Rådgivning i asyl- och flyktingfrågor

Jurister från Asylrättscentrum med säte i Stockholm och Göteborg besöker olika orter i Västsverige för att ge gratis rådgivning i asylfrågor.

Rådgivningsdagar i Göteborgs- och Skara stift 

Med reservation för ändringar

  • Höstens lokala föreläsningar är inte bokade ännu

Stiftsgemensamma föreläsningar​ 2023 

  • 27 september 2023 (onsdag) kl 13-15
    Ämne: Återkallelse och upphörande av uppehållstillstånd och skyddsstatus.
    Under vilka förutsättningar kan ett uppehållstillstånd eller skyddsstatus återkallas eller upphöra?

    I slutet av 2022 fick Migrationsverket i uppdrag av regeringen att öka antalet återkallelser av uppehålls- och arbetstillstånd. Sedan januari i år har drygt 6 000 personer blivit av med sin rätt att vistas i Sverige. Det är nästan tre gånger fler än under samma period förra året.
  • 22 november (onsdag) kl 10 - 12
    Ämne: Härledd uppehållsrätt  
    En person som har familjemedlemmar som är svenska medborgare kan enklare beviljas uppehållstillstånd på grund av anknytning utan att behöva lämna Sverige.

    Avgörande är om det föreligger ett sådant beroendeförhållande att de svenska medborgarna skulle bli tvungna att lämna EU om uppehållstillstånd inte beviljas. I en dom från augusti (MIG 2023:10) bekräftar Migrationsöverdomstolen att EU-rätten ställer krav på att Migrationsverket och migrationsdomstolarna utreder om det föreligger ett tillståndsgrundande beroendeförhållande.

    Under föreläsningen går ARC:s jurist Louise Dane igenom hur möjligheterna till uppehållstillstånd i dessa situationer ser ut, vad som krävs för att ett beroendeförhållande ska anses föreligga och hur man kan gå tillväga om man redan har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd men har en partner eller ett barn som är svensk medborgare. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor. Föreläsningen görs via Zoom!

    Anmälan görs till kurs@sweref.org senast kl. 10.00 den 20 november 2023.
    Ange namn, organisation och e-postadress. En bekräftelse på din anmälan och länk till mötet skickas ut på eftermiddagen den 20 november. Glöm inte att kolla om mejlet hamnat i din skräpkorg!

Gratis konsultation med jurist specialiserad på asylrätt 

Individer med behov av rådgivning i asylärenden kan vända sig till församlingen där de bor. Församlingarna kan ta kontakt med en jurist på Asylrättscentrum via e-post eller telefon. Vi har ett särskilt avtal för denna rådgivning med ett särskilt telefonnummer och en särskild e-postadress. OBS! Församlingar och medlemsorganisationer inom Asylrättsföreningen Väst kan få telefonnumret och e-postadressen av handläggarna i Göteborgs eller Skara stift.  

Telefonrådgivningen är normalt öppen på tisdagar 13.00-15.00 och torsdagar 09.30-11.30. 
 
E-post är alltid att föredra då det blir tydligare och går snabbare för Asylrättscentrum att ge återkoppling kring hur de kan gå vidare med er fråga eller ärende.​ Skicka ditt ärende till deras särskilda e-postadress och bifoga så många dokument som möjligt som rör personen/familjen ifråga. Information om de dokument som juristen kan behöva är listade nedan.

Vilka handlingar behöver Asylrättscentrum få in?

För att kunna lämna individuella bedömningar i frågor och ärenden behöver de ta del av nedanstående handlingar – utan dessa handlingar kan endast generella svar lämnas. De handlingar som behövs är:
• Protokoll från asylutredningen
• Migrationsverkets beslut
• Domstolarnas domar (migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen)
• Vad som är nytt i ärendet och inte har prövats förut

Om en ansökan om verkställighetshinder har lämnats in tidigare behöver de även:
• Inlämnad ansökan om verkställighetshinder
• Beslut från Migrationsverket angående verkställighetshinder
• Eventuell dom/beslut från migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen

I ärenden som rör ensamkommande barn behöver de även:
• Protokoll från alla eventuella återvändandesamtal
• Information om barnet studerar på gymnasiet eller introduktionsprogram på gymnasiet  ​  

Asylrådgivning i Västsverige

En rad olika organisationer och församlingar i Västsverige initierade 2013 ett samarbete med Asylrättscentrum i Stockholm som ska göra det möjligt för jurister från Asylrättscentrum att träffa asylsökande på olika platser i Västsverige.