Kyrknytt, tema förändring

De skapar plats för hållbara liv

En hållbar plats med ­annan värde­grund än konsumtionssamhällets, det är vad Johan Erle och de andra i Sunne­mo Ekoby vill skapa tillsammans.

Livsmening, livsmod och livsglädje – samtal om existentiell hälsa

Hur mår du och hur känns det att leva? Har livet en mening? Kan du värdesätta dig själv och känna inre frid? Livsfrågorna gör sig påminda i tider av förändring och ovisshet och kan vara nycklar till den nya hälsodimensionen – existentiell hälsa.

Två av tre väljer att vara med!

Mer än hälften av alla invånare i Sverige är medlemmar i Svenska kyrkan, och i Karlstads stift är andelen ännu högre. – Att kyrkan har så många medlemmar beror på att vi har varit kapabla att ta rätt beslut i avgörande frågor, och beslutet om kvinnliga präster har varit helt avgörande, säger biskop Sören Dalevi.

”Vi vill rucka på normen”

Ord som stress och livspussel har blivit allt vanligare i dag. Men är det egentligen ett rikt liv? Den frågan ställde sig hållbarhetsinfluencern och föreläsaren Emma Sundh. Resultatet blev bland annat en flytt från ­Stockholm till Värmland, och ett hållbarhet liv med mer livskvalitet.

Livet i prästgården – musik, fest, möten

– Som kyrkoherdens barn var man lite påpassad, berättar Esse (Carl Esias) Holmgren, född 1940 och uppvuxen på prästgården i Lungsund mellan Kristinehamn och Filipstad. – Men Sundsta låg avsides från kyrkbyn, så vi hade det ändå väldigt fritt.

Pride i praktiken

Att de skulle gifta sig i kyrkan var viktigt för Lovisa. För Ronja var själva platsen Rudskoga viktigare. Så den 12 juni vigdes Lovisa Malmqvist och Ronja Haapala i Rudskoga kyrka.

Präst, Lundellfan och radioman

– Många kanske inte tänker på hur Ulf Lundell brottas med tro, hopp och kärlek i sina texter, säger Jonas Bodinger Larsson. Han är präst i Fryksände pastorat, och initiativtagare till en välbesökt Lundellmässa i Torsby.

Prästgårdar – finns dom?

Det fanns en tid då varje församling hade en prästgård – med präst i. Ofta fanns också komminister­boställe och klockargård där andra av kyrkans män bodde. På den tiden var de bara män, kvinnorna i kyrkan arbetade oavlönat i det tysta.

Ung präst öppnar upp för fler

Tillgänglighet är en hjärtefråga för Emmy Lindgren, stiftets enda teckenspråkiga präst.

Vad gör dansen i kyrkan?

Allt fler kyrkor öppnar för sådant som yoga, heliga danser och meditation. Men varför gör de det? Och ser utövarna dansen som ett sätt att uttrycka tro eller som något annat?

Kyrknytts guide till Kyrkovalet 2021

Allt du behöver veta

Ska du rösta i kyrkovalet Peter Franke?

66 år, frilansjournalist och fd politisk ­redaktör på Värmlands Folkblad, Karlstad

Ska du rösta i kyrkovalet Lena Sewall?

79 år, författare och bibliotekarie, Karlstad

Ska du rösta i kyrkovalet Johanna "Dotter" Jansson

34 år, sångare och låtskrivare, Stockholm

Ska du rösta i kyrkovalet Georg Andrén?

61 år, landshövding, Karlstad

Utgivna nummer av Kyrknytt

Du kan läsa tidningen i sin helhet och fler utgivna nummer på Karlstads pastorats webbplats. 

Mer digitalt innehåll från Kyrknytt

För dig som vill hitta mer digitalt innehåll från tidigare nummer av Kyrknytt.