Foto: Charlotte Granrot Frenberg

Påskens budskap på nya sätt

Tipspromenader, öppna kyrkor, korsvägsvandring, korta gudstjänster i repris och påskäggsjakt för barn – det är exempel på hur påskens budskap förmedlas i Svenska kyrkan på Södra Öland.

Ur Kyrkans tidning, nr 13/14 2021

 

– Vi kan ju inte göra som vanligt, men vi vill ändå fira påsk och förmedla påskens budskap. Vi har fått tänka lite annorlunda helt enkelt, säger Evelina Gustafsson, assistent i Svenska kyrkan på Södra Öland, som tillsammans med sina kollegor har planerat för påsken.

Något som är gemensamt för hela pastoratet är att det kommer att finnas en tipspromenad på samtliga 18 kyrkogårdar från och med skärtorsdagen och under hela påsklovet. Frågorna har påsktema och det kommer att finnas en tipsrunda anpassad för barn och en för vuxna. Vinst utlovas och alla barn som deltar kommer att få en gåva anpassad efter barnets ålder. Alla barn får också kritor och målarbilder på plats. På någon kyrkogård blir det ytterligare aktiviteter för barn.
– Jag har blivit riktigt vass på att laminera papper, det blir ju några papper när det ska ordnas med tipspromenad på 18 kyrkogårdar, säger Evelina Gustafsson med ett skratt.

I Torslunda kyrka finns det under Stilla veckan en korsvägsvandring att gå på egen hand, ett sällskap i taget.
– Vanligtvis är det 14 stationer, men vi har lagt till en 15:e i form av att graven är tom. Vi har också tänkt lägga till interaktiva delar, såsom ljud och föremål som exempelvis spikar för att förhöja upplevelsen, berättar Evelina.

Det blir vandringar även på andra håll i pastoratet. På påskdagen i Södra Möckleby kommer det finnas en stationsvandring som är utformad efter gudstjänstens olika moment, där vissa stationer är mer anpassade för barn. På kyrkogården blir det påskäggsjakt för barnen. Vid Nådens kapell är det fokus på Act Svenska Kyrkan och fastekampanjen och där går det att hämta små gåvor och pyssel i deras brevlådor. I Glömminge och Algutsrum kommer det att finnas möjlighet till enskild vandring, från och med onsdagen i Stilla veckan, i båda kyrkorna och vid församlingshemmet i Glömminge.

– Vi märker att det vi gör uppskattas mycket. Exempelvis skriver barnfamiljerna som brukar delta i verksamheten att de saknar verksamheten, men ger positiv respons på saker vi gör, säger Evelina.

Det kommer att firas korta gudstjänster under hela påsken. Om fler personer än åtta dyker upp så körs gudstjänsten helt enkelt i repris. Många kyrkor kommer att hållas öppna under påsken.

Evelina Gustafsson tycker att det varit positivt att få tänka lite utanför ramarna under tiden av restriktioner. Hon nämner att pastoratet i julas skickade julkort till samtliga medlemmar över 15 år och att de hängde ut reflexänglar på kyrkogårdarna vid allhelgona som tog slut i ett nafs.
– Vi har fått anstränga oss och vara kreativa för att nå ut och behålla kontakten. Många har verkligen fått jobba och lägga ned energi och alla har tagit sig an utmaningarna. Vi har fått tänka mycket på vad som funkar och inte funkar och mycket av det vi lärt oss kommer vi att använda även när vi gått tillbaka till lite mer vanliga tider, säger hon.

Evelina är engagerad även ideellt i kyrkan, som ung ledare och i Svenska Kyrkans Unga. Hon ser en stor längtan efter att kunna träffas i kyrkan igen.

Vad längtar du efter mest?
– Det är väl ändå att kunna träffas igen och fira livet och gemenskapen som vi har tillsammans i kyrkan och att få träffas under mer normala omständigheter. Jag kan bara tala för mig själv, men kan tänka mig att de flesta av mina kollegor instämmer också.

Charlotte Granrot Frenberg

Lilly upptäcker Drevs g: a kyrka, uppförd 1170, och förundras över detaljerna i de minneskransar av blommor som hänger längs väggen. Minneskransar användes särskilt vid begravningar av barn, kronform för flickor och vanliga kransar för pojkar. Foto: Evelina Gustafsson