arbetsgivaren stötta medarbetaren att vårda sin röst som ska hålla hela dagen – och arbetslivet?   Specialistlogoped Karin Huss på Danderyds sjukhus utanför Stockholm ger råd. 

Man med ljus skjorta och mörk kavaj tittar in i kameran.

–Hej Peter Munck af Rosenschöld, hur ser du på tillgången till logopeder inom företagshälsovården?  

–Intressant fråga! De senaste åren har vi lärt oss mycket om vikten av psykisk hälsa för att vi ska kunna prestera på arbetet. När det gäller röstergonomi så skulle jag säga att denna fråga ligger i sin linda, eftersom den inte traditionellt sätt har ingått i begreppet fysisk arbetsmiljö.  

Säkerhetshjälmar på en hylla.

Om arbetstagarens ansvar för sin egen arbetsmiljö

Fråga: Kyrkogårdschefen i vårt pastorat har uppmärksammat att arbetsgivarens instruktioner inte alltid följs fullt ut vid gravgrävning. Vid gravhöljning och demontering av rasskydd har vissa brister förekommit, exempelvis att hjälm inte används. Vi undrar nu vilka krav och åtgärder som kan bli aktuella för att uppnå efterlevnad i säkerhetsfrågorna.

Lägeransvarig kvinna sitter i soffa tillsammans med konfirmander.

Jobba på läger - mer reglerad återhämtning

Den nya lägerbilagan innebär tydligare och enklare regler för vila, arbetstid och ersättning för lägerpersonal. Täby församling, som har Sveriges största konfirmations- och lägerverksamhet, har länge jobbat med arbetstidsreglering, arbetsmiljöfrågor och noggrann planering av sina läger. – Konfirmationsläger är viktiga för att skapa en relation till våra ungdomar, så det måste få kosta, säger Mari-Louise Broström, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten.

Afa försäkring ger rehabiliteringsstöd - intervju med handläggare förtydligar möjligheterna

Arbetsgivare inom Svenska kyrkan kan få ekonomisk ersättning med upp till hälften av kostnaden, när en anställd genomgår arbetslivsinriktad rehabilitering för psykiska eller fysiska besvär. De senaste fem åren har i genomsnitt 25 sådana ansökningar om individuella rehabiliteringsstöd gjorts per år genom AGS-KL.

Försäkringskassan: Förebygg ohälsa - sök bidrag!

Försäkringskassan kan ge arbetsgivare ett arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd, för att i ett tidigt skede få extern hjälpt för att förebygga och förkorta sjukskrivningar vid exempelvis riskbruk eller skadligt bruk.

Kvinna i mörk polo tittar in i kameran och ler.

Förebygga ohälsa - och möjliggöra återgång: Dubbelt ansvar för arbetsgivare

Riskbruk och skadligt bruk klassas som sjukdom, likt vilken sjukdom som helst Det förtydligar Sara Strandberg, arbetsmiljöexpert på Skao.

Man med kort skäggstubb tittar in i kameran från sidan.

Ta de tidiga signalerna på allvar!

Att veta säkert om en medarbetare har problem med alkohol, droger eller läkemedel kan vara svårt. Ofta syns de uppenbara tecknen när det redan gått för långt. – Det bästa är att agera redan när man upptäcker små förändringar i beteendet, säger Magnus Nyqvist, expert inom skadligt bruk på Alna, en del av Feelgood.

Man med ljus tröja står med armarna i kors, lutad mot ett träd.

Om Akka: Det är viktigt att alla svarar ärligt!

– Det viktigaste är att Akka är på riktigt. Medarbetarna lägger ner ganska mycket tid och känslor och vi som arbetsgivare tar det på allvar. Det säger Martin Johansson som länge använt Akka som verktyg för medarbetarundersökningar.

Ett par glasögon ligger ovanpå ordet Akka.

Arbetsmiljöundersökningen Akka sex år visar följande:

Hög motivation för de egna arbetsuppgifterna– men bristande kommunikation och konflikthantering.

illustration av person vid kopieringsmaskin. Ur en dörr bakom personer sträcker två långa armar ut sig.

Så blir otrygga rum trygga

Diskrimineringsuppropen #metoo och #vardeljus har lett till arbetsmiljöanalyser i Svenska kyrkan. Kultur och struktur diskuteras rent allmänt, men också de fysiska rummen. Marit Norén, präst och metodutvecklare med specialisering genus, ger råd om hur rum kan bli trygga.

Råd för att förebygga kränkande särbehandling

Närmare var femte svensk utsätts för kränkande särbehandling på jobbet. Vad kan den som är chef göra för att förebygga kränkningar och hur kan hen agera när de förekommer? Arbetsgivarorganisationens arbetsmiljöspecialist Sara Strandberg ger tips och råd.

kvinna i täckkappa framför en stor kyrka.

När elpriserna skenar – kallställda kyrkor

De höga elpriserna tvingar kyrkoråd att tänka i nya banor. Södra Kållands pastorat i Skara stift har under vintern kallställt 4 av totalt 17 kyrkor. Ny teknik håller koll på luftfuktigheten. – Vi vill ju att kulturarvet ska må så bra som möjligt, säger Lisbeth Bärgman, pastoratets kyrkogårds- och fastighetschef.

Kyrka i bakgrunden, i snölandskap med blå himmel.

Lästips från Magdalena Boork

Om klimatstyrning och temperatursänkning

Kvinna med kort hår, lugg, örhängen och blå blus.

Råd inför klimatstyrning och temperatursänkning

Gör en grundlig analys innan ni beslutar om temperatursänkning.  Det förespråkar Magdalena Boork, nationell energisamordnare.  – En tidig kontakt med länsstyrelsen är heller aldrig fel.

Teckning över kvinna som sitter på en liten stol och håller för öronen.

Från blöjbyten till buller och stress

Buller, smitta, tunga lyft och samvetsstress – det är några av utmaningarna som kan förekomma i förskolemiljön. Så här kan ni jobba förebyggande.

Undvik konfrontation och skapa en oenighetens gemenskap

Petter Karlsson, samordnare för Svenska kyrkans arbete mot våldsbejakande extremism, uppmanar arbetsgivare att skapa ett klimat där vi får tycka olika men där det finns tydliga regler för hur vi uttrycker oss och agerar.

Illustration i olika färger av husfasad med dörr, fönster och lampor i fönstren.

Demokratistärkande arbete - praktiska tips och teologiska råd

Svenska kyrkan driver sedan flera år ett stiftsövergripande program för social hållbarhet med fokus på tillit och demokrati. Genom detta kan församlingar och pastorat söka stöd för ökad kunskap, förståelse och motståndskraft mot strukturell rasism och antidemokratiska ideologier.

Man med prästskjorta och glasögon, mot en vägg.

HALLÅ DÄR …

… kyrkoherde Magnus Hedin i småländska Moheda pastorat, som sökt och fått projektmedel från det stiftsövergripande programmet Social hållbarhet – fokus tillit och demokrati.

Teckning med två personer som står framför en dörr som det står regler, rutiner på. Bakom dörren en bläckfisk.

Arbetsgivarens ansvar vid hat och hot: Förebygg och stötta långsiktigt

Hat och hot på jobbet är en arbetsmiljöfråga som behöver före- byggas och hanteras på ett systematiskt sätt och som ingår i arbetsgivaransvaret.

Man, präst med glasögon sitter i en fåtölj vid ett bord.

Så mötte Högsbo extrema gruppers hat och hot

När Högsbo församling i Göteborg inför förra årets kyrkoval utsattes för en aggressiv kampanj regisserad av högerextrema Alternativ för Sverige ledde det till hot mot såväl förtroendevalda som personal.

En man och en kvinna pratar med varandra. över deras huvuden pratbubblor med frågetecken respektiveutropstecken.

Facklig samverkan öppnar för kontinuerliga samtal

Genom gott samarbete med skyddsombud och arbetsplatsombud kan arbetsgivaren fångaupp frågor som skaver innan de växer till stora problem.

Ratt till ventilation.

Michael Tuvesson om IA trossamfund

IA Trossamfund är ett gemensamt branschanpassat system för att rapportera avvikelser i arbetsmiljön. – Varför inte fler använder sig av IA är för mig en gåta. Det har revolutionerat arbetsmiljöarbetet.

illustration som visar hur det blåser bland blommor och blad.

Peter: Bristande dokumentation gjorde att jag fick börja om från ruta ett

När Peter kom som ny kyrkoherde till arbetsplatsen visste han att en medarbetare  var sjukskriven. Någon annan överlämning eller information om personen hade han inte fått. – Det visade sig att det fanns en lång historia med många samtal som föregått situationen vi stod i.

Teckning över trädgård där det lbåser.

Katrin: En person som inte gör sitt jobb påverkar hela arbetslaget

Som ny kyrkoherde möttes Katrin av en arbetsplats där några av medarbetarna hade specialförmåner som hon inte hört talas om tidigare. Det handlade om allt från betalning för privata resor till ob-tillägg för helgjobb med tveksam koppling till aktuell tjänst.

Teckning över trädgård där det lbåser.

Svåra samtal som inte blir av skapar osund arbetskultur

Personalproblem som inte hanteras i ett tidigt skede kan lätt växa till sig och kräva många besvärliga samtal för att redas ut. Det fick kyrkoherdarna "Katrin" och "Peter" erfara när de tillträdde sina tjänster.

två par händer på ett bord. en håller i en kaffekopp.

Så ska chefen agera när medarbetare känner sig kränkt

När övergår kritik på jobbet till kränkning? Och vad ska chefen göra är konflikter uppstår? Chefsutbildarna Georg Frick och Sofia Norberg berättar hur du som chef kan ta tag i svåra situationer.

Foto av kvinna intill ett citat.

Öva på att möta reaktioner

– Att våndas inför svåra samtal är mänskligt, med som ansvarig chef gäller det att se till arbetsplatsens bästa och inte ducka för utmaningen. Det menar Monica Klingvall, ledarskapskonsult.

Exempel på samtalsunderlag om arbetsklimat, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Gävle pastorat har arbetat fram ett samtalsmaterial som rör arbetsklimat, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.

En hand med ett armbandsur håller i en mobil.

Hur sätter ni gränser för tillgänglighet?

HALLÅ DÄR...Sandra Björlin, HR-specialist vid Västerås pastorat. Ni har tagit fram riktlinjer för medarbetarnas tillgänglighet som ett led i pastoratets arbetsmiljöarbete. Varför?

kvinna lutar sig över skrivbord och tittar in i kameran.

Ny lagstiftning löser inte tystnadens kultur i arbetslivet

Många anställda är rädda för att uttrycka kritik, trots rättsligt skydd mot repressalier. Forskaren Susanne Fransson framhåller istället ledarskapets betydelse för att få medarbetare att våga diskutera problem på arbetsplatsen.

Teckning av visselpipa.

Trygghet i arbetslaget är centralt för att lyfta svåra frågor

Våga fråga medarbetarna om kritik, lyssna för att säkerställa att du har förstått vad det handlar om, följ upp och återkoppla. Enkelt i teorin men svårare i praktiken för att skapa ett öppet samtalsklimat, konstaterar Pernilla Lennström, HR-chef i Lunds pastorat.

två män sitter utomhus och pratar.

Vi behöver träna på att prata om det som skaver

Gävle församling har tagit fram ett arbetsmaterial kring samtalsklimat, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier som alla anställda ska arbeta med minst två gånger per år. – Ett sätt att jobba systematiskt med frågor som annars kan vara svåra att ta upp, säger Martin Johansson.

Två par händer håller i vandra på ett bord.

Tilltro till den egna organisationen avgörande trivselfaktor

Förutom upplevda krav och tillgängliga resurser är även tilltron till den egna arbetsplatsens förmåga att hantera förändring viktig för hur medarbetarna mår på jobbet. Det visar en studie baserad på enkätsvar från präster och diakoner i Svenska kyrkan.

gul skylt med texten Stenen är nedlagd av säkerhetsskäl framför nedlagd gravsten.

Så har vi ökat säkerheten på kyrkogården

Under 2010-talet inträffade två allvarliga olyckor med fallande gravstenar på två olika kyrkogårdar i Bollebygds pastorat. Därefter har ansvariga arbetat hårt för att öka säkerheten för såväl besökare som personal – och håller på att återfå allmänhetens förtroende.

Man med mörkt hår står framför fasad av tegel.

Våga agera i tid

Brister i kommunikation och dokumentation ligger bakom många arbetsplatsbekymmer. Det menar Ola Falck, förhandlare och rådgivare vid arbetsgivarorganisationen, som uppmanar alla chefer att våga säga som det är:

Enorange folder från arbetsmiljöverket står på en bänk.

God tillsyn förebygger ohälsa och kränkningar

– Bland arbetsgivare finns ibland en rädsla för Arbetsmiljöverkets tillsyn. Se den istället som en hjälp att sätta fingret på vad som kan förbättras. Det säger Marie-Louise Johansson, specialist inom ledarskap och arbetsmiljö vid arbetsgivarorganisationen.

Annat som kan intressera!

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

ett par glasögon ligger framför en datorskärm. Genom ena glaset kan man läsa ordet Akka.

Akka medarbetarundersökning

Akka är en webbaserad medarbetarundersökning med frågor om arbetsmiljö och arbetsklimat. Den erbjuds alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan en gång per år.

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!