Sommaräng med lavendel.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Utflyktsmål i Skellefteå med omnejd

Oavsett om du planerar din hemester eller om du besöker Skellefteområdet för första gången, så hittar du tips på utflyktsmål här!

Besök Svenska kyrkan Skellefteå

Besök vår webbsida för aktuell information om verksamhet, gudstjänster/musik i sommar!

Klicka här

Bonnstan

I Sverige har det funnits drygt 70 kyrkstäder, men det finns endast 16 ”levande” kyrkstäder kvar, däribland i Skellefteå. De anlades eftersom det sedan slutet av 1600-talet var kyrkogångsplikt i landet och av förståeliga skäl kunde man inte vandra fram och tillbaka till kyrkan på en dag, när det rörde sig om flera mil. Byggnaderna som står där idag, bara ett stenkast från Landskyrkan, härrör från 1800-talet och är privatägda. Strosa gärna runt, känn historiens vingslag och kombinera gärna besöket med en lugn stund i Landskyrkan och en fika på Kyrkholmen.

Foto: Linda Randgard

Landskyrkan

Landskyrkan sägs vara en av de största landskyrkorna i Sverige och den står på en riktigt gammal plats också. Den första träkyrkan vid platsen uppfördes troligtvis på 1330-talet och ersattes, enligt Länsstyrelsen i Västerbotten, 1386 av en större. 1485 las grunden till en ny stenkyrka, som invigdes 1507, och 1793 påbörjade den österbottniske byggmästaren Jacob Rijf en ombyggnad som invigdes 1800.

Kyrkan vilar på en rustbädd av timmer och är i nyklassicistisk stil - ett tempel vid Skellefteälven.

Inne i kyrkan finns flera intressanta skulpturer, bland annat Skelleftemadonnan – en av få bevarade romanska Mariabilder i Europa.

Foto: Linda Randgard

Kyrkholmen

Kyrkholmen tillhör Skellefteå landsförsamling och är en liten holme i älven, alldeles nedanför Församlingsgården. Här hittar du servering i den Degermanska gården, en loge där olika aktiviteter äger rum - gudstjänster, föreställningar, sommarmusik etc, ett stort grönområde som inbjuder till rekreation och lek. Och så har du naturligtvis älven praktiskt taget runt dina fötter!

Hitta hit!

Öppettider Kyrkholmen

Välkommen sommaren 2024!

Foto: Linda Randgard

Tuvagården

Cirka 4 km från centrala Skellefteå, på vägen ut mot Skelleftehamn, ligger Sankt Olovs församlings sommargård Tuvagården. Här kan du fika, fynda på loppis (allt överskott till församlingens utbyte med Ndolage församling i Tanzania), koppla av på gudstjänst eller njuta sommarmusik i eller utanför logen, testa farten med cykeln i terrängbanan i skogen, släppa loss barnen i lekparken... ja, du ser ju. Här finns allt och lite till, i nostalgisk Bullerby-miljö!

Hitta hit!

Öppettider Tuvagården

Välkommen sommaren 2024!

Foto: Linda Randgard

Frälsarkransen - Bönens trädgård  

Det finns en trädgård där livet helas... och den ligger alldeles invid kyrkan i Kusmark, ca 25 km från centrala Skellefteå. Det är en trädgård där andlighet och växtlighet möts i form av radbandet Frälsarkransen. Varje pärla gestaltas i trädgården genom färger, former, dofter och smaker. Vilken blir din favoritpärla?
Ett besök i trädgården kombineras med fördel med en stunds stillhet i den stora kyrkan och en fikastund i Café Pärlan, som du hittar alldeles intill trädgården.

Hitta hit!

Öppettider Café Pärlan


Välkommen sommaren 2024!

 

Storkågeträsk

Det är ingen slump att Frälsarkransen - Bönens trädgård ligger just i Kusmark. Inte långt därifrån ligger byn Storkågeträsk och här växte Frälsarkransens pappa, biskop em. Martin Lönnebo upp. Trampa den väg han trampade så många gånger, upp till byns bönhus, köp en glass i lanthandeln och bada vid byns badplats. 

Foto: Linda Randgard

Fällfors

I absolut närhet till där Byskeälven brusar som mest är också kyrkområdet i Fällfors beläget. På ”sörsia” älven hittar vi den vackra träkyrkan från 1913 och runt den ett stort parkområde. Området bjuder in till stora grönytor perfekta för picknick och utomhusaktiviteter. Ett par hundra meter från kyrkan finns gamla kraftstationen bevarad och även det så kallade laxobservatoriet där du om du har tur kan se laxen vandra uppströms älven. En knapp kilometer söder om kyrkan finns också Marranäsvältan, en s.k. nipa med upp till 50 meter höga erosionskanter. Under åren har underjordiska vattendrag grävt ur en ca 160 meter lång och 30 meter djup ravin som fortsätter att växa bakåt i västligt riktning. 

Fällfors kyrka står sommartid upplåst 8.00 - 15.30 på vardagar.

Bilden visar Fällfors stora träkyrka fotograferad i sommarskrud. Kyrkan är vitmålad med rött plåttak.
Foto: Janne Lindberg

Café Strandudden

Sommarcaféet med ett fantastiskt mysigt läge och som drivs med ideella krafter ligger några kilometer utanför Boliden. Självbetjäningscafé. Swish och pg-inbet.

Öppettider Strandudden

Välkommen sommaren 2024!


Österjörns kyrka

Österjörns kyrka ligger på en höjd, med utsikt över Jörnsträsket. Den invigdes i september 1857 och är till stora delar resultatet av lokala förmågor: Predikstolen är ett arbete av byggdens egna snickare. Korset och manteln ovanför altaret är snidat av Jörns förste präst, kapellpredikant J. Westerberg. Runt kyrkan löper vid mötet mellan vägg och tak en fris som enl. uppgift är målad av samme man.

På Österjörns kyrkogård vilar sedan 2004 författarinnan Sara Lidman, som räknas som en av 1900-talets viktigaste författare. Hon är begravd här efter sin egen uttryckta önskan och hade sina rötter i Missenträsk, en by i fd Jörns församling. 

Foto: P-O Sjödin

Café Mobacken

 På en naturskön plats väst på stan, ligger sommarcaféet för både små och stora. Här finns lekplats, bangolf, discgolf och beachvolly m m. Caféet erbjuder fika, glass och lättare rätter.

Öppettider Mobacken

Välkommen sommaren 2024! 

Foto: Linda Randgard