Arkitektens skiss över andliga hållplatsen för trofasthet.

Andliga hållplatser för vila och eftertanke

Under året kommer det att byggas "andliga hållplatser" i några olika utomhusmiljöer. Respektive plats knyter an till ett tema och bjuder in till en stunds reflektion, vila och stillhet. Du kan även ta del av platsens budskap genom att lyssna till en text eller en psalm.

Tre hållplatser klara under våren

De tre första hållplatserna blir klara under våren och kommer att finnas i Klockarhagen vid Österåkers kyrka, på Ljusterö vid prästgården och vid Åkersberga kyrka. Under hösten planeras för fler hållplatser på andra platser.

På varje hållplats kommer det att finnas en bänk ihop med en vacker formation bestående av gamla återbrukade gravstenar, vilket innebär att stenarna kan återanvändas i stället för att krossas och bli grus.

Tema Klockarhagen – FRID

Tema Ljusterö – GLÄDJE

Tema Åkersberga kyrka – TROFASTHET

 

Andens frukter

Andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Om vi har andligt liv, låt oss då följa en andlig väg. Låt oss inte bli inbilska, inte utmana varandra, inte avundas varandra. (Galaterbrevet 5:22–26)

Skulle inte världen bli bättre om Andens frukter fick växa och mogna i fler människor? Vi behöver alla kärlek, vänlighet, godhet och så vidare. Vid en andlig hållplats kan du stanna upp, sätta dig ner och ägna en stund åt att reflektera över hur ditt träd ser ut och vilka frukter du skulle vilja se mogna och växa i ditt liv.

 

Hållbarhets- och miljöarbete

Österåkers pastorat genomgår just nu en miljödiplomering eftersom vi vill vara ett föredöme när det gäller miljö och hållbarhet. Hösten 2021 diplomerades vi i miljödiplomeringens första steg och nu arbetar vi med steg 2. Genom vårt miljöarbete vill vi bidra till ett hållbart samhälle, bättre miljö och förmedla hopp till kommande generationer.

Ett kyrktorn i rött tegel. I ena hörnet av bilden ligger ett infällt gröngult klot.

Vårt arbete för klimatet

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna.