Foto: Carina Frykman

Pass för Pilgrimsleden Göta Älv

Det finns ett pilgrimspass du kan använda under din vandring på Pilgrimsleden Göta Älv. I passet finns möjlighet att dokumentera vandringen t.ex. genom stämplar eller anteckningar på platser du passerar. Utmed leden finns ca 15 kyrkor/platser där du kan få en stämpel (eller en signatur). I de kyrkor som är öppna dagligen finns stämpeln inne i kyrkan, annars finns den utanför i en brevlåda med S:t Olofs märket.

Varför pilgrimspass?

Förr i tiden gjorde pilgrimspasset att pilgrimen lättare fick husrum över natten. I passet intygade prästen att innehavaren var en sann pilgrim. I vår tid fyller pilgrimspasset andra funktioner:

  • När du fyllt i passet kan du ta med det till en präst och be om Guds välsignelse över dig och din förestående vandring.
  • I passet kan du dokumentera din vandring genom att be om stämplar eller signaturer när du passerar kyrkor och församlingar.
  • Somliga som ger sig ut på en längre vandring, gör det med avsikt att arbeta med något särskilt i det egna livet, söka svar på något, kanske bearbeta en sorg. I pilgrimspasset kan du anteckna en sådan intention med din vandring.
  • För andra är vandringen en form för bön. Kroppen ber genom att vandra. Det kan vara bön inför ett  livsavgörande beslut, bön för familjen, bön för den egna arbetsplatsen -  ja, för det mesta. Även en sådan intention med din vandring kan antecknas i pilgrimspasset.
  • Pilgrimspasset kan även innehålla några korta tankeord och böner.

Hur kan jag få ett pilgrimspass?

Pilgrimspass för Pilgrimsleden Göta Älv finns att hämta i/vid kyrkorna utmed leden samt på museet i Lödöse. Det går också ett skriva ut ett pass som du hittar under Dokument för retreater och pilgrim. Använd gärna lite tjockare papper och skriv ut i A5-format så är det enkelt att ha i fickan på vandringen.

Vid kyrkorna mellan Nylöse och Vänersborg finns en brevlåda med S:t Olofs pilgrimsmärke och däri finns en stämpel att stämpla pilgrimspasset med. Det går även att stämpla på Pilgrimscentrum i Göteborg och Lödöse museum.