En bebis i dopklänning vilar i någons famn.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Dop i Vifolka och Östra Tollstads församlingar

Alla är välkomna att döpas. I Svenska kyrkan döps både barn, ungdomar och vuxna. Dopet är en tradition sedan den första kristna församlingen som ett uttryck för att vilja leva med Jesus. Dopet hjälper oss förstå vad det är att leva som kristen och att ha Gud vid sin sida genom hela livet.

VATTEN ÄR LIVETS SYMBOL

I dopet möter oss Gud som skapat livet. Vattnet, som är en förutsättning för allt liv, blir symbolen för det eviga livet med Gud. Att döpas betyder att gå med Jesus genom död till liv. Detta mönster kan bli bärande för resten av livet genom sorg och glädje. Dopljuset är en påminnelse om Kristus som säger: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Joh 8:12


Församlingen i Vifolka och Östra Tollstad vill hälsa dig välkommen till dopet. Oavsett om det gäller ett litet barn, en blivande konfirmand eller en vuxen, så är dopet öppet för alla som önskar. Efter anmälan om dop träffas vi och går igenom  de frågor och praktiska saker som hör ihop med dopet.

Anmälan till dop

Dop sker oftas lördagar kl 13.00, 14.00 eller 16.00, ibland även på söndgar. Har du önskemål om annan tid, hör av dig så försöker vi lösa det på bästa sätt.

Om du har frågor kring dopet, kontakta gärna någon av församlingens präster, se kontaktuppgifter längre ned på sidan

Nedan finns bilder och beskrivning av kyrkorna i Vifolka och Östra Tollstad. Du kan gå en virtuell vandring för att se hur kyrkan ser ut.

Boka dop eller samtala om dopet

Fyll i ett formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan. Du kan också kontakt oss direkt 0142-552 00 eller folkungabygden.pastorat@svenskakyrkan.se

Dags för dop?

Kan jag låna en dopklänning? Måste man ha faddrar? Vilken kyrka kan vi ha dopet i? Svaret på dessa frågor och många fler finns i det lilla dophäftet här. Det finns också i Kyrkans Hus i Mantorp och där finns också personer som kan svara på dina frågor

Östra Tollstads kyrka. En vit kyrka med långhus och torn. Blå himmel och gröna träd.

Kyrka Östra Tollstad

Här finns beskrivning av kyrkan och du kan gå en virtuell vandring och få en guidning av kyrkan och dess historia.

Kyrkor Vifolka

Här finns beskrivning av kyrkorna i församlingen, du kan gå en virtuell vandring och få en guidning av kyrkan och dess historia.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?