Foto: Magnus Aronson/IKON

Kyrkoval 2021

I kyrkovalet den 19 september valde Svenska kyrkans medlemmar ledamöterna för de kommande fyra åren till kyrkofullmäktige i Skara pastorat, stiftsstyrelsen i Skara stift och till Kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. 
Klicka här för att se resultatet av årets kyrkoval...

Kyrkoråd och Församlingsråd
I Skara pastorat ska det nu utses ledamöter till de lokala styrelserna; Kyrkorådet och Församlingsråden i Skara domkyrkoförsamling, Ardala församling och Valle församling.
Kyrkorådet är pastoratets styrelse och beslutar om ekonomi, budget, fastigheter m.m. Ledamöterna till kyrkorådet föreslås av en valberedning och beslutas av kyrkofullmäktige.
Församlingsrådets uppgifter handlar om hur gudstjänstlivet och församlingslivet ska se ut, fastställa församlingskollekterna, utse kyrkvärdar samt att vara med och ta ansvar för de kyrkliga inventarierna. De har även yttranderätt innan kyrkofullmäktige beslutar i frågor som rör församlingen. Ledamöterna till församlingsråden föreslås på öppna nomineringsmöten där alla som tillhör Svenska kyrkan i någon av pastoratets församlingar och är myndiga är valbara och kan föreslås. Man kan alltså bo i en av församlingarna och väljas till församlingsrådet i en annan församling. Om man inte kan närvara vid församlingens nomineringsmöte kan man lämna sina förslag till församlingsrådets ordförande innan mötet så presenteras förslagen på mötet. Ledamöterna beslutas av kyrkofullmäktige.

Nomineringsmöte till församlingsråd söndag 24 oktober 12.30
Nomineringsmötena är öppna för kyrkotillhöriga att delta:

Skara domkyrkoförsamling
Söndag 24/10 direkt efter högmässan 11.00 i Skara domkyrka, d.v.s. 12.30.

Ardala församling
Söndag 24/10 direkt efter gudstjänsten 11.00 i S:ta Annagården, d.v.s. 12.30.

Valle församling
Söndag 24/10 direkt efter högmässan 11.00 i Skärvs kyrka, d.v.s. 12.30.

Välkommen!