Foto: Shutterstock

Traditioner kring jul

Läs mer om varför vi delar ut julklappar, jultomtens ursprung och fakta om adventsstjärnor och ljusstakar. Du hittar också en juliga spellistor på Spotify .

Visste du att...

... julklappen har sitt ursprung i de vise männens gåvor till Jesus?

De tre vise männen var österländska stjärntydare som hade sett en stjärna – ett tecken på att ett kungabarn hade fötts. De följde stjärnan, fann Jesusbarnet i Betlehem och gav honom gåvor: guld, rökelse och myrra.

På trettondagen, 13 dagar efter jul, firas att stjärntydarna kom till familjen i stallet. Vissa traditioner firar genom att dela ut pre­senter på trettondagen.

... den svenska jultomten är en blandning av den gamla gårdstomten och en ärkebiskop som levde i slutet av 200-talet?

Ärkebiskopen var känd för sin givmildhet, helgonförklarades efter sin död och blev känd som Sankt Nikolaus. 

... man långt innan det blev vanligt med julgranar inomhus i Sverige ställde ­granar vid ytterdörren? 

Granarna var kvistade och hade bara en granruska kvar i toppen. De var ett tecken på julfrid, men man trodde också att de gav ett skydd mot farliga makter.

... adventsstjärnan påminner om Betlehems­stjärnan? 

Traditionen att pynta med en adventsstjärna härstammar från en religiös kristen rörelse i Tyskland. Vid stora firanden, som första advent, satte man upp en lysande stjärna för att fira.

... adventsljusstaken från början var en adventsgran?

Ersta diakoni i Stockholm började i slutet av 1800-talet tända sju ljus varje söndag i en så kallad adventsgran. Denna sed övergick sedan till dagens adventsljusstake med ett ljus för varje söndag i advent. 

Julen i kyrkan

I Sverige börjar julfirandet redan på julafton. Traditionellt har församlingarna julbön eller samling vid julkrubban för barnen på julafton.

Natten mellan julafton och juldagen firar många kyrkor midnattsmässa. En gudstjänst som också kallas änglarnas mässa. Julevangeliet berättar nämligen att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesu födelse.

Tidigt på juldagens morgon firas julotta, också kallad morgonrodnadens mässa eller herdarnas mässa.

Annandag jul handlar bibeltexterna som läses i kyrkans gudstjänster om den heliga Stefanos. Han var den första martyren, alltså den första kristna som dödades för sin tro.