Foto: Maria Eddebo Persson

Slöjdande pilgrimsvandrare utforskade St. Olofsleden

Att vandra i lugn takt i natursköna områden på dagen och slöjda på kvällarna, tillsammans med handledare vid en sprakande eld är något som de arton deltagarna på pilgrimsvandringen ”Pilgrim hjärta slöjd” fick uppleva under sin tre dagar långa vandring längs St. Olofsleden.

Vandringen startade i Selånger och gick längs S:t Olofsleden och när de tre dagarna nått sitt slut hade pilgrimerna nått Erikslund i Ånge kommun.

En av slöjdhandledarna på vandringen var Magnus Sundelin, från Nedansjö. Till vardags jobbar han som slöjdlärare, övrig tid tillverkar han och säljer slöjd och smide på till exempel Jamtli.

När pilgrimsvandrarna kommit fram till första kvällens stopp och middagen puttrade över öppen eld, så börjar Magnus berätta om hur man täljer med kniv. Pedagogiskt och engagerat berättar han hur trädgrenens naturligt böjda växtlinje ger de bästa slevarna.
– Träden är inte bara material. De är levande organismer, säger Magnus Sundelin.

Magnus som är uppväxt i Stockholm fick sin första kniv av sin farfar när han var fyra år. Han har tillbringat många timmar i vedboden tillsammans med honom och säger att han känner sig mer hemma i skogen än i stan.  
–Jag har alltid haft myror i brallan och då har skogen gett mig ett lugn Om fler ägnade sig åt hantverk och fick känna det flow man hamnar i, skulle vi kunna slänga lyckopillren, säger han övertygat, samtidigt som hans händer formar en träbit till en träsked.
– Titta på henne där borta, säger han och nickar med huvudet mot en av deltagarna som har fullt fokus på sin blivande träsked. Hon har flow.

Några av deltagarna valde att brodera i stället för att sitta vid elden och tälja. Till sin hjälp hade de textilkonstnären Linda Lasson, som är bosatt utanför Härnösand. Deltagarna ritade sina mönster på markduk med en penna fastsatt på en lång gren.
– Jag vill att de inte ska känna någon press på att rita fint. Det blir lite hur som helst om man ritar med en lång gren, säger Linda Lasson, textilkonstnär.  

Linda Lasson gör sina broderier med hjälp av enkel, tunn sytråd som hon broderar på markduk. Hennes arbete har både skulpturala och grafiska uttryck.
– Mina broderier är väldigt politiska. De är en tumme i ögat på en skövlande samtid med berättelser om ett exploaterat Norrland och en undanträngd urbefolkning, säger Linda Lasson.

Tanken att kombinera pilgrimsvandring med slöjd har Mia Wålsten, stiftspedagog och Annso Grahn, hemslöjdskonsulent på Västernorrlands museum funderat över länge. Men det var först när de flyttade in i samma bostadsrättsförening för ett år sedan som de satte planerna i verket.
– Att pilgrimsvandra är en resa för både hjärna och hjärta. Det är ett sätt att resa inom sig själv och jag vill hitta sätt att pilgrimsvandra även om man inte kan gå långt och fort, säger Mia Wålsten, stiftspedagog.

– Slöjden, vandrandet och begrundandet är verkligen en hälsoinsats, säger Annso Grahn, hemslöjdskonsulent på Västernorrlands museum.

Maria Eddebo Persson
2021-09-13