Några medlemmar i en barnkör som sjunger i en kyrka.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Musik

Svenska kyrkan står för ett musikliv som i sin helhet är mer omfattande än någon annan musikinstitution i landet.

Dokument Musik

Här finns färdigt material, mallar och dokument för församlingar och pastorat som kan användas fritt. Fråga gärna om frågor uppstår.

Kurser och arrangemang Musik

Göteborgs stift släpper nya kurser och arrangemang terminsvis. Anmäl dig nu! Inspireras, utveckla din kompetens och skapa nätverk genom att gå kurser tillsammans med andra deltagare.

En person sitter i en soffa med sin dator i knät och följer en digital gudstjänst.

Digitala gudstjänster och andakter

Det finns tre viktiga delar att känna till för att sända live eller spela in gudstjänster: juridik, teknik och innehåll.

En gammal kyrkorgel.

Göteborgs stifts orgelinventering

Mellan 2020 och 2022 gjordes en orgelinventering i Göteborgs stift. Projektet ingår i God förvaltning, som är ett av stiftets viktiga uppdrag, och syftar till att bevara och använda det kyrkliga kulturarvet. Resultatet finns beskrivet i en projektrapport samt i en databas som är tillgänglig för alla.

Göteborgs stifts Orgellärarnätverk

Mera orgelundervisning! Vi behöver fler orgelelever och fler som undervisar. Kom med i Göteborgs stifts orgellärarnätverk!

Göteborgs stifts DO-orgel

Bli orgelbyggare för en timma - bygg DO-orgel! Göteborgs stifts DO-orgel lånas kostnadsfritt ut till stiftets församlingar.

Musikbanken

Ibland finns det önskemål om att komplettera den levande musiken med digital, vid exempelvis kyrkliga handlingar. Musikbanken gör det möjligt att spela digital musik i församlingar på ett lagligt sätt.

Musikarrangemang i Göteborgs stift

Här finner du musikhändelser runtom i stiftets kyrkor och församlingar.

En psalmbok och en bönbok ligger uppslagna på nattvardsbordet.

Ny liturgisk musik till kyrkohandboken

Insamlingen Ny liturgisk musik var ett projekt som startade 5 september 2022 och pågick till 20 augusti 2023. Kyrkomusiker, tonsättare och alla som skriver musik kunde bidra till insamlingen.

En tjej sjunger solo framför en ungdomskör.

Om musik i kyrkans gudstjänster, live och inspelad

Musik av många olika slag klingar i våra gudstjänster. Här kan du läsa om saker du måste tänka på för att församlingen ska följa de lagar om upphovsrätt som finns.

Barn som deltar i projektet Sång igång

Sångigång

Sång igång bjuder in till en smittande, gemensam sångskatt och till ett livslångt sjungande. Barn sjunger allt mindre, även i musikundervisningen, vilket gör att de inte längre får tillgång till sina röster. Alla barn bör få möjlighet att upptäcka en källa till gemenskap, glädje och känslouttryck. Det är en mänsklig rättighet att få tillgång till sin sångröst, och där vill vi kliva in och agera. Sång igång är Svenska kyrkans pilotprojekt för att ge alla barn möjlighet att få utveckla sin sångröst tillsammans med andra. Projektet genomförs i samarbete med Sveriges Kyrkosångsförbund och Kungliga Musikaliska Akademien.

Tävling - skapa ett orgeläventyr

Göteborgs stift lanserade våren 2022 tävlingen Skapa ett orgeläventyr där tävlingsutmaningen bestod i att skapa ett orgeläventyr utifrån en berättelse ur den kristna traditionen. Ett orgeläventyr där organist och berättare hjälps åt att levandegöra berättelsen som förmedlas med både ord och toner utifrån textmanus och orgelmusik.

En vitklädd person håller i en kyrkohandbok.

Webbverktyg för gudstjänstordningar

Sätt ihop och skriv ut olika gudstjänstagendor med hjälp av webbverktyget för Kyrkohandbok för Svenska kyrkan.

Vill du veta mer eller prata musik?
Kontakta mig gärna!