Foto: Maria Lundström

Klimatkrisen fokus för angeläget kyrkospel

Nyhet Ändrad

I augusti 2021 var det dags för Lunds stifts kyrkospel att välkomna på nytt i Lunds domkyrka, detta med en nypremiär av spelet Jordens bön.

Lunds stifts kyrkospels jubileumsföreställning Jordens bön spelades under sommaren 2020 för en mycket entusiastisk, om än begränsad publik, detta på grund av pandemin. Nu sätts spelet åter upp i augusti 2021 i Lunds domkyrka, därmed ges fler möjlighet att se föreställningen. I år gästas även Fredrikskyrkan i Karlskrona. 

Jordens bön är ett visuellt kyrkospel med en ensemble på hela femton personer. Handlingen kretsar kring inkarnationen, kroppen, jorden och kampen för att överleva. Sorgen över planeten Tellus tillstånd lyfts, men också glädjen över skapelsens rikedom och tron på att livet kommer att segra.

För regi och koncept står den konstnärliga ledningen, Anette Lindbäck och Åsa Egnér, och den nykomponerade musiken är skriven av Hans Nilsson.

Spelet är en djupdykning i Lunds stifts kyrkospels 60-åriga historia och lånar texter från äldre spel med stark anknytning till tematiken kring själen och jordens överlevnad, ekologi och klimat.

Ensemblen för Jordens bön, här i Lunds domkyrka, välkomnar till ett engagerande kyrkospel. Foto: Maria Lundström

Material från så tidigt som 1960-talet av Gunnar Edman, Ulf Söderlind, Olov Hartman och Arne H Lindgren används i föreställningen, liksom texter om jordens och själens överlevnad av Stefan Edman, Martin Lönnebo och Peter Adolphsen och Anette Lindbäck. Dessa texter har den konstnärliga ledningen dramatiserat till en helhet utifrån gudstjänstens ledord Kyrie, Gloria och Credo.

Kyrkorummet spelar en central roll i Jordens bön. Såväl musikerna som resten av ensemblen förflyttar sig från rummets bakre delar ända upp till högkoret, vilket skapar ett dynamiskt och skiftande ljuduniversum. Hans Nilssons musik innefattar nya körverk med utgångspunkt i den gregorianska kyrkomusiken, och även egenskrivna musikstycken med texter från författarna. Spelet inspireras också av det grekiska dramat, bland annat genom bruket av talkörer.​

Medverkar i spelet gör spelets konstnärliga ledning och musiker samt solisterna Ivar Lodén Håkansson och Norea Sandberg, tre amatörskådespelare och Teater Slangbellan, som består av personer med funktionsvariationer som arbetar som skådespelare.

Lunds stifts kyrkospel följer noggrant råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att förebygga smittspridning och anpassar sina spelningar därefter.

______________

Läs mer på Kyrkospelets Facebooksida. Här hittar du även de olika speltillfällena. 

 ______________

Här kan du läsa en intervju med Åsa Egnér. Åsa är liturg, regissör och konstnärligt involverad i Lunds stifts kyrkospel.