Siluetten av två personer som sitter runt ett bord. En fruktkorg står på bordet.
Foto: Marie Åhfeldt / Mås Illustra

Få stöd av kyrkan

Genom vår diakoni, Svenska kyrkans sociala arbete, kan du få stöd av kyrkan genom bland annat samtal, hembesök och matutdelning.

Boka samtal

Alla kan boka samtal, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Samtalen kan handla om precis vad som helst. Du bestämmer. Relationer, tankar om livet i stort och smått, tro och religion, funderingar om framtid, identitet, sexualitet med mera. Vi finns här för dig oavsett om du känner dig deppig, ensam, orolig eller kanske glad och kär. Ibland räcker det med ett samtal, ibland behövs flera samtal under en längre period.  

Vi som arbetar här har tystnadsplikt och för inga journaler. Samtalen är kostnadsfria. Så fungerar tystnadsplikten i Svenska kyrkan

FASTAN är kyrkans särskilda tid för eftertänksamhet och förberedelse. Därför erbjuder vi under denna tid (14 feb - 29 mars) särskilda tider för själavårdande samtal och/eller bikt som du kan boka. På dessa tider träffar du alltid en präst som har absolut tystnadsplikt.

På listan som ligger på förbönslappsbordet i Mönsterås församlingshem sätter du ett kryss på en tid som passar dig. Samtalet/bikten sker i Mönsterås församlingshems samtalsrum (nedre våningen). Ordningen för bikt finns beskriven i psalmbokens bakre del (s. 1753).

Boka hembesök

Det kan finnas olika skäl till varför man önskar besök från kyrkan. Det kan vara så enkelt som att man känner sig ensam. 
Vi kan besöka dig i ditt hem, när du ligger på sjukhus, på ditt vårdhem, korttidsboende eller var du önskar.

Fira nattvard hemma

Om du inte kan komma till kyrkan och fira mässa finns det möjlighet att boka hembesök av en präst. Då kan du få fira nattvard hemma. 

Samtalsgrupp för sörjande

Vår och höst startar vi kontinuerligt en samtalsgrupp för dig som mist din livskamrat, annan anhörig eller vän. Gruppen är en plats att dela tankar och erfarenheter med andra i liknande situation. Vi träffas vid fem-sex tillfällen.
Man anmäler sig för att delta. Kontakta oss gärna för att få veta när nästa grupp startar.

John & Anna-Lisa Sjöbergs stiftelse

Du som är folkbordförd i Mönsterås församling kan söka bistånd från denna fond. Klicka här för att ladda ner blankett.
Ansök i början på juni och december

Prosten Jönssons stipendiefond

För studerande från Mönsterås församling, avseende utbildning för kyrklig verksamhet, sjukvård, musik eller annat liknande kulturellt eller ideellt ändamål
Klicka här för att ladda ner en blankett.

Stöd vid kontakt med myndigheter

Många känner sig ensamma och utsatta vid kontakt med myndigheter. Vi är inte utbildade inom ekonomi och juridik men kan stödja dig i dessa kontakter. Det kan till exempel gälla:

  • ansökan om bostadsbidrag
  • fondansökningar
  • uppgörelser med Kronofogden

Vi kan hjälpa dig att läsa, förtydliga och förklara innehållet i brev du fått. På så sätt kan missförstånd undvikas. Vi kan också följa med dig som ett stöd när du ska ha möte med

  • sjukhus
  • socialtjänst
  • polis
  • skola
  • Arbetsförmedlingen
  • Migrationsverket

Drop-in-frukost

Varje tisdag mellan 9.15 och 10.30 är du välkommen att njuta av en god frukost i gott sällskap. Kom till nedervåningen i Mönsterås församlingshem. Ingen anmälan. Kostnad: en frivillig gåva som går till  vår matutdelning.

 

Matutdelning

Vi delar ut kassar med mat på tisdagar mellan 9:15 och 10:30. Utdelningen sker i församlingshemmets nedervåning. Maten kommer från ICA Supermarket Algots, Coop Mönsterås och Helene frukt i Kalmar.

Vi delar ut den mat vi har. Vad det är och hur mycket kan variera från vecka till vecka. Vi tar alltså inte ansvar för din matförsörjning men hoppas att det vi kan bistå med kan vara en värdefull hjälp.

OBS! För att få en matkasse måste du ansöka om det i förväg. Du kan alltså inte bara dyka upp och hämta en kasse. Ansök genom att kontakta Dima Matr (072-231 34 73, dima.matr@svenskakyrkan.se). Vi behöver följande uppgifter:

  • adress och telefonnummer
  • uppgift om hur många som bor i ditt hem
  • en beskrivning av dina behov
  • behov av specialkost p g a allergier

Vill du bidra till våra matkassar?

Ge ett ekonomiskt bidrag via Swish till 123 599 68 97 (Diakoni M-Ås F-ryds pastorat). Köp mat eller hygienartiklar och lämna i Mönsterås församlingshem,
måndag-fredag 9-16.

Istället för att ringa eller skicka mejl kan du fylla i formuläret för att kontakta oss.