Sorgbearbetning

Har du sorg eller förlust i livet som gör ont och begränsar dig? Då kan en kurs i sorgbearbetning lära dig att arbeta med din sorg och förlösa sorgen så du kan må bättre och i stället lägga kraft och fokus på framtiden. Tisdagskvällar på Klippan, röda huset bakom Vallda församlingshem, med start 20/2.

I livet lär vi oss mycket hur vi skaffar oss saker – utbildning, arbete, 
bostad, vänner, partner och barn – men förvånansvärt lite om hur vi gör när vi förlorar dem.

Vad händer när någon man älskar dör eller försvinner ur ditt liv och du aldrig mer kommer att kunna röra vid den personen fysiskt. Din känslomässiga och andliga relation till personen fortsätter genom de tillfällen du önskar att personen varit där, gemensamma händelser, familjetraditionerna, högtider… det saknas alltid en person eller flera. 

Hur hanterar du den smärta som sköljer över dig när du minst anar det? Hur lång tid kommer smärtan att finnas kvar? Kommer jag någonsin att skratta igen? Hur lång tid tar ett sorgearbete?

Jag önskar att jag kunde ge dit ett entydigt svar till var och en som läser det här, men din sorg är din, och all sorg är unik. Det jag kan göra, är att handleda dig i din sorgbearbetning.

Dödsfall och skilsmässor är de situationer som oftast förknippas med sorg. Separationer, övergrepp, relationsproblematik (till partner, föräldrar, barn, vänner, kollegor osv), egen eller annans sjukdom, att förlora ett husdjur eller att livet inte blev som man hade tänkt sig, är andra exempel på förluster som kan orsaka sorg. Även utbrändhet/utmattningsdepression bottnar ofta i sorg, eftersom som oförlöst sorg ofta ligger bakom de beteenden som orsakar dessa symptom.

Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta av oss kunskap om hur man genomför ett sorgearbete.

Osäkerheten i hur sörjande ska bemötas kan göra att omgivningen efter ett tag slutar att höra av sig eller inte talar mer om det som har hänt. Detta kan också upplevas som sorg. Okunskapen i vårt samhälle gör att vi begraver sorgen inom oss, vi lägger locket på och låtsas att vi mår bra. 

Så länge vi inte möter och kommunicerar det vi bär inom oss, kommer sorgen över vår förlust att fortsätta påverka våra liv och relationer på 
ett negativt sätt. När vi håller tillbaka våra känslor får vi svårare att visa 
glädje. Genom att inte vara här och nu, går vi miste om allt det vackra 
som finns runt omkring oss och vi tappar livsenergi.

Jag handleder dig i programmet för Sorgbearbetning™, ett konkret 
handlingsprogram för känslomässig läkning. Programmet kan beskrivas som ett pedagogiskt program med terapeutiska effekter och bygger på 30 års beprövad erfarenhet. Genom denna metod har människor fått hjälp att bearbeta sin sorg och därigenom kunnat frigöra energi och försonats med sig själv och sina erfarenheter utan att fastna i de smärtsamma minnena. 

Erfarenheten visar att du lättare kan försonas med det förflutna och känna frid. Ett annat resultat kan bli att du får en öppnare relation till dig själv och andra, samt att du får ny energi och livslust.

Våren 2024

Programmet för Sorgbearbetning™ ges varje termin. 
Nästa start är tisdagen den 20 februari. Vi håller på 8 tisdagar.
Plats: Klippan, röda huset bakom Vallda församlingshem.
Tid: 18.30-20.30
Datum: 20 feb, 27 feb, 5 mars, 12 mars, 19 mars, 26 mars, 9 april, 16 april. 
Anmälan: via formuläret nedan eller kontakta Annika.
Annika Olsson
Präst i Särö pastorat och Certifierad handledare i Sorgbearbetning™.
Mail: annika.olsson@svenskakyrkan.se
Mobil: 076-135 87 12

© Copyright 2001-2012 Svenska Institutet för Sorgbearbetning

Tidigare deltagares omdöme om kursen

Eva: ”Jag miste min man vintern 2020 och var väldigt glad att jag fick möjlighet att få gå en kurs i sorgebearbetning våren 2022, när restriktionerna upphört. Det stora värdet med kursen är att Du jobbar med andra som också upplevt sorg av olika slag och att Ni följer en klar och utarbetad process. Denna process bygger på att alla får komma till tals och att gruppen lyssnar uppmärksamt utan att ge kommentarer och råd. Allt som sägs inom gruppen är helt konfidentiellt, så Du kan känna Dig trygg och öppna upp Dig. Det kändes som en tyngd släppt efter det sista avslutande tillfället. Jag har fått verktyg att fortsätta mitt liv trots min sorg som alltid kommer vara närvarande. Annika är en mycket duktig coach och har stor erfarenhet av sorgearbete”

Madeleine: ”En metod som innebär att man får tänka, reflektera över sitt liv i gott och ont. Delar man det sen i en grupp, lämnar ingen oberörd. Tack Annika”

Sofia: ”Jag har gått en kurs i Sorgbearbetning. Min sorg låg oändligt långt borta i tiden, väl inkapslad. Kunde en kurs i sorgbearbetning vara aktuell för mig? Det visade sig vara precis vad som var bra för mig. Bortglömda goda minnen och känslor har kommit till ytan som jag kan glädja mig själv åt och berätta för nära och kära. Mörka skuggor stör mig inte längre. De är inte längre ett ”minerat” område. Jag rekommenderar den här kursen till dig som kanske tänker: ”det hände för så länge sedan. Varför skall jag hålla på med det gamla? Jag menar att den här kursen är relevant för all slags sorg. Jag är glad och tacksam att den här möjligheten finns i vårt pastorat.”

© Copyright 2001-2012 Svenska Institutet för Sorgbearbetning

Anmälan till sorgbearbetning