Renoveringen månad för månad 2021-2022

Nyhet Publicerad Ändrad

Arbetet påbörjas 1 september 2021 och beräknas vara klart lagom till 100-årsjubileet sommaren 2023. 

Oktober 2022

Under oktober så har spiran/kyrktuppen nedlyfts.
Man har formsatt nya trappan samt gjort gjutningen av den, målat hisschakt och fortsatt med fönsterrenoveringen, takarbetet och fasadarbetet. 

September 2022

Skiffer på Kyrkans tak är nu utbytt och takarbetet börjar närma sig sitt slut om än lite kvar att fixa med. Källarplanet är utformat och putsningen av öppningar har gjorts. Hisschaktsväggar är också gjorda och man kan nu börja se ordentligt hur allt kommer att se ut. Värmestråk och golvvärme är nu draget i källarplan där församlingslokalerna ska ligga samt under kyrkbänkarna. Det är just nu mycket fokus på fasad och fönsterarbete och därför är det mycket byggställningar kring kyrkan.

Maj 2022

Under maj pågår mycket ventilation, rör och elarbeten i kyrkan. Den vattenburna golvvärmen för källarplanet är färdigställt.

April 2022

Berglossning källarplanen på ny sal är färdig och gjutning av nya pelare har gjorts.  Schaktbotten på källarplan fylls med makadam. Installationer som ska ligga under betongplattan läggs in. Håltagning i kallmur för nya ventilationskanaler. Hissgropen är gjuten.

Mars 2022

Vägguppbyggnad i kyrkorummet. Bergslossning källarplan för ny sal. Markarbeten på östra och norra sidan för bl.a. dränering och nya ventilationskanaler.

Februari 2022

Renoveringen blir ett riktigt LYFT för Boo Kyrka  
Den 16 februari kommer nämligen kyrkan lyftas, bokstavligen.
Ett av målen med renoveringen är att göra Kyrkans undervåning större och för att kunna göra detta måste ett berg flyttas (ja även här bokstavligt talat). Men på detta berg finns två stycken pelare som måste tas bort för att berget ska kunna lyftas ut.
Detta innebär att vi ”lyfter” den del av kyrkan som vilar på dessa två pelare ca. 5-8 mm för att avlasta tyngden på pelarna så att vi kan ta bort dom när vi tar ut berget.
Tyngden per pelare beräknas till ca 50 ton
Lyftet görs med ett antal hydraldomkrafter som är specialtillverkade för ändamålet i Tyskland.
Järnkonstruktioner har tillverkats för att kunna bära upp den del som skall lyftas. Samt även betongfundament har gjutits som konstruktioner har placerats på.
När berget är borttaget kommer nya pelare att gjutas, och kyrkan kommer att släppas ner till sitt ursprungliga läge och tillfälliga järnkonstruktioner tas bort.
Detta arbete är beräknat pågå i ca 6 veckor.

Utöver detta stora arbete så pågår forsatt elarbete och markarbeten. Uppregling av nytt trägolv i kyrkorummet är nu färdigt. 

Januari 2022

Vad hände på bygget under V. 2-3
Schaktning av golv i rum på källarplan.
Förstärkningar av hjärtväggen färdigställt.
Bortforsling av gammal fyllning i kyrkorummet.
Markarbeten har påbörjats på södra sidan.

Vad händer under V. 4?                                           
Schaktning av golv på sista ytorna på källarplan.
Påbörja nya väggar i kyrkorummet.
Smeden arbetar med avväxlingar för nya betongpelare.
Markarbeten fortsätter på södra sidan.

 

2021

December 2021
Under december pågår arbetet med schaktning av golv i rum på källarplan, Förstärkningar av hjärtväggen, förberedande arbeten i kyrkorum för nya väggar och installationer och sågning av berg norrsida är slutförd.

Man kommer även påbörja demontering av gamla radiatorer och ledningar samt arbeta med avväxlingar för nya betongpelare.Arbeten i kyrkorummet kommer pågå

November 
Bergslossning kommer fortsätta pågå under de närmaste veckorna och även arbetet med att såga berget längs med väggarna pågår. Avväxlingar monterades i början av november i hjärtväggen där öppningar ska bli till och under de kommande veckorna kommer nya öppningar i hjärtväggen öppnas upp. Injekteringen av kallmuren är färdig.


Oktober 2021
Under oktober har arbetet med att få bort berget under kyrkan fortgått. Man tar bort berget för att kunna bygga en till församlingssal på nedre våningen av kyrkan. Det har skickat iväg över 8 containrar med bergsmassor, och vi kan se hur kyrkans lokaler växer i volym.
Bergslossning kommer pågå under de närmaste veckorna samt så kommer håltagaren att göra ursparningar i hjärtväggen så smeden kan förstärka nya öppningar med 28st pelare. 
Arbete med att injektera betong i kallmuren kommer att starta i slutet av oktober 

September 2021
Under månaden som gick så har etableringen blivit färdigställd, rivaren, håltagaren och smeden arbetar för att växla av nya öppningar i källaren. 
Bergschaktningen under kyrkan har påbörjats.
Orgeln har täckts in, elektrikern har även plockat ner armaturkronor som ska restaureras

Planer för närtiden är att fortsätta med bergslossningen samt att håltagaren gör ursparningar i hjärtvägg så smeden kan förstärka nya öppningar.
Kallmuren under kyrkan kommer att förstärkas genom injektering.

Augusti 2021
Entreprenören har påbörjat etableringen och har inhägnat ena parkeringen för att kunna sätta upp byggbodar och verktygscontainrar. Parkeringen kommer i och med detta vara avstängd under byggtiden.