Ekumeniska böneveckan 2022

Ekumeniska böneveckan samlar kyrkor och kristna i över 120 länder och sker samma datum varje år, 18-25 januari. 2022 års material är förberett av Kyrkornas råd i Mellanöstern och temat är ”En stjärna i öster – vi kommer för att tillbe Kristus”.

Under böneveckan för kristen enhet samlas kristna från många skilda traditioner över hela världen för att be för kyrkans enhet. Detta års material och gudstjänstordning har förberetts av Mellanösterns kristna råd.

– I materialet leds vi i gemensam bön för att stjärnans ljus än en gång ska leda mänskligheten på rätta vägar. Såsom det en gång ledde människorna till barnet i krubban, säger Jan Eckerdal, teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd. 

Böneveckan för kristen enhet har anor ända tillbaka till mitten av 1800-talet, men från 1960-talet är det inte bara en inom-protestantisk bönevecka utan ett gemensamt projekt för romersk-katolska kyrkan och Kyrkornas världsråd. Med tiden har det blivit världens största ekumeniska manifestation och över 120 länder brukar delta.

Sedan 1975 ges varje år uppdraget till lokala ekumeniska grupper att förbereda materialet med böner, bibeltexter, reflektioner, ekumeniska gudstjänstordningar, sånger med mera. 
Årets material med temat ”En stjärna i öster – vi kommer för att tillbe Kristus” är förberett av Kyrkornas råd i Mellanöstern där många ortodoxa och österländska kyrkor ingår. 

– I en värld som just nu präglas av en pandemi som inte släpper taget, av klimatnödläge och av andra kritiska utmaningar samlas vi nu under böneveckan 18-25 januari runt världens ljus. Texterna i årets material påminner oss om den svåra situationen som våra kristna syskon i Mellanöstern lever under, svårigheter som nödställda människor runt hela jorden kan känna igen sig i. Men om och om igen återvänder texterna till det ljus som inget mörker kan släcka, säger Jan Eckerdal, teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd. 

Jan Eckerdal betonar också att östkyrkorna i vår tid inte är kyrkor som finns någon annanstans, långt borta, utan en mycket påtaglig del av kristenheten i dagens Sverige. Inför böneveckan har Sveriges kristna råd spelat in videohälsningar från Koptiska ortodoxa kyrkan och Grekisk-ortodoxa kyrkan av Antiokia i Södertälje, Kaldeiska katolska kyrkan i Tensta och från det nyöppnade syrisk-ortodoxa Korsets kloster utanför Nyköping. Bröderna från Korsets kloster kommer dessutom leda de åtta dagliga bönerna under böneveckan i form av filminspelningar som går att ta del av på Sveriges kristna råds hemsida och sociala kanaler (Instagram och Facebook). 

– Vi på Sveriges kristna råd önskar nu att materialet ska inspirera olika kyrkor och samfund, inte minst genom lokala ekumeniska råd, att mötas i gemensam bön under smittsäkra former, säger Jan Eckerdal.