Domkyrkan i Göteborg
Foto: Daniel Hultenmo

Fastigheter

Vare sig du behöver hjälp med en detalj eller stöd hela vägen så kan vi erbjuda dig ett, fler eller alla steg i ledet för att ta hand om dina fastigheter.

Vi är ett kunskapscentrum som bistår med utbildningar och skapar nätverk. På det sättet kan vi stödja församlingar och pastorat att förvalta sitt kulturarv och sina fastigheter.

Stiftets experter erbjuder rådgivning inom:

  • fastighetsförvaltning
  • förvaltning av kyrkligt kulturarv
  • projektledning
  • kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och kyrkounderhållsbidrag (KUB)
  • genomlysning vid biskopsvisitation
  • tillsyn av kyrkliga inventarier
  • kallställning kyrkor
  • energioptimering, styr- och reglerteknik.

Vi hjälper till med mätutrustning och enkel uppföljning vid kallställning av kyrkor.

Vi arbetar med information och faktaspridning, medverkar i nationella samarbeten och nätverk samt i kyrkinterna nätverk för att driva gemensamma frågor. 

Dokument Fastigheter

Här finns färdigt material, mallar och dokument för församlingar och pastorat som kan användas fritt. Fråga gärna om frågor uppstår.

Mönstrad murad tegelvägg.

Kurser och arrangemang Fastigheter

Göteborgs stift släpper nya kurser och arrangemang terminsvis. Inspireras, utveckla din kompetens och skapa nätverk genom att gå kurser tillsammans med andra deltagare.

En åker med några små skogsdungar och flera vindkraftverk.

Fossilfri kyrka

För att minska klimatpåverkan från våra kyrkor arbetar vi för fasa ut olja som uppvärmningsform. Därför har vi dragit igång ett projekt som heter fossilfri kyrka. De enheter som använder olja för uppvärmning kommer att få hjälp i utredningsarbetet för att ta fram lämpliga alternativ.

Gemensamt ansvar

Gemensamt ansvar går ut på att för framtiden säkra bästa möjliga hantering av kyrkor, fastigheter och utjämningssystem i Svenska kyrkan.

Inomhusklimat och energi

Ett sunt och skonsamt inomhusklimat och en effektiv och låg energianvändning är viktiga faktorer för att Svenska kyrkans kulturarv ska förvaltas väl. Stiftskansliet kan hjälpa dig i arbetet med båda delarna.

En kvinna sitter på en bönepall på en kyrkas golv, med knäppta händer och slutna ögon.

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplanen är ett verktyg som hjälper församlingen/pastoratet att planera sin verksamhet i lokaler som är ändamålsenliga och långsiktigt hållbara.

Multifunktionella kyrkor

Många av våra kyrkor är mycket gamla. Idag behövs funktioner som kanske inte fanns förr. Men det finns en hel del som kan göras för att ge de äldre kyrkorna fler funktioner. I Göteborgs stift finns många fina exempel på hur en kyrka kan bli multifunktionell.

En stor gravkrans och en ljuslykta på en gravplats.

Nätverk fastighet och kyrkogård

Nätverk för dig som arbetar med fastigheter och kyrkogårdar.

Uppdragstjänster fastigheter

Takvalv i en kyrka.

Uppdragstjänster Fastighet och kulturarv

Stiftskansliet erbjuder en bred palett av tjänster för teknisk förvaltning, fastighetsekonomi, projekt och upphandlingar samt lokalförsörjning. Genom specialistkompetens och noggrann planering säkerställs fastigheternas värde och anpassning till verksamhetens behov både nu och i framtiden.