Foto: Karolina Johansson/Ikon

Samtal och stöd

Ibland blir inte livet som man tänkt sig eller man vill ha någon att prata med. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Diakonins förebild är Jesus Kristus som mötte människor precis som de är. Han såg de utstötta, upprättade de förtryckta och visade på människors lika värde genom handling.

Predika alltid evangelium, och om nödvändigt, använd ord.

Franciskus av Assisi

Alla har vi någon gång upplevt att livet är tungt och känt behov av att få tala med någon som lyssnar. Att bli sedd och lyssnad till kan vara helande och en möjlighet att hitta nya vägar i livet. Det kan handla om sorg och förlust av en kär anhörig, ekonomiska bekymmer, att vardagen känns tung kring skola, hem eller arbete. Ja, samtalet kan handla om allt mellan himmel och jord som fyller dina tankar och hjärta just nu.

Att samtala med en diakon och präst är gratis, de har tystnadsplikt och det förs inga journaler. Alla har rätt till samtal och stöd oavsett om du är troende eller medlem i Svenska kyrkan.

Självhjälps- & samtalsgrupper

Sorgegrupper

Samtalsgrupp för dig som mist någon som står dig nära. Vårens grupp har startat, men är du intresserad av att vara med i höst är du välkommen med din intresseanmälan.

Närstående till någon med psykisk ohälsa?

Svenska kyrkan Malå Sorsele har samtalsgrupper för dig som är anhörig eller närstående till någon med psykisk ohälsa. Vårens samtalsgrupp startar måndag 6 maj 2024.

Enskilda samtal & stöd

Själavård och enskilt samtal

När livet är svårt kan du behöva prata med någon. Hör av dig till Svenska kyrkan när du vill prata med en präst eller en diakon. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan, och det kostar ingenting. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

Diakonal gåvokassa

Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter. Samhällets skyddsnät ska stå för hjälpen i första hand, men ibland kan ett extra eller akut stöd behövas. Här kan du söka ekonomiskt stöd eller bidra med en gåva till diakonala gåvokassan.

Engagera dig ideellt i Svenska kyrkans arbete

Hembesöksgrupp

Vill du bidra till att minska ensamheten i Malå och byarna runt omkring? Eller vill du kanske själv få besök? Då kan Hembesöksgruppen vara något för dig.

Fika Onsdagssången Tjamstangården

Diakonigruppen

Diakonigruppen består av frivilliga och engagerade medarbetare i vår församling. Vi hjälper till i församlingsverksamhet vid olika dagträffar, symöten, kyrkfikan och uppvaktningar. 

Ideellt arbete i Svenska kyrkan Malå

Det finns alltid något just du kan bidra med i Svenska kyrkans verksamhet. Du behövs!

Här får du mer om Svenska kyrkans diakonala arbete

Film - Vad är diakoni?

Ibland kan det vara svårt att förstå vad diakoni är. I filmen får du en tydlig och enkel förklaring.

En diakon håller en annans hand i sina händer. Ett stearinljus med kristusmonogram brinner på bordet mellan dem.

Diakoni – kyrkans omsorg

Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen, ibland kallas det också kyrkans sociala arbete. Det handlar om att genom delaktighet, med respekt och i ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer. Grunden för arbetet är Guds kärlek, som den möter oss i Jesus Kristus.

En kvinnlig diakon och en man sitter ner och samtalar.

Samtalsstöd

När livet är svårt kan du höra av dig till Svenska kyrkan och be att få prata med en präst eller en diakon. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

    Be för mig vid nästa gudstjänst

    Varje gudstjänst ber vi till Gud. Om du vill så ber vi gärna för dig.
    Kom ihåg att markera om du vill vara anonym.