Foto: Gunnar Klingberg

Jörlanda Prästgårdsbostäder

Solberga pastorat äger aktiebolaget Jörlanda prästgårdsbostäder AB (JPGB). Aktiebolaget har byggt och äger de tre hyresfastigheterna på Jörlanda prästgårdstomt. Det fanns ett behov för fler bostäder i Jörlanda som passar seniorer, och därför har tre fastigheter med 31 lägenheter byggts.

Miljö

Husen har byggts med stor hänsyn till miljöaspekter och energianvändning. Bergvärme bidrar till att uppnå detta mål. En parkeringsplats per lägenhet kommer att finnas att hyra. Några parkeringsplatser kommer att förses med laddstationer för elbil. Alla parkeringsplatser förbereds för att i framtiden kunna lägga till laddstationer.

Tre huskroppar

Jörlanda prästgårdsbostäder består av tre hus med totalt 31 lägenheter och stod klara sommaren 2022. 15 stycken trerummare, tolv stycken tvårummare och fyra stora enrummare. Alla lägenheter är tillgänglighetsanpassade genom exempelvis hiss. Alla lägenheter har egen tvättmaskin. På den släta tomten finns hus för att parkera cyklar, rullatorer, mm. Det finns också en gemensam uteplats. Bredband finns installerat i samtliga lägenheter. Respektive hyresgäst väljer tjänsteleverantör och står för abonnemangskostnader.

Lägre hyra

Projektet har beviljats statligt investeringsstöd, vilket innebär att hyrorna kommer att ligger lägre än den nivå som gäller allmänt för nybyggnation. Värme och vatten ingår i hyran men el tillkommer.
Stenungsunds kommun hyr de fyra 1:orna.

Köhantering till lägenheterna och tilldelning sköts av Jörlanda prästgårdsbostäder AB. 

Riktlinjer för att bli hyresgäst hos oss 

Vem kan hyra lägenhet hos oss? 

Solberga pastorat har byggt lägenheterna på Jörlanda prästgårdstomt för att underlätta för framför allt pensionärer som har haft annat boende i pastoratet (Jörlanda, Solberga och Hålta församlingar) att kunna bo kvar i pastoratet. Det betyder att du som fyllt 63 har bäst chans att komma i fråga för ett hyreskontrakt. Undantag gäller de lägenheter med 1 rok som är till för kommunen.

JPGB AB har en egen kölista som vi kommer att följa. Listan kommer att vara öppen tills vidare.  JPGB ABs lägenheter är inte lämpliga för den som har ett alltför stort vårdbehov. 

Vilka ekonomiska förutsättningar behöver finnas? 

För att du ska kunna skriva kontrakt på en lägenhet behöver vi först godkänna dig som hyresgäst. Det innebär att vi gör en bedömning av dina ekonomiska förutsättningar för att se att du kan betala din hyra. Du behöver ha en inkomst från till exempel arbete, pension, bostadsbidrag och/eller bostadstillägg för att kunna hyra en lägenhet av oss. Om du bor i Stenungsunds kommun godkänner vi även försörjningsstöd som inkomst. 

Vi tar en kreditupplysning 

När du får ett erbjudande om en lägenhet kommer vi att ta en kreditupplysning på dig. En kreditupplysning visar din folkbokföringsadress, årsinkomst och eventuella betalningsanmärkningar eller skulder. Detta gör vi för att vi ska kunna se att det är sannolikt att du som hyresgäst har möjlighet att betala hyran vid en kalkyl av vad hushållet har kvar att leva på efter att hyran är betald

Borgen 

Det är alltid du som hyresgäst som är ansvarig för att betala din hyra i tid, men vi kan godkänna en borgensman om denne har ekonomiska förutsättningar att betala i stället för dig. Vi tar då en kreditupplysning på borgensmannen, som ska ha en årsinkomst på minst 400 000 kronor. 

Om du redan är hyresgäst hos oss 

Om du redan är hyresgäst hos oss kan du söka ny lägenhet tidigast 12 månader efter att ditt kontrakt började gälla. Vi tar vanligtvis inte någon kreditupplysning om du redan bor hos oss och ska flytta till en annan av våra lägenheter. Däremot följer vi upp att tidigare hyror är betalda under minst 12 månader tillbaka. Vi kollar även upp om det finns konstaterade störningar, vilket kan påverka en eventuell flytt. Flyttar du till en dyrare lägenhet diskuterar vi gemensamt vikten av att kunna betala den högre hyran. 

Uppsägningstid 

Uppsägningstiden är tre månader. Vid flytt till annan lägenhet inom JPGB AB kortas uppsägningstiden enligt överenskommelse. 

 

Har du frågor om våra riktlinjer eller dina förutsättningar kan du kontakta kyrkoherden Björn Gusmark.

Så här anmäler du ditt intresse för en hyresbostad

Från och med 15 juni 2021 kommer man att kunna anmäla sitt intresse. Anmälningsblankett finns för nedladdning här nedan, men det kommer också att finnas utskrivna anmälningsdokument på pastorsexpeditionen från och med 1 juni. I anmälan skall man ange önskemål om storlek, behov av parkeringsplats. Ange också om det går bra med en annan storlek på lägenhet, ifall den önskade storleken tar slut vid tilldelningen. Alla anmälningar måste vara underskrivna och inlämnade på Jörlanda expeditionen eller läggas i brevlådan utanför.

Vid frågor kontakta kyrkoherden Björn Gusmark, tel: 0702-99 77 58
eller skicka epost till jpgb@svenskakyrkan.se

Ladda hem anmälningsblankett. Den går att fylla i via datorn men måste skrivas ut och lämnas in på pastorsexpeditionen eller skickas till 

Jörlanda prästgårdsbostäder AB
c/o Solberga pastorat
Bagarevägen 9
444 65 Jörlanda