Foto: Johanna Sätter

Han åker Vasaloppet som om det vore 1922

På träskidor och med byxor av vadmal ska Fredrik Sätter, skogvaktare på Egendomsförvaltningen i Härnösands stift ta sig an Jubileumsvasan. Det är hyllningsloppet som ska återskapa hur pionjärerna såg ut och åkte för hundra år sedan när det första Vasaloppet gick av stapeln.

– Det är så häftigt att få vara med och det känns väldigt hedrande. Jag har länge haft funderingar på att åka vanliga Vasaloppet med träskidor och nu får jag chansen att göra det i det här loppet som bara anordnas en enda gång, säger Fredrik Sätter. 

Över 500 personer ansökte om att få delta i Jubileumsvasan. Av dem valde arrangörerna ut 139 personer som alla har en koppling till Vasaloppet på olika sätt. Att det är just 139 stycken som blev valda beror på att det var så många som åkte det första Vasaloppet 1922.
– Jag tror jag blev utvald eftersom jag åkt 30 vanliga Vasalopp, så jag kallas veteran. En annan anledning till att jag blev vald kan var att jag är skogvaktare och åker på träskidor på jobbet. De första som startade i Vasaloppet var ofta skogsarbetare som åkte skidor till och från jobbet i skogen, säger Fredrik Sätter. 

Lördag 12 februari ska Fredrik, ställa upp sig vid startplatsen i Sälen iförd träskidor med tårem, stavar av bambu, näbbskor och vadmalsbyxor. Sedan väntar ett 90 kilometer långt lopp över packad snö på skogsvägar och stigar. Loppets dragning är den ursprungliga från 1922. Vissa sträckor kommer att vara uppkörda med häst och släde.
– Jag hoppas att utrustningen håller och att det är minusgrader. Det är mycket enklare att åka på tjärade skidor då. Jag får nog ha med mig en blåslampa, extra tjära och en skrapa, så att jag kan valla om, säger Fredrik Sätter. 

Att få tag på rätt skidor, stavar och tidsenliga kläder har gått bra. Han har letat i föräldrarnas gömmor och fått låna pappans näbbstövlar, mamman har stickat mössa och vantar, de gamla skidorna har han haft som prydnad på väggen sedan många år tillbaka.

För att ytterligare efterlikna tävlingen som den var för 100 år sen kommer det bara vara tre kontroller längs sträckan, mot de numera sex. Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg. Där kommer det serveras pannkaka, ostsmörgås, kokt ägg, kaffe, buljong, mjölk och vatten på porslin och deltagarna uppmanas att inte ha med sig moderna sportdrycker och bars. 

Fredrik Sätter har åkt 30 Vasalopp, som bäst var han 23:a 1997. Han har även sprungit Ultravasan två gånger och kom på 10:e plats 2017.  Träningen har han lagt upp på har han lagt upp på vanligt vis och räknar med att Jubileumsvasan kommer ta honom cirka 7,5 timmar att åka, jämfört med de vanliga 4,5 timmarna. 
– Med moderna skidor kan man staka mer och har ett helt annat glid på skidorna. Här krävs en annan teknik, man måste ”diagonala”, säger Fredrik Sätter.

Du kan följa Fredrik Sätter på hans färd via https://vasaloppet.tv/ med start 06.55 lördagen den 12 februari.

Maria Eddebo Persson
2022-02-07