Tre flickor bakar tillsammans.
Foto: Simon Eliasson

Lotta och barnen bakar till påsk

Baksidan i Kyrknyckeln nr 1 2021

Vad sägs om att bjuda på en cheesecake till påsk? Rutviksbon Lotta Utter har bakat en läcker variant tillsammans med husets döttrar.

– Vi gjorde den lite mer norrbottnisk än ursprungsreceptet, och tog lingon istället för hallon. Vi gjorde också ett fågelbo av glasnudlar för att få den mer ”påskig”. Vi bröt nudlarna i mindre delar och hällde smält choklad över, och tryckte ut i en liten skål som vi klätt med plastfolie. Sedan satte vi in det i frysen, superenkelt! I fågelboet placerade vi ägg som vi gjort av gul marsipan, tillsammans med en kyckling som barnen pysslat ihop. Cheesecaken smakade supergott tyckte hela familjen och lingonswirlen balanserade perfekt upp den söta vita chokladen, hälsar Lotta.

Cheesecake med vit choklad och lingonswirl

Ingredienser (10-12 bitar)

Botten

100 g smör
14 digestivekex
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Lotta Utter Foto: Simon Eliasson

Lingonkräm

0,25 dl maizena
0,25 dl vatten
250 g slät lingonsylt
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 limefrukt

Cheesecakefyllning

200 g vit choklad
900 g färskost, rumstempererad
2 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl gräddfil, rumstempererad
3 ägg, rumstempererade
2 äggulor

Gör så här:

Botten

Sätt ugnen på 200° varmluft. Smält smöret, kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt strösocker och vaniljsocker, mixa ihop. Tillsätt smöret och blanda ordentligt. Fördela blandningen jämnt på botten av en springform, 23-24 cm i diameter, som du har smörat och mjölat lite lätt på kanterna och lagt ett bakplåtspapper i botten på. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Lingonkräm

Blanda maizena och 0,25 dl vatten i en liten skål. Blanda sedan ihop lingonsylten,
strösockret, 0,5 dl vatten och saften av limefrukten i en kastrull. Koka upp och blanda i maizenablandningen. Låt koka under omrörning i 2-3 minuter tills du har en fin kräm. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna helt.

Cheesecakefyllning

Sätt ugnen på 200°. Smält vit choklad i mikron eller över ett vattenbad. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl fluffigt i 3-4 minuter. Sedan vispar du i gräddfil. Ta fram en slickepott. Rör ner ett ägg i taget, därefter äggulorna. Blanda noga och till sist blandar du i smält vit choklad. Häll halva cheesecakefyllningen över den svalnade botten, klicka ut lite lingonkräm här och där och häll sedan på resterande fyllning. Lägg några klickar kräm överst och marmorera med baksidan av en slickepott. Sätt in cheesecaken i ugnen på 200° och sänk värmen direkt till 120° (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45-50 minuter. Stäng av ugnen, lufta några sekunder och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter. Ta ut och låt svalna. Ställ in den i kylen minst sex timmar, gärna över natten, så att den blir riktigt krämig.

Ett recept av konditorn Roy Fares på köket.se

Tre flickor i sjalett framför en nybakad cheesecake.
Cheesecaken är klar och tjejerna är nöjda med resultatet. Foto: Simon Eliasson
Flickorna provsmakar smeten. Foto: Simon Eliasson
Cheesecaken är klar. Det sista ägget läggs i fågelboet. Foto: Simon Eliasson