Bilden visar jordklotet.
Foto: Pixabay

Örebro kyrkogårdsförvaltnings miljö- och klimatarbete

Vår gemensamma miljö är viktig för oss på Örebro kyrkogårdsförvaltning. Här kan du läsa om vårt arbete för en mer miljömässigt hållbar utveckling och framtid.

Örebro kyrkogårdsförvaltning arbetar för en mer miljömässigt hållbar framtid på flera sätt. Det här är några av de saker vi gör för att minska vår miljö- och klimatpåverkan.

·   På ytor där det är lämpligt tillåts gräset att växa, för att gynna den biologiska mångfalden, och på andra får eldrivna robotar klippa gräset.

·   I alltfler häckar och buskage används gräsklipp som gödning och löv som jordförbättring, för att kunna köpa in mindre konstgödsel och ta tillvara en produkt vi redan har. Av förvaltningens kompost tillverkas jord som används vid anläggning av gräsmattor.

·   I stället för att plantera ettåriga sommarblommor/utplanteringsväxter sätts främst fleråriga växter (perenner) i förvaltningens urnor och rabatter, vilket bidrar till en minskad resursanvändning.

·   De flesta maskiner som används på kyrkogårdarna i Örebro pastorat är eldrivna och alla dieselmaskiner körs på HVO (hydrerad vegetabilisk olja/förnybar diesel) som är ett fossilfritt alternativ som minskar våra utsläpp. 

·   Anställda på kyrkogårdarna har byggt fågelbon, holkar och insektshotell samt anlagt faunadepåer (tex död ved) för att gynna insekts- och djurlivet. 

·   Det sitter drygt 250 solpaneler på ekonomiområdet vid Örebro Norra kyrkogård. 

·   Örebro krematorium drivs med förnybart miljöbränsle (rapsolja) som bas och spillvärmen blir fjärrvärme, som kommer det övriga samhället till del i stället för att ventileras bort.

·   Örebro kyrkogårdsförvaltning arbetar även aktivt med att återanvända både gravmark och gravstenar, då vi ser det som resurser som ska användas klokt. Vid anläggning av nya askgravsområden används idag uteslutande återanvänt stenmaterial.

En samlingsbild med olika hållbarhets-relaterade företeelser.

Miljöpolicy

Örebro kyrkogårdsförvaltning vill tillhöra framkanten när det gäller miljöarbete.

Örebro krematorium drivs med miljöbränslen som bas och spillvärmen blir fjärrvärme

Örebro krematorium är anslutet till fjärrvärmenätet. Istället för att ventilera bort 270 000 kWh varje år, återvinns spillvärmen och kommer det övriga samhället till del.

Olaus Petri kyrkogård

Återanvända gravstenar

Ett mer miljö- och kulturvänligt alternativ

Årets kyrkogårdsförvaltning 2020 finns i Örebro

Örebro kyrkogårdsförvaltningen blev 2021 utnämnd till Årets kyrkogårdsförvaltning 2020. Förvaltningens miljöarbete i form av energieffektivisering av fastigheter, satsning på solenergi och högt kundfokus lyftes fram i prismotiveringen.

Fågelholkar på kyrkogårdarna i Örebro pastorat

Ett bidrag inom Örebro kyrkogårdsförvaltnings miljöarbete

Insektshotell på kyrkogårdarna i Örebro pastorat

Örebro kyrkogårdsförvaltning har nu satt upp insektshotell i anslutning till våra kyrkogårdar för att gynna den biologiska mångfalden, ekosystemet och motverka den alltmer utbredda insektsdöden.

Miljöarbete ängsmark Edsberg

Högt gräs och ängsmark

På ytor där det är lämpligt låter Örebro kyrkogårdsförvaltning gräset att växa, för att gynna den biologiska mångfalden, och på andra låter vi eldrivna robotar klippa gräset.

Gödsling med gräsklipp istället för konstgödsel

Örebro kyrkogårdsförvaltning gödslar växterna på kyrkogårdarna med gräsklipp och tar därmed tillvara en produkt vi redan har.

Örebro kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårdsförvaltningen i Örebro pastorat

Adress: Storgatan 27, 703 63, Örebro

Telefon: 019-15 45 60, måndag-onsdag klockan 9-12 och 13-14:30 och torsdag–fredag klockan 9–12.

E-post: orebro.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se
E-post gravskötselbeställningar: orebro.gravskotsel@svenskakyrkan.se

Krematoriet: Mäster Olofs-, Befrielsens-, Hoppets- och Stillhetens kapell samt tre minnesstundsrum
Adress: Kyrkogårdsvägen 4, 703 75 Örebro
Telefon: 019-15 45 95

Kyrkogårdschef
Daniel Kullman, 019-15 46 28

Driftchefer
Maria Gustavsson, 019-15 45 65
Susanna Pajula, 019-15 45 71
Bo Fritzson, 019-15 45 42