Tidigare Livsnära temakvällar

15 april

GUDS ISRAEL?

I profeternas spår genom omstritt land

Vilket samband finns det mellan det bibliska Israel, staten Israel och vad
Nya testamentet kallar “Guds Israel”? Vad händer när man låter de
hebreiska profeterna bli en resonansbotten i ett försök att förstå den
alltmer eskalerande konflikten mellan israeler och palestinier? Finns det
vägar och förhållningssätt som i dag kan bidra till förståelse och försoning?
Går det att föra öppna och respektfulla samtal – trots de starka
låsningar som ibland finns?

En aktuell temakväll där författaren och redaktören för tidskriften Pilgrim, Peter Halldorf, föreläser utifrån sin nya, uppmärksammade
bok Guds Israel?

28 februari, 2024

HITTA HEM 

- Om gudslängtan och att hitta sitt sanna jag

Så många av oss längtar … ofta till något annat, till något bättre, till något mer. Men kanske handlar vår längtan djupast om att upptäcka vem vi innerst inne är. Att hitta hem till sig själv. Välkommen till en musikalisk temakväll där Robert Eriksson tar hjälp av både gospel, populärmusik och kyrkofäder för att få oss att upptäcka det stora: Allt som vi behöver finns redan inom oss, som en gåva från Gud.

Robert Eriksson är pastor, författare och musiker. Den här kvällen får vi besök av honom tillsammans med Java Gospel, en stor gospelkör som – liksom Robert – hör hemma i Betlehemskyrkan i Göteborg. Han kommer att dela tankar ur sin nya bok Hitta hem och sjunga sånger med anknytning till temat. Torslanda Gospel medverkar även vid ett par tillfällen under kvällen.

13 november, 2023

Per Starke 

Dag Hammarskjöld
– vem var han och vad kan vi lära oss av honom om ledarskap i vår tid?

Dag Hammarskjöld är svensken som hade ett av världens främsta ledaruppdrag som generalsekreterare för FN. Han var det från 1953 fram till dess att han, under mystiska omständigheter, dog i en flygkrasch 1961. Per Starke tar oss med på hans spännande livsresa utifrån sin bok Generalsekreteraren.

I den andra delen, efter en paus, samtalar Britta Hermansson med Per Starke om vad vi i vår tid kan lära oss av Dag Hammarskjölds ledarskap. Det handlar om att vara en förebild, visa omtanke, vara kreativ, skapa visioner och att som ledare vara i ständig förändring. Eller uttryckt med andra ord; ett ledarskap som de flesta av oss kan känna igen sig i.

Per Starke är teolog med inriktning mot religionsfilosofi, chef inom Svenska kyrkan på riksplanet och författare, bl a till boken Generalsekreteraren. Britta Hermansson är pastor, författare och driver den populära samtalspodden Brittas vardagsrum.

18 september, 2023

Hanna Möllås

Myten om det perfekta livet
Tänk om alla gick omkring med komplexen för sin egen kropp i en genomskinlig plastpåse, då skulle förmodligen ingen vilja byta.

Hur blir man egentligen nöjd med sig själv och sin kropp? Hur landar man i insikten om att livet aldrig kommer att bli perfekt? Att våra förutsättningar och det vi har varit med om inte går att förändra. Men det vi faktiskt kan påverka är berättelsen om oss själva – hur vi förhåller oss till vår kropp, våra minnen och känslor. Men hur går det till? 

En temakväll med Hanna Möllås där hon utifrån sin bok Hela mig, inspirerar oss till att leva de liv vi fått och att avslöja myten om det perfekta livet. Med fängslande berättelser och exempel från sin egen erfarenhet, visar hon att det är möjligt att våga omfamna sitt liv. Det går att adoptera sig själv med brister och tillkortakommanden, samtidigt som vi bejakar vårt beroende av andra.

Hanna Möllås är barnmorska, sexolog och psykoterapeut med familjeinriktning. Hon bor i Huskvarna och är en uppskattad föreläsare och författare till böckerna Med hela ditt liv och Hela mig

12 april, 2023

Charlotte Rørth

Drabbad av det oförklarliga – en motvillig troendes berättelse
För inte så länge sedan var det självklart att allt som inte passade in i vår moderna världsbild, skulle förklaras och försvaras. Men nu ser vi allt oftare exempel på det oförklarligas återkomst, både i sociala medier och på andra plattformar. Det ifrågasätts inte längre att man har kontakt med ”den andra sidan”. Eller att man blir ledd framåt i sitt liv av universums och naturens energier. Eller att man berättar om hur ett gudsmöte har förändrat livet.

Detta senare hände Charlotte Rørth – en rationell, undersökande journalist utan några som helst religiösa intressen. Den här temakvällen får vi följa med på hennes resa när hon möter forskare inom medicin och psykiatri, präster och andliga guider för att försöka förstå vad som hände henne. Och hur hon sedan började läsa Bibeln med en kvinnas blick och blev överraskad … 

Charlotte Rørth bor i Danmark, men talar även svenska och i ett samtal med
författaren och pastorn Britta Hermansson delar hon med sig av sin livsresa. 

20 februari, 2023

Jonas Helgesson

Livet blir inte alltid som man tänkt sig – ibland blir det bättre! 
I fyrtio minuter stod Jonas andning stilla när han föddes. När han väl började andas var han allvarligt CP-skadad och dömd på förhand till att bli en av hjälpmedelscentralens stammisar. Men Jonas ville annorlunda. När han var i tolvårsåldern skruvade han loss hjulen från sin rullstol och fick kvarterets snyggaste lådbil. Och det var bara början …  

Den här temakvällen delar han med sig av sina livserfarenheter. Vad gör man när livet känns som en uppförsbacke? Finns det möjligheter i det omöjliga? Hur kan man fylla sina dagar med liv, inte bara fylla livet med dagar? Välkommen till en kväll fylld av både humor och värme. En kväll för alla som behöver en injektion av hopp och tro på livet och framtiden.

Jonas Helgesson är föreläsare, ståuppare och författare till flera böcker, bl a Grabben i kuvösen bredvid och Det är i alla fall tur att vi inte är döda. 

23 november, 2023

Ulrika Ernvik

Trygghet och rädsla – drivkrafter i våra relationer
När vi känner trygghet söker vi oss till varandra, hjälps åt och utvecklas tillsammans. Förundras och förtröstar. Då rädslan drabbar, drar vi oss undan, attackerar och bygger murar mellan varandra. Förfäras och förtvivlar. Upplevelsen av världen som trygg eller farlig påverkar våra relationer och vårt vardagsliv. Välkomna till en inspirerande temakväll, ni som vill fördjupa relationen till er partner, era barn eller till andra i er närhet.

Ulrika Ernvik är socionom och legitimerad psykoterapeut med inriktning på familjeterapi. Hon är författare till flera böcker, den senaste med titeln Dig vill jag älska – om modet och gåvan att leva i nära relationer. Ulrika har arbetat många år inom socialtjänsten, inom primärvården, och på ett internationellt terapicenter i Asien. Hon handleder inom socialtjänsten, och föreläser om relationer och neurobiologi på ett sätt som är enkelt att förstå och som ger lust till nya förhållningssätt i mötet med andra.

10 oktober, 2022

Rasmus Troedsson

MIN TID ÄR NU - om svek, missbruk och oväntade himmelska höjder
Välkommen till en temakväll med Rasmus Troedsson, folkkär skådespelare som fick sitt stora genombrott efter att han fyllt femtio. Många av oss känner säkert till hovmästaren Bellan Roos i SVT:s episka serie Vår tid är nu.

Rasmus Troedssons liv är kantat av tragedier och djupaste smärta; men är samtidigt en fascinerande resa från mörker till ljus. Han delar generöst med sig av sin livsberättelse, allt från starten på ett barnhem, svek och missbruk, till oväntade himmelska höjder. 

Framför allt är det här en kväll om livsmod och hopp – en berättelse som han bitvis delade med sig av i sitt uppskattade Sommarprat i P1 häromåret.

 

Måndag 2 maj, 2022

Tomas Sjödin & Per Arne Dahl föreläser och samtalar.

En kväll där Tomas Sjödin berättar om hur tystnaden kan öppna dörrar till nya vidder och världar. Och Per Arne Dahl berättar om hur sårbarheten, mot alla odds, kan ge ny styrka och vara till hjälp i livets uppförsbackar. Kvällen består av två kortare föredrag, mingel, bokbord och ett gemensamt avslutande samtal mellan dem.

Tomas Sjödin är pastor, föreläsare och författare till ett stort antal uppskattade böcker, nu senast Ljudet av tystnad. Per Arne Dahl är präst, tidigare biskop och en av Norges mest lästa kristna författare. Sårbarhetens kraft är hans senaste bok som är översatt till svenska.

14 mars, 2022

Enneagrammet – En kompass till att lära känna sig själv. Laila Dahl

Upptäck en spännande modell som hjälper dig att utveckla en mer harmonisk, trygg, modig och fri version av dig själv. Den beskriver nio olika förhållningssätt till livet som kan förklara varför vi så ofta beter oss som vi gör. Teorin – med tydliga influenser ända tillbaks till 400-talet – har över tid, och tillsammans med modern psykologi, kommit att bli en av de mest populära modellerna för personlig utveckling.

Välkommen till en kväll med Laila Dahl, som utifrån sin nya bok, Enneagrammet 
– 9 förhållningssätt till livet, tar oss med på en upptäcktsresa i vår inre värld. Hon är par- och relationsterapeut, föreläsare, författare och enneagramcoach och har gett ut ett flertal böcker Vad heter din längtan?, Det är nåt jag måste berätta – finns det läkning efter otroheten? och Dina känslor är inte i vägen. 

11 oktober, 2021

Hur hittar man ljuset i en värld av mörker och ondska

Torgny Wirén 

Många av oss brottas kanske då och då med frågan om alltings mening. Vågar vi
tro på livet, trots allt elände som hela tiden fyller nyhetssändningarna? Eller kan
man rent av våga tro på en god Gud, trots alla erfarenheter av motsatsen? Och
om man tror, varför känns Gud ofta så långt borta? Och svarar han över huvud
taget på våra böner?

Välkommen till en spännande temakväll med Torgny Wirén, skol- och ungdomspräst i Jönköping. Han är också författare till bästsäljarna Om änglar kunde tala, Alexandra och Under ytan. Hans senaste roman har titeln Medan staden sover och i den brottas huvudpersonerna bl a med frågorna om hur man hittar ljuset i en värld av mörker och ondska? Boken är skriven tillsammans med Torbjörn Åhgren, som också kommer att medverka i den andra delen av temakvällen.

24 maj, 2021

ETT ORUBBLIGT HOPP.

Ett samtal om att leva mitt i klimatkrisen och pandemin med Stefan Edman, Susanne Rappmann, Britta Hermansson och Leif Dotevall.

Vi befinner oss nu i en djup kris på flera plan. Den ställer oss inför många utmaningar. Hur ska vi kunna välja rätt väg? Kan den lokala församlingen alltmer bli en vägvisare till ett hopp, som är mer än allmän optimism? En tillförsikt, förankrad utanför oss själva, oavsett framtidsutsikterna.

Den här temakvällen vill befria oss från den förlamande pessimism som klimatkrisen kan föda och i stället nyfiket fokusera på de positiva lösningar som spirar i Sverige och runtom i världen. Och pandemin, vad har vi lärt oss av den? Kanske att livet är skört och att ingenting kan tas för givet, men även en förundran över livets mysterium. Och hur påverkar den ena krisen den andra?

Välkommen att följa samtalet mellan Stefan Edman, biolog och författare till ett 50-tal böcker, senast Bråttom men inte kört, och Susanne Rappmann, biskop i Gbg:s stift, under ledning av pastorn och författaren Britta Hermansson. I del två deltar även Leif Dotevall, bitr smittskyddsläkare i VG.

Måndag 19 oktober, 2020

Kristen på goda grunder - Ge mig skäl för att tro!

Intresset för andlighet växer i vår tid. Livsfrågorna dyker allt som oftast upp på bästa sändningstid. Och sökandet efter en tro och en sanning som håller är vanligare än man tror. Den här temakvällen belyste Stefan Gustavsson några av de viktigaste argumenten för kristen tro men också de klassiska invändningarna. Frågorna om Gud och det onda, vetenskap och tro, Bibelns trovärdighet och frågan om Jesus är unik i relation till andra religioner.

Stefan Gustavsson är direktor för Apologia – Centrum för kristen apologetik (trons försvar). Han är en erkänt kunnig föreläsare och författare till ett flertal böcker som berör dessa frågor.

 

 

Måndag 2 december 2020 

Lita på att det ljusnar

Den här kvällen hade vi besök av Tomas Sjödin. Utifrån sin nya bok med krönikor ur Göteborgs-Posten berättar han om sitt sökande efter en tro och ett språk som tål tillvarons motsägelser. Och som bär på ett hopp, även när mörkret tycks kompakt.

Tomas Sjödin är pastor, föreläsare och författare. Han har varit krönikör i GP i osannolika tjugofem år och hans krönikor tillhör de allra mest delade på sociala medier. För många radiolyssnare har han också blivit känd som återkommande värd för Sommar och Vinter i P1.

 

 

Månd 7 oktober 2019 

BOTTENKÄNNING - om Guds långsamma svar på livets djävulskap

Den här temakvällen hade vi besök av Fredrik Lignell som skrivit boken Bottenkänning. Utifrån den berättar han om hur ett stillsamt radhusliv på kort tid förbyts i kaos. Om att vara pappa till en dotter som skär sig, om låsta psykiatriavdelningar och om skräcken över att allt ska gå sönder och aldrig bli helt igen. Men också om hopp och att försonas med livet så som det blev.

I kvällens andra del blir det ett samtal mellan Roland Stahre, Ewalina Lyckegård och Fredrik Lignell under ledning av Ingvild Fallegård. Det kommer att handla om vad som händer med oss när livet rämnar och våra förhoppningar grusas.
Musikern Paul Biktor Börjesson medverkar med sång. 

 

Den 1 april, 2019 

Världsmästare – men sen då?

En kväll med Maria Brandin, Sveriges främsta tävlingsroddare genom tiderna. Hon vann VM-guld i singelsculler 1995, och deltog i fyra OS, åren 1988-2000. År 2011 nådde hon finalen i SVT:s ”Mästarnas mästare” tillsammans med Ingemar Stenmark och Anders Limpar. Efter idrottskarriären har Maria burit på en längtan att bli diakon, för att arbeta i kyrkan, och i juni vigs hon i Göteborgs domkyrka.
Den här temakvällen är utformad som ett samtal där Maria berättar om sin livsresa, blandat med några filmklipp från hennes karriär. 

 

Den 7 februari, 2019

VARFÖR I HELA FRIDEN SKA MAN TRO PÅ GUD?

Den här temakvällen hade vi besök av Anders Petter Sjödin, som berättar om sin dramatiska väg till tro. Den innehöll bl.a. en brevväxling med författaren Vilhelm Moberg, en extrem "bucket list" som höll på att kosta honom livet på väg uppför Mount Everest och en planerad fritagning av sin flickvän från en kristen sekt på Cypern. Och det var bara början! 2001 kom han som präst till Partille, där han har varit med om att starta två växande kyrkor.

I kvällens andra del blir det ett panelsamtal mellan Agnes Andersson, Tobias Bogeskär, Sara Waldenfors och Anders Petter Sjödin under ledning av Staffan Birgersson. Det kommer att handla om gudslängtan, om deras olika vägar till tro och framför allt om varför de tror.