Robert Stenberg möter en fiskare på hängbron vid kärlekens stig.
Foto: Amer Kapetanovic

Patos - med blick för friluftsliv

Han var den blivande eldriftteknikern som bytte spår och istället blev både militär och polis. Och han gillar att utsätta sig för extrema fysiska påfrestningar. Möt Sjuntorpssonen Robert Stenberg, en av pådrivarna som gjort att Trollhättans Stad tilldelats utmärkelsen och Årets Friluftskommun i Västra Götaland. I november utsågs Robert också till Årets Ambassadör i Trollhättan av turistbolaget Visit Trollhättan Vänersborg.

BARA DET FAKTUM att han fick ett Vasalopp att åka tillsammans med sin fru Ann när han fyllde 50 i september, säger en del om vilka gemensamma intressen som finns i familjen Stenberg.
– Ann har också idrottat i hela sitt liv och satsade hårt på simning i ungdomen. Själv började jag med fotboll hemma i Sjuntorp, men slutade när jag var 17–18 år när jag flyttade för att plugga. Istället har det blivit mer multisport och idag är det mycket löpning. Jag springer i stort sett varje dag, säger Robert.
Han gör det inte bara för att må bra fysiskt.
– Det handlar lika mycket om att bearbeta tankar. Det händer saker när du rör dig och det öppnar sig helt nya idéer och nya lösningar på problem och utmaningar, konstaterar han.

FÖR SNART FEM år sedan bytte han yrkesbana helt. Han lämnade polisen efter 24 år, varav merparten i ledande befattningar. Däribland chef för polisområdet Östra Fyrbodal och flera år inom länskriminalen i bland annat Göteborg.
– Trollhättans Stad sökte en ansvarig inte bara för idrottsanläggningarna, utan också för friluftslivet. Samtidigt pågick en ny omorganisation inom polisen som gjorde att jag skulle behöva börja pendla mer för att ha en liknande chefsroll som här i Trollhättan. Och det var inte läge för det då. Våra söner Alfred och Alvar var inte så gamla, säger Robert.
Sagt och gjort: Lockad av det där med att utveckla friluftslivet sökte han tjänsten och sedan gick det snabbt. Idag tituleras han områdeschef för idrott och friluftsliv inom kultur- och friluftsförvaltningen. Och han har inte ångrat sig.
– Trollhättan Stad vill satsa på det här och det finns tydliga planer och riktningar för hur vi ska utveckla både idrotten och friluftslivet. Vi vet att människor vill kunna röra på sig utan att nödvändigtvis vara med i en förening, och då ska vi skapa förutsättningar för det. Det handlar om allt från att fräscha upp badplatser
till att tända ljuset tidigt på morgonen på motionsspåren, eller låta Edsborgs löparbanor vara belysta även om de är obokat. Om tillgängligheten ökar är det fler som också utnyttjar dem.

MÅLET ÄR ATT fånga alla åldrar. Flera initiativ har redan tagits för att aktivera exempelvis pensionärer och även skapa aktiviteter för barn och ungdomar knutna till fritidsgårdarna. På samma sätt jobbas det nu med att skapa fler tillgängliga
aktiviteter för personer med funktionsvariationer.
– Nyckeln är att skapa långsiktiga satsningar i samverkan mellan stadens olika verksamheter och i samspel med olika intresseföreningar. Att vi kommit såpass långt redan och fått utmärkelsen i Västra Götaland är resultatet av ett lagarbete, påpekar Robert, som efter den regionala förstaplatsen har siktet inställt på titeln
Bäst i Sverige.
– Folk som känner mig vet att jag är tävlingsinriktad, men grejen är att om vi har vi ett gemensamt och tydligt mål så är det lättare att nå dit och vi kan fira tillsammans. Om sådant och mycket annat som rör livet pratar han om när han bland annat är ute och långlöper med dubble skridskovärldmästaren Nils van der
Poel. Robert fick också äran att hålla hyllningstalet när Nils i september fick ta emot stadens stjärna i Park of fame.

EFTER TVÅ ÅR på ett gymnasieprogram som utformats i samspel med Vattenfall, flyttade Robert och flera klasskamrater på Nils Ericssongymnasiet till Härnösand för att läsa vidare två år på högskola där, i enlighet med den skräddarsydda
kursplanen. Men någon "krafttekniker" blev aldrig Robert.
– Det blev lite för mycket teoretiskt för mig. Det låter klyschigt, men jag ville jobba mer med människor och började tänka i andra banor, säger Robert. Det slutade i första skedet med att han utbildade sig till fallskärmsjägare i Karlsborg.
– Det formade mig på många sätt. Just det där att ta hand om sig själv och varandra under svåra omständigheter.

HAN VALDE SEDAN mellan att fortsätta inom militären eller satsa på polisyrket. Det blev det sistnämnda och som 21-åring tillhörda han de yngsta polisrekryterna
som togs in efter alla tester. Intresset för ledarskapet väcktes också och numer delar Robert även med sig av sina erfarenheter i föreläsningsform. Han har genom åren också haft flera utlandsuppdrag både inom polisen och militären. Bland annat ingick han på uppdrag av rikskriminalen i ett internationellt team som ansvarade för kvalitetssäkringen vid hanteringen av alla dödsoffer i samband med Tsunamikatastrofen i Thailand julhelgen 2004.
– Det är självklart en erfarenhet du bär med sig resten av livet. Om inte annat lär du dig hur skört livet är. Ena dagen firar du en underbar jul i solen och dagen efter har du mist hela din familj. Det är livets ytterligheter.

Samtidigt har han fått uppleva den enorma sammanhållning som växer fram i en kris.
– Det märktes även i samband med Kronan-dådet här i Trollhättan, där jag bland annat hade rollen att ta hand om de poliser som konfronterade gärningsmannen samt sköta mediakontakter över tid.
Från tsunamin, där många av offren var barn, minns han också hemsändnings-ceremonierna som anordnades av svenska konsulatet tillsammans med Svenska kyrkan.
– Det var något unikt som vi från Sverige gjorde.

MED MÅNGA OLIKA perspektiv på tillvaron, och med lusten att utsätta sig för fysiska påfrestningar under lång tid, så trivs han idag väldigt bra med att få vara med och ta vara på alla de naturvärden som finns i Trollhättan med omnejd.
– Idag finns det också en annan insikt i att det är bra att investera i friluftslivet, eller att ge möjligheten till all personal att träna på arbetstid, konstaterar Robert, som tävlade mycket under åren inom polisen.
Han har ett 20-tal medaljer i olika grenar från Polis-SM och tog så sent som för fem år sedan en fjärde plats i det ordinarie svenska mästerskapet i friidrott på 10 000 meter löpning i sin åldersklass.
Nu ser han även fram emot att springa de nio milen från Sälen till Mora i Ultravasan hösten 2022. Men först ska han åka det på skidor tillsammans med Ann.
– Jag har åkt det förut, men Ann har inte åkt det stora Vasaloppet förut. Det ska blir väldigt roligt och vi har genomfört Helsingborgs maraton tillsammans tidigare, så det ska nog gå bra.
2019 sprang han själv även Stockholm maraton, men inte nog med det. Han sprang även sträckan Trollhättan-Stockholm och samlade in pengar till organisationen Ung Cancer.
– Vi hade människor nära runt omkring oss som drabbats av cancer och jag kände att jag ville göra något.
Det gjorde han med besked, och återigen med en tydlig målsättning. Även mötet med sin blivande fru var ingen slump. De träffades på jobbet, och Ann är kvar inom polisen.
– Jag la en lapp med mitt mobilnummer i hennes vapenskåp. Jag hade just kommit hem från en utlandstjänstgöring och det var en kollega som trodde att Ann och jag skulle passa bra ihop. Och det stämde ju.

 

Namn: Robert Stenberg
Född: 8 september 1971
Familj: Hustrun Ann och sönerna
Alfred, 15, och Alvar, 9
Bor: Villa i Strömslund
På fritiden: Familjen, barnens
aktiviteter, jakt, friluftsliv och
träning. Mycket löpning, men
egentligen all idrott
Aktuell: Arbetar ständigt med att
utveckla Trollhättans idrott och
friluftsliv, som nu prisats som
bäst i Västra Götaland 2021.
Utsedd till Årets Ambassadör i
Trollhättan av turistbolaget Visit
Trollhättan Vänersborg.
Text och Foto: Erik Torstensson och Amer Kapetanovic