Kyrka i rörelse - Linköpings stiftsorganisations årsberättelse 2019

Page 1

ETT HUS FÖR SAMTAL OCH FEST VI HÄLSAR PÅ I BISKOPSGÅRDEN

”EKOT AV DET NI GJORT ­KOMMER ATT H­ÖRAS MYCKET LÄNGE” ATT TA EMOT FLYKTINGAR

VI MÅSTE TA HAND OM VÅRA GRÖNYTOR

BERÄTTA EN ANNAN BERÄTTELSE! HOPPET FÖR OSS FRAMÅT

DU ÄR VIKTIG. LINKÖPINGS STIFTS KONFIRMANDKAMPANJ

KYRKAN ÄR ÖPPEN IDEELLA KRAFTER HÅLLER BYGGNADERNA TILLGÄNGLIGA

årsberättelse 2019 linköpings stiftsorganisation

DIAKONER PÅ ÄVENTYR BLAND ALPTOPPAR OCH CURRYWURST

1


LEDARE

” Vi ser att strategin börjat bära frukt”

Å

r 2019 var året då vi började arbeta efter stiftsstyrelsens strategidokument 2019–2022. När vi nu summerar det gångna året ser vi hur strategin börjat bära frukt. Strategin är inte någon skrivbordsprodukt som ser t­ jusig ut på pappret, den är ett levande dokument som i allt ­v­äsentligt påverkat sättet vi organiserar oss på, våra rutiner, den årliga verksamhetsplanen, med mera. Med det som skulle kunna kallas stiftsorganisationens egen församlingsinstruktion i handen har vi intensifierat och utvecklat arbetet för att bidra till förverkligande av visionen Levande försam­ lingar, och vi gör det långsiktigt och med systematik. Historiskt har kyrkan inte varit särskilt bra på att arbeta systematiskt. Ofta har vi arbetat med ett rätt intuitivt arbetssätt. Vi har testat bra idéer, varit glada när det fungerat, men kanske inte alltid stannat till i eftertanke över vad det är som fungerat och varför. I  stiftsstrategin talar vi med tydlighet om vad vi vill ska hända. Vi har börjat tänka mer långsiktigt och det är vi mycket stolta över. Något kyrkan däremot varit flitiga med är att mäta. Men vi har inte alltid varit så noggranna med att dra slutsatser av det som mäts. Ofta har mätandet lett till missmod i stället för till hopp. Med stiftsstrategin i ryggen vill vi lyfta blicken, se bredare, i vilken riktning vill vi röra oss? Nådde vi fram? Har vi kommit en bit på vägen? I vart och ett av stiftsstrategins nio fokusområden* pågår arbetet med full kraft. Vissa områden har kommit en bra bit på vägen, andra har längre startsträcka. Genom att följa intentionen i stiftsstrategin förvaltar vi våra medel på ett ansvarsfullt sätt. Vi tror och hoppas att vi gör som mannen Jesus exemplifierar med i den väl kända Bergspredikan: ”Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund. Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det rasade inte, eftersom det var byggt på berggrund.” Med vår kyrkas tro och bekännelse som ”berggrund” arbetar vi framåt. Verksamheten står stadigt med de sju rörelserna som riktning och strategidokumentet som styrande, och utifrån detta kan vi se tillbaka på ett år av idogt arbete. Många spännande och framåtsyftande saker händer. Som exempel kan vi nämna att Vårdnäs stiftsgård kommer att få i stort sett alla sina tak försedda med solpaneler. Om det och mycket annat värdefullt och intressant arbete som gjorts eller förberetts under 2019 kan du bekanta dig med på sidorna som följer. God läsning! g MARTIN MODÉUS BISKOP I LINKÖPINGS STIFT PETHER NORDIN STIFTSDIREKTOR I LINKÖPINGS STIFT FOTO: DANIEL LÖNNBÄCK

2

*Gudstjänst, Klimat, Konfirmation och konfirmanduppföljning, Kyrkan mitt i byn, Ledarskap, Rekrytering, Samverkan, Social sammanhållning och Växa och rusta.


BISKOP

B

iskopen är stiftets ledare, och ­därför ex officio ordförande i stiftsstyrelsen och den högste ansvarige för stiftsorganisa­tionens arbete på lång sikt. Martin Modéus har varit biskop i  Linköpings stift sedan 2011.

STIFTSDIREKTOR

S

tiftsdirektorn är den exekutive ledaren för stiftsorganisationen och ansvarar inför stiftsstyrelsen och biskopen. Pether Nordin har varit stiftsdirektor sedan 2013.

3


INNEHÅLL

02

VI BÖRJAR ANA FRUKTERNA

VI BER FÖR VARANDRA

Vi har intensifierat arbetet för visionen Levande församlingar, och vi gör det långsiktigt och med systematik.

Svenska kyrkan och den ­lutherska kyrkan i Tanzania firar reformationsdag tillsammans.

23 KAPLAN­ PROGRAMMET STÄRKER ­PRÄSTERNA

32 HIGH FIVE FÖR SOLCELLER OCH SKOLSKOG I  HÖREDA

­ mslagsfoto ­ O Johanna Garde

4

07

36 DU ÄR VIKTIG – OCH DET ÄR KONFIRMATIONEN OCKSÅ

Redaktör Max Wahlund Grafisk form Daniel Lönnbäck, Pernilla Stridh

44 HELA BYGDEN HJÄLPS ÅT FÖR ATT HÅLLA ­KYRKAN ÖPPEN

08

KÖKET ÄR ETT FAVORITSTÄLLE Biskopsparet bjuder in till gården mitt i staden – ett hus för fest och goda samtal.

46 GEMENSAMT ­PROGRAM ­STÄRKER ­CHEFSKAPET

Typsnitt Crimson och Foundry Sterling Papper Munken Kristall Tryck Larsson Offsettryck AB, Linköping 2020

48 INSATSER FÖR FLYKTINGAR GER LÅNGSIKTIG EFFEKT


ETT GRÄNSLÖST RUM MELLAN NATUREN OCH  KAPELLET

25

24

PILGRIMSSOMMAR I VADSTENA – OMSORG OCH ANDAKT SÅ MYCKET AV VÅRT STIFT ÄR GRÖNT!

SKAPELSEBERÄTTELSE! FRÅN BIG BANG TILL MÄNNISKANS FÖDELSE

16

VÅR EGEN TJÄRA – NATURLIG OCH NÄRPRODUCERAD

30 5


NOTISER

Vad är en församlings­ instruktion? Församlingsinstruktionen är ett grundläggande dokument för församlingens liv. Den beskriver vad församlingen vill och är bindande för för­ samlingen under perioden den varar. Att den är bindande betyder att instruktionen är central in­ för beslut och ska få konsekvenser i alla aspekter av församlingens liv. Församlingsinstruktionens syfte och innehåll beskrivs i kyrkoordningen, 57  kapitlet, §5 till §7.

foto: max wahlund

”Det största hotet mot kyrkan i Västeuropa är kulturell marginalisering. Och det faktum att vi upptas av interna strider, som för världen runtomkring förlorat sin relevans. Medan vi bråkar om kyrkotillhörighet och sexuella frågor så undrar människor vad vi ska vara bra för.”

R

owan Williams, den anglikanska kyrkans ärkebiskop emeritus, som kom på besök till stiftet under 2019.

MITT BÄSTA MINNE FRÅN 2019 STEVE NYSTRÖM Energi- och fastighetshandläggare Jag fyllde 50 år och firade med släkt och vänner, och så började jag arbeta inom stiftsorganisationen!

ÅSA ROSENFALL Projektadministratör Att biskopsbrevet om klimatet kom i ny version. Klimatfrågan är väldigt viktig och det är bråttom att vi agerar på rätt sätt.

ELIN HJULSTRÖM Stiftsjurist Roligast var den gemensamma personal­dagen i december på Stiftsgården Vårdnäs när vi fick lägga det teoretiska arbetet åt sidan för en dag och delta i det praktiska.

6

ILLUSTRATION ROYNE MERCURIO/ HERREGUD & C:O

D

en nya FIN-guiden bottnar i utvärdering och samtal med stiftets församlingar. De önskar en instruktion som är enkel och användbar, som går att arbeta med konkret när verksamhetsplan och budget ska göras. Att arbeta fram en församlingsinstruktion är på många sätt en gemensam upptäcktsresa där vi kan få syn på nya saker i församlingen liv. Hur lever församlingen hoppfullt idag? Vilka p­ rioriteringar kan göras för att möjliggöra varje ­människa som bärare av kyrkan? En församlingsinstruktion är ett hybriddokument – et  identitetsdokument, ett tillsynsdokument, ett styr­ dokument – ett viktigt dokument som kan vara till stort stöd för församlingen. Att låta många i församlingen vara med i att formulera församlingens vision och vad församlingen vill prioritera de närmaste åren ger fokus och energi.

Guds rike är på väg och redan finns det mitt ibland oss. Svensk psalm 793

Under 2019 arbetade Aneby pastorat, Linköpings ­domkyrkopastorat, Kinda pastorat, Norra Tjust ­pastorat, Norrköpings pastorat, Rimforsa församling, Slaka Nykils pastorat, Södra Tjust pastorat, Tranås pastorat och Vist-Vårdnäs pastorat med sina församlings­instruktioner.


”FIN-arbetet har varit ­trevligt och inspirerande, med ­bilder och texter. Många goda ­samtal, inte minst om vad Gud vill med våra församlingar.” Carl Magnus Alstermark, kyrkoherde, om FIN-arbetet i Tranås pastorat.

Heraldiskt vapen visar på andlig makt

D

e båda nycklarna i  stiftsvapnet repre­ senterar makten att binda och lösa, som aposteln Petrus fick av Jesus. Nycklarna hamnade i påvens vapen och sedan i  Linköping.

NY PÅ JOBBET 2019

VÄLKOMMEN LENA G ÅKESSON Du arbetar som pedagog inom fokusområdet Växa och Rusta. Vad jobbar du med? – Jag jobbar med ”Pedagogik i församlingen”, ett nytt program på Vadstena folkhögskola som riktar sig till församlingar. Under kurstillfällena undersö­ ker vi hur lärande går till, och arbetar fram varje församlings egen pedagogiska plattform. Superspännande! Vad är din roll? – Jag är med i kursledningen som tagit fram innehållet i kursen. Jag jobbar också med direkta kontakter med försam­ lingarna, så att de kan ta vara på kursen även på hemmaplan. Vad är det roligaste med  ditt jobb? – Alla spännande samtal som blir under kursen och alla peda­ gogiska utmaningar vi får vända och vrida på tillsammans.

Biskop Peter Fischer-Møller, Roskilde stift, Linda Waldemar, Annika Kihlberg, Lovisa Rydberg, Susanne Thomsen, Sunniva Rettinger, Josefin Hagberg, Christina Tina Fridare och biskop Martin Modéus. foto: katarina sandström blyme

SJU VIGDES I DOMKYRKAN 16 juni 2019 var det präst- och diakonvigning i Linköpings domkyrka. Tre präster och fyra diakoner vigdes till tjänst. Gästande biskop Peter Fischer-Møller, Roskilde stift, deltog vid vigningen.

I

maj när Svenska ­kyrkans biskopar besökte ­biskoparna i den lutherska kyrkan i Tanzania kom man överens om att regelbundet be för varandra, gärna runt 31  oktober då många luther­ ska kyrkor firar reformations­ dagen. Fredag 1  november, på lunchmässan i Linköpings domkyrka, firade Linköpings stift sin vänskap med det ­sydöstra stiftet i Tanzania och de båda stiften bad för varandra. 7


HEMMA HOS /BISKOPSPARET

” Det här är ett hus för fest och goda samtal” Vi träffar biskopsparet i ett samtal om den ­historiska gården som är ­en symbol för ­Linköpings stift och samtidigt Martin och  Majas hem.

TEXT PERNILLA STRIDH

8

FOTO ZANDRA ERIKSHED


9


HEMMA HOS /BISKOPSPARET

En biskopsgård i rörelse

K

om in i värmen, det är kallt ute, säger Marianne Langby Modéus (”Men alla kallar mig Maja”) när hon lotsar oss genom de dubbla dörröppningarna in i biskopsgården. Fotografen Zandra Erikshed och jag är på besök hos Maja och hennes man biskop ­Martin Modéus i deras hem, 1700-talsbyggnaden som är deras bostad men även en plats för evenemang, middagar, samtal och möten. Skymningen faller i januarikylan och vi blir insläppta i ett ombonat kök med mjuk belysning, där Maja och Martin tillsammans dukar fram småkakor och kaffe. – Vill ni dricka i biskops­ porslinet? undrar Maja och skrattar när hennes besökare förtjust utbrister ”oooohhh”. – Det tar jag som ett ja, säger hon. Martin har gått och hämtat Tassa, som är en mjukt gräddkolafärgad Irish softcoated wheaten terrier (”Frågar du henne så är hon en rottweiler”, avslöjar Martin). Hon är en kär familjemedlem sedan nio år och det går inte ta miste på att hon har en viktig plats i familjen där hon med självklarhet parkerar sig i soffan mellan matte och husse. Här på Ågatan, mitt i hjärtat av Linköping och granne med domkyrkan, har paret

10

Närmast biskopsgården finns en gårdsplan och strax intill en liten trädgård. Tassa tycker om att springa runt och skäller ljudligt när gäster närmar sig.

sin tillvaro sedan nio år tillbaka. De kom till Linköping när Martin fick tjänsten som biskop i Linköpings stift. De lämnade båda sina välbekanta miljöer i Stockholm och omställningen var stor. – Som nyvald biskop var det som att stå i en orkan av nya intryck, det tog ett tag innan jag fick ett Linköpingsintryck. – Jag fick ju lotsa dig lite i stan då, avslöjar Maja, som är uppvuxen i Johannelund ... och fortfarande förresten, tillägger hon med en retsam glimt i ögonvrån. Första gången de var här undrade de hur de skulle hitta i det stora huset, men efter en vecka kände de sig

Att krypa upp i varsin ände av soffan och sitta och prata över helgfrukosten gillar både Martin och Maja. Och Tassa är gärna med, helst i mitten.

redan hemma. Martin beskriver biskopsgården som ett ”i ett avseende fullständigt kopiöst hus”, men säger samtidigt att det är byggt på ett sådant sätt att det ändå är väldigt mysigt. – När man bor så här stort så ser man hur lite man behöver, vi använder inte många rum privat. Vi är här i köket och uppe i biblioteket. Sedan har vi ett vardagsrum och ett sovrum. That’s it! Men vi promenerar mycket mellan rummen, konstaterar han. – Köket är ett av våra favoritställen i huset, berättar Martin. På helgerna äter vi frukost här, uppkrupna i


varsin ände av kökssoffan. Och sitter och pratar. En annan favoritplats – och favoritstund – för Martin är när han tar sin frukost i fåtöljen i biblioteket. ”Jag är inget att ha före morgonkaffet.” Några av Majas bästa stunder är när alla barnen kommer hem. Barnen är fem till antalet och de flesta har en respektive, så ibland är de ”jättemånga, och det är mysigt”, berättar Maja. – Och så har vi en massa nära, som är ”som familj”, vi har ofta gäster. Vi är båda rätt så sociala. Men så tycker vi också mycket om att dra oss undan – det hör ihop det där, menar hon.

De tycker båda att det är ett härligt hus att bo i. Men det är viktigt för dem att det är stiftets hus. ”Det är stiftets historia och vi är en kort tid en del av dess historia.” De arbetar mycket för att huset ska användas och vara öppet. ”För att främja både levande församlingar och en god värld”, som de säger. – Det är ett hus för fest och goda samtal. Tänk bara vilka samtal som har förts! Här har människor stått genom seklerna och talat om det som var viktigt. 1962 var det Kuba som var samtalsämnet, 1939 undrade de vad som skedde i Tyskland, 1918 – äntligen var kriget

”Tänk bara ­vilka samtal som har förts! Här har människor stått genom seklerna och talat om det som var ­viktigt.”

slut, 1789, det är revolution i Frankrike – vad händer med oss? Och nu – 2020 – pratar vi om klimatkrisen. Här förs byggnadshistoria, ämbetshistoria och mänsklig historia samman. Kyrkan lever genom sina symboler, tycker Martin och menar att det är viktigt att värna dem, inte som föremål utan som levande symboler. Martin och Majas gemensamma engagemang för att huset ska vara en plats för fest och samtal är stort. De faller entusiastiskt varandra i talet om middagar med olika grupper som exempelvis pedagoger, nyvigda diakoner och präster eller ungdomar,

>> 11


HEMMA HOS /BISKOPSPARET

Biblioteket är ett av favoritställena i huset.

Tassa håller utkik från familjens vardagsrum.

tillställningar som handlar om klimatet eller internationellt arbete. – Alla möjliga ordnar vi middag för! berättar Maja. Musiker, pedagoger, vaktmästare … Och det är på senare tid, säger Maja, det har du infört, berömmer hon stolt. Det finns också en stab som stöttar. Marita Fagerberg, gårdens husfru, har ansvaret för middagarna och Lars Allard och hans med­ arbetare sköter trädgården. Välkomstdrinken vid husets tillställningar är alltid äppelmust från biskops­ gårdens många äppelträd. En av de saker Martin särskilt brinner för är det generationsöverskridande arbetet. Han menar att vårt sätt att dela upp samhället – och även kyrkan – skapar främlingskap. Vi behöver ­istället skapa arenor där unga och gamla möts. Ett sätt att arbeta som M ­ artin 12

gärna pratar om är de generationsöverskridande middagarna som anordnas två–tre gånger per termin. Middagarna går ut på att lika många unga som vuxna bjuds in, från fyra till fem församlingar åt gången. Då handlar samtalen om hur unga ska få en likvärdig plats som äldre. De vuxna som inbjuds är i ledande ställning i församlingarna, som kyrko- eller församlingsherdar, ansvariga för ungdomsarbetet och förtroendevalda. – Poängen är att det ska vara ett riktigt resonemang där unga får tala direkt med dem som har makt och ­inflytande, säger Martin. Maja, som är pedagog i domkyrkoförsamlingen, berättar att hon under en tid jobbat mycket med att inreda det nyrenoverade församlingshemmet, precis intill domkyrkan. – Vi har tänkt mycket på

”I många år har vi i kyrkan ­schemalagt grupperna så att de inte ska krocka i köket, Nu börjar det växa fram en insikt om att det är precis det vi ska göra. Vi ska krocka i köket!”

generationsöverskridande där, det kommer att synas. – I många år har vi i kyrkan schemalagt grupperna så att de inte ska krocka i köket, konstaterar Martin. Nu börjar det växa fram en insikt om att det är precis det vi ska göra. Vi ska krocka i köket!

N

u är vi nyfikna på resten av huset och leds uppför en bred trappa till övervåningen. Martin dementerar starkt ryktena om spökerier i biskopsgården. Maja håller med, men berättar att tidigare biskopsfruar faktiskt har hävdat att det spökar. ”Äsch” skrattar Martin och sätter därmed punkt – så några spökhistorier lyckas vi inte få med oss. Martin ursäktar sig över röran när vi kommer in i det storlagna biblioteket och berättar att de precis tömt hans mors hus och att det


Det är viktigt att ha det vackert omkring sig, tycker Maja. Även om det bara är ett litet blickfång.

HUSETS HISTORIA Under 1500-­talet låg det två biskopsgårdar på platsen, dessförinnan bodde biskopen i den så kallade biskopsborgen, det vi idag känner igen som slottet. Huvudbyggnaden är t­ roligen byggd på ­lämningar från medel­ tiden. Den uppfördes i  sten 1733–1735. ­Arkitekt var överintendent Carl Gustaf Tessin. Under husets västra del finns en källare med fyra tunnvälvda rum som sannolikt tillkom i samband med byggnadens uppförande.

därför är lite stökigare än de känner sig bekväma med. Mängder av det som måste vara nytillkomna böcker har helt sonika skjutits in ovanpå de befintliga böckerna i de redan fullspäckade bokhyllorna som fyller hela väggarna från golv till tak. Martin, vän av ordning, suckar ”det känns inte skönt” medan jag och Zandra suckar av hänförelse över det magnifika rummet som andas historia och kunskap. Eftersom det här är ett av biskopsparets privata utrymmen syns det att det är ett rum som lever, det utstrålar personlighet och värme. Vad är det som gör ett hem? undrar jag. ”Att Maja är här” svarar Martin blixtsnabbt. Jag och fotografen myser lyckligt, Maja rodnar lite, jag antecknar febrilt. Martin påpekar ”Det var inte bara rätt svar, det är sant också!” – Gemenskap, skjuter Maja in, värmen, barnen,

”Till höger om salongen ligger biskop­ innans arbetsrum, som utstrålar en intim hemstämning.” Ur reportage i tidningen Svenska Hem i ord och bilder, 1935.

”Friden härskar omkring den m ­ äktiga ­domen med de höga åldriga träden omkring, och när man från kyrkoplanen blickar nedåt den vackra gulvita byggnaden med dess låga fasad mot Ågatan gör biskopsgården ett intryck av enkel värdighet.” Ur reportage i  Svenska Hem i ord och bilder, 1935.

vännerna som kommer. Men ja, framför allt så är det ju vi, håller hon med.

V

i kikar in i vardagsrummet, som ger ett nordiskt blont och modernt intryck, en kontrast till de anrika salarna med sina antika möbler. Tassa hoppar genast upp på sin favoritplats vid fönstret ut mot Ågatan. Där står hon och skäller på hundar och människor. Störs ni av folkliv på helg­nätterna, undrar jag. ”Ja, jag vaknar, men du sover”, säger Maja. ”Har man gott samvete så sover man gott”, kontrar Martin snabbt och Maja berättar att Martin brukar säga ”Jag blir glad när jag hör att människor har ­roligt”. – Det går tillbaka till min tid med konfirmander, berättar han. Jag tillhör den där generationen präster

”En stad ska vara levande, människor ska ha roligt och vi är så jätteglada att få bo här.”

som tyckte att konfirmanderna skulle sova. Jag var på en lägergård. Det var sent. Jag började diskutera med mig själv. ”Kan de inte sova?! Jamen Martin, det här är deras konfirmandläger, det är första gången de är hemifrån, de ligger där och de har jätte­roligt! Varför ska jag ligga här och vara arg på dem?” – Plötsligt kände jag – vad roligt att de har kul! Jag insåg att det inte var de som höll mig vaken, det var mitt eget adrenalin. Från missmod till hopp, skrattar han! – En stad ska vara l­evande, människor ska ha roligt och vi är så jätteglada att få bo här. Jag är den 64:e biskopen. Det är långa perspektiv och om man tänker på det viset så överskattar man inte sin egen betydelse utan man är en i en väldigt lång rad. Möjligen blir man ett porträtt på stiftskansliet, avslutar Martin med ett skratt. g 13


BISKOPEN

Berätta en annan berättelse! "Åh vad jag har längtat efter detta ­inl­ägg!", "Vi behöver verkligen berätta bättre ­berättelser"… Gensvaret på biskop Martin Modéus debattartikel om kyrkans självbild blev stort. Här är biskopens text.

14


Ur Kyrkans Tidning 26  september 2019

F

ör några månader sedan träffade jag en journalist. Han skulle intervjua mig, men i stället började han tala själv. I sammanfattning sa han ungefär: ”Ni i Svenska kyrkan tänker fel om era kyrkor. Ni tänker materialistiskt om era andliga tillgångar. Ni talar bara om dem som ekonomiska problem. I själva verket är de era största tillgångar”. Orden ”ni tänker materialistiskt” drabbade mig djupt och de får mig att tänka på det där osvikliga vårtecknet i mars då siffrorna för Svenska kyrkans medlemsutveckling offentliggörs. Lika osvikliga är rubrikerna som följer: ”Medlemstappet fortsätter”...”Dystert för Svenska kyrkan…” Rubrikerna ingår i berättelsen om den nedläggningshotade kyrkan, och det värsta är att vi själva är delaktiga i återberättandet. Insändare och debattinlägg i kyrkliga sammanhang börjar påfallande ofta: ”Kyrkan förlorar ju medlemmar…” eller ”Kyrkan får ju en allt sämre ekonomi”. Undergångens berättelse har blivit en del av vår kyrkliga självbild. Den självbilden är ett betydligt större problem än de faktiska problemen – för de finns förstås. Nederlagets självbild förlamar oss, vrider hoppet ur oss och förhindrar oss att se den nåd och den välsignelse som Gud faktiskt ger till sin kyrka i Sverige.

verkligheten tittar på många orter och stadsdelar så ser man att kyrkan faktiskt är det som finns kvar – när de andra samhällsfunktionerna är borta. Jämför med postkontoret, affären, skolan, etc. Vi är faktiskt inte de som lägger ner mest, vi är de som lägger ner minst. Den här närvaron behöver vi värna och vårda, för den närvarande kyrkan är ett tecken på hopp: denna bygd eller förort är värdefull. Närvaron behöver finna nya – ofta ideella – former, men vi finns kvar.

Vi ska tala väl om oss själva. Men vi ska förstås också tala sant om oss själva. När vi var statskyrka och en överväldigande del av svenska folket vid födseln blev kyrkotillhöriga var medlemskapet något självklart. Genom åren har ett uppvaknande från den självbilden skett. Ingen tror längre oreflekterat att svenskkyrklig tillhörighet är en självklarhet för alla. Men nu har statistiken lett till en annan ”sanning”. Vi låter de sjunkande medlemstalen bli den nya oreflekterade självbilden – berättelsen som vi hela tiden kommunicerar och som dränerar oss på energi. Ett märkligt perspektiv i Sveriges största och rikaste medlems­ Vi behöver lära oss att organisation. Inget ska berätta välsignelsens sopas under ”Vi är faktiskt inte de förstås berättelse, den andra mattan, men vi måste som lägger ner mest, lära oss ett annat ”narberättelsen, den om vi är de som lägger en kyrka som lever rativ”, det vill säga att ner minst.” och är till glädje och läsa verkligheten som just välsignelse. Jag en berättelse som leder talar avsiktligt inte oss i hoppets riktning, om ”framgångens berättelse”, för det är inte i missmodets. att stiga in i den ”världsliga” berättelsen Vi behöver känna stolthet över det om organisationsframgång. Tala hellre vi har, inte slås ned av det vi inte har. om välsignelsens berättelse, om en Gud Tacka Gud för de 15 som kommit till som upprättar och leder sin kyrka både i gudstjänsten i stället för att stirra på stort och smått. de 150 tomma platserna i kyrkan. Titta I media framstår kyrkan nästan som åt rätt håll. Var någonstans ger Anden nedläggningsfärdig. Men om man i frukt? Den enda vägen framåt är fri-

modighet i att Guds ande verkar redan nu och ger goda gåvor redan nu. För några år sedan frågade jag om gudstjänstlivet i en liten församling och fick höra ”det är dött, ingen kommer till kyrkan. Vi har en ekumenisk lovsångsgudstjänst en gång i månaden men annars ingenting”. Jag frågade förstås om det var tomt i kyrkan också under lovsångsgudstjänsten. Till min häpnad fick jag svaret ”Oh, nej, då är det fullt!”. Ett snabbt arbete med miniräknaren visade att – utslaget över året – hade denna församling ett gudstjänstdeltagande på toppnivå. Men det var inte det traditionella högmässofirandet som toppade, och det hade lett församlingen till att leva i nederlagets stämning och tro att gudstjänstlivet var dött. Nästan alla församlingar som jag besöker har energi, möjligheter, punkter där det skälver av liv. På något håll är det en veckomässa, på ett annat konfirmandarbete. I någon församling är det den generationsöverskridande kvällen. Ytterligare någon annan har ett dynamiskt högmässoliv. Anden ger liv på olika sätt i olika sammanhang, och det är vårt ansvar att se var gåvorna kommer och läsa detta som en välsignelsens berättelse. Ta i tacksamhet emot det som Gud faktiskt ger i dag, annars lär vi inte få mer. Jag har inte lyckats hitta bibelstället där Jesus beklagar sig över att han bara fått tolv lärjungar. Har ni? Gud ger i rika mått även om det ser ut på ett annat sätt än förr. Vi har mycket att vara tacksamma över i vår kyrka. På den tacksamhetens grund är det gott att arbeta vidare. Missmodet drar oss bakåt. Hoppet för oss framåt. g TEXT MARTIN MODÉUS, BISKOP

FOTO EMANUEL ERIKSSON

15


KLIMAT

Fågelholkarna i Åkerbo församling har fått hyresgäster.

foto: kenneth karlsson

Malin Sjödén är miljösamordnare och odlingspedagog i Södra Tjust. foto: nathalie chavez/everday

I blomsterträdgården på Johannesgården växer vitpytta, studentnejlika, vit solhatt och blomstertobak. foto: malin sjödén

16

De nya bihotellen i Åkerbo kryllar av liv och rörelse. foto: kenneth karlsson

Pallkrageodlingarna på ­Johannes­gården sköts med god hjälp av människor i  ­arbetsträning. foto: malin sjödén

Oliwer och Lowa bor nära Johannesgården. De dyker upp då och då och hjälper Malin i trädgården. foto: malin sjödén


UPPDRAG:

Förvalta vår miljö När den biologiska mångfalden ­minskar rubbas balansen i eko­ systemen. Ofattbara 1 miljon arter riskerar att försvinna, informerar Världsnaturfonden om på sin hemsida. Mål 15 i Agenda 2030 handlar om ekosystem och biologisk mångfald och på flera håll i  ­stiftet tar med­arbetare krafttag för att nå målet  –  för att bidra till ökad biologisk mångfald.

K

– Absolut, jag tror att de flesta som varit med på kursen har gjort något hemmavid, förhoppningsvis fortsätter det även framöver. Men framför allt tycker jag det är roligt att vi kunnat ge fortbildning, inspiration och verktyg till en grupp inom Svenska k­ yrkan som gör ett fantastiskt jobb för att ta hand om våra kyrkogårdar, trädgårdar och annan mark. – Alla som jobbar med jorden är viktiga och behöver känna stöd för sitt arbete med våra gemensamma miljöer.

ursen Växtkraft och samspel som stiftsorganisationen anordnat under 2019 är en Malin Sjödén, miljösamordnare och utbildning som vänder sig odlings­pedagog i Södra Tjust har artill alla som på olika sätt arbetar betat med ett projekt med inriktning med kyrkans gröna ytor i på Grön hälsa under året som gått. vårt stift. Klimathandläggare Hon vill skapa möjlighet till uppleFrida Gårdmo berättar att velser och aktiviteter i trädgården kursen handlar om hur vi re– för alla. Hennes arbete har laterar till naturen och hur vi i också handlat om att anlägga stort och smått kan bidra till en ökad blomsterträdgårdar med utvalda biologisk mångfald och en bättre miljö. blommor för att locka pollinerare Kursen tar upp teoretisk bakgrund med och för att kunna förse k­ yrkorna viktiga begrepp, lagstiftning med mera, med egen­odlade altarblommor. men också praktiska exempel kring vad – Vi är bra på att sköta byggnasom kan göras och hur andra har gjort. derna i kyrkan, men vi har så mycket – Syftet har varit grönytor och vi måste ta att ge både kunskap vara på dem! Det ligger ”Vi är bra på att och inspiration för också i vårt uppdrag att sköta byggnaderna förvalta. att våga testa saker i i  k yrkan, men vi har sin egen vardag. Ofta När Malin summerar kan ganska små saker så mycket grönytor 2019 så beskriver hon göra stor skillnad, till och vi måste ta vara ett roligt och intresexempel klippa en disant år där hon bland på dem! Det här keskant lite senare än annat har lärt sig att ligger också i vårt man brukar. Jag tror skynda långsamt. Hon uppdrag att förvalta.” är tacksam för kloka också att det har varit uppskattat att träffas arbetsgivare som har Malin Sjödén – vi har jättemycket stått bakom henne och kompetens i stiftet och stora möjligheuppmuntrat till att sakta och genomter att lära av varandra. tänkt bygga upp en hållbar verksamhet. I sin roll som klimathandläggare i Just nu planerar Malin ett nytt Linköpings stiftsorganisation ser hon ­projekt tillsammans med förskolor i ommånga exempel på krafttag som görs i rådet. Planen är att barnen ska få följa stiftets församlingar. en odlingssäsong. Att de ska få uppleva

kretsloppet från jord och frö till växtlighet och skörd och så tillbaka till jord. – Jag har snöat in på jord! skrattar Malin. Visste du att huvuddelen av alla levande organismer som lever på jorden lever under jorden? Visst är det fascinerande! Hon understryker vikten av ­kompostering, att vi verkligen tar hand om jorden. – I en enda näve jord lever miljoner mikroorganismer och jorden skulle inte bli jord utan dem och vi människor inte vara människor utan dem. De utgör grunden till allt liv, säger hon. Även i Åkerbo församling tas de uttalade miljö­målen på stort allvar. Där handlar arbetet bland annat om bihotell, fågelholkar och att tänka till kring rabatter och vad olika pollinerare gillar. Kenneth Karlsson, som är vaktmästare på kyrkogårdarna, är en av dem som jobbar med biologisk mångfald och han ser också tydliga resultat av arbetet. – I våra holkar har det flyttat in fåglar och i insektshotellen är det fullt med småkryp. Även i våra blomrabatter trivs bin och humlor, berättar Kenneth. Klimathandläggare Frida Gårdmo ­poängterar att våra gröna m ­ iljöer är jätteviktiga för mängder av olika arter i naturen, men de är också viktiga för människors hälsa och välmående. Därför fortsätter stiftorganistationen satsningen genom att nu rekrytera en samordnare för hållbar kyrkogårdsförvaltning. Stiftsorganisationen planerar också att hålla fler kurser med temat växt­ kraft och samspel. g

TEXT PERNILLA STRIDH

17


KLIMAT

Klimatarbetet under året som gick Linköpings stift är på god väg att uppnå de mål vi satt. All el vi använder är idag förnybar och målet för förnybar produktion ser ut att kunna nås och våra utsläpp har minskat ordentligt.

V

i börjar närma oss det första målåret för Linköpings stifts klimat­strategi. Under 2020 ska hela strategin revideras och även kompletteras med ett åtgärdsprogram. Under året ska de första målen i strategin vara uppnådda när det gäller oljeförbrukning, el-användning och produktion av förnybar energi. Vi är på god väg att uppnå de mål vi satt. All el vi använder är idag förnybar, målet för för-

18

nybar produktion ser ut att kunna nås och oljeanvändningen och därmed utsläppen har minskat ordentligt. Vi har fortfarande fem fastigheter kvar i  stiftet som använder olja som huvudsaklig värmekälla och el-användningen har inte minskat så mycket som är önskvärt –  vi har nu 2020 på oss för att uppnå även dessa mål innan deluppföljningen av strategin sker i början av 2021. g

TEXT OCH ILLUSTRATIONER FRIDA GÅRDMO


Under 2020 skulle vi ­behöva­ ­energieffektivisera bort ytterligare drygt 4 000 MWh el. Om vi ska få det ­förnybara att räcka till ­måste vi också minska ­slöseriet!

100

Vart kommer elen ifrån?

% förnybar el

18 % av all ­förbrukad el är egenproducerad. Målet till 2020 är 20%.

Så värmer vi upp kyrkorna i stiftet

Majoriteten av alla kyrkor i stiftet värms upp av direktverkande el, värmepump av något slag eller fjärrvärme. Endast 1,5 % av byggnaderna värms idag upp av olja.

19


GUDSTJÄNST

20


Körföreställning med ungdomars texter fyllde domkyrkan Något av ett signum för Linköpings stift är satsningen på barn- och ungdomskörer. En lördag i mars fylldes dom­ kyrkan av föreställningen ”En stund på jorden”, där 80 ungdomar framförde sång och musik av bland annat Laleh och Mozart – blandat med gripande texter de själva skrivit.

TEXT OCH FOTO MAX WAHLUND

VAD VAR ROLIGAST MED ATT VARA MED?

D

e dånande applåderna efteråt och tårarna i publikens ögonvrår var kvitton på en lyckad föreställning och belöningar för alla inblandade. En av de mest nöjda och lättade var projektets motor, stiftsmusiker Karin Wall-Källming. – Den här processen har pågått flera år med flera mindre konserter och skapardagar. Just den här resan började hösten 2017 med en utbildning för ungdomsledare i kyrkan, där vi ville stimulera dem att locka fram ungdomarnas skaparlust i rörelse, text och musik. Därefter var tanken att samla ungdomskörer runt hela stiftet – men var fanns de? – Det finns nästan inga ungdoms­ körer längre, det var vårt intryck, berättar Karin Wall-Källming. – Men i såna lägen måste man gasa och satsa! Vi har välutbildade kyrkomusiker. Vi kan hantverket, och det måste vi få visa. Vi ska använda de som kan ännu mera, i röst, i skapande. Därför anlitade vi superproffs: Anci Hjulström, regissör från Göteborg, musiklärare och pedagog, och Anna Gullman, Vadstena, som undervisat på Musikhögskolan i Örebro, numera ­frilansmusiker och lärare i Motala. ­Sedan har vi flera mycket kunniga i närområdet: Lovisa Kronstrand ­Alinder som är ledare för nationel-

la ungdomskören, och Linköpings ­gosskör, samt Sara Michelin, dom­ kyrkoorganist med masterexamen och brinnande intresse för ungdomar. – Vi satte oss ner och började skissa på hur föreställningen kunde se ut. Samtidigt började jag ringa runt – och

”Sorg är för mig ingen känsla därför är den sorg. Sorg är ett svart hål av ingenting i vilken världen faller. Sorg är avsaknad av känslor som styr oss. Ett dockspel utan tåtar som styr.” det visar sig att det visst finns körer! Men körledarna skäms för att de har så få ungdomar! En har fem, en annan har åtta … men det är inget att skämmas för, det är så det ser ut och de som finns, de finns. De måste stöttas. Många bäckar små … Till slut blev det 80 ungdomar i ­ålder från 13–21 år. Så började arbetet, där ungdomarna skrev texter på temat ”En stund på jorden”. Under föreställningen varvades texterna med musikstycken av kända kompositörer, artister och författare. En unik händelse. g

HEDVIG ERLANDSSON ”Det var väldigt kul, vi har haft två heldagar innan då vi övat tillsammans och sen själva i vår egen kör. Rolig blandning av låtar, allt från Laleh till Mozart och massor av annat!”

EMMA NORD ”Att få sjunga med andra körer, att vi var så många, jättekul, att öva tillsammans men även här på konserten.”

MATHILDA ERIKSSON ”Jag håller med, en blandning och att det varit så härlig energi och att vi fått röra oss på scenen.” 21


GUDSTJÄNST

Körworkshop

S Att hjälpas åt över stifts­ gränserna är både klokt och utvecklande TEXT MARIE AMNÉUS HAGMAN

FOTO MAGNUS ARONSON/IKON

Predikoutveckling för präster i Växjö och Linköpings stift

D

en andra omgången av programmet ”Det levande ordets tjänare” påbörjades hösten 2019. Kursplatsen är Eksjö – lätt att nå för de tio del­ tagarna från Linköpings och Växjö stift. Genom samverkan hjälps vi åt med resurser av olika slag och får också ett deltagarunderlag som är hållbart över tid. Tanken är att en ny kursomgång startar hösten 2021. ”Det levande ordets tjänare” pågår under ett år. Deltagarna träffas till fyra heldagsseminarier. Däremellan sker eget arbete med läsning av litteratur, praktiskt prövande och samtal om pre-

22

dikan i hemförsamlingen. Dess­utom träffas man i handledningsgrupper i  vartdera stift, där man ger varandra respons på predikan och fördjupar samtalet. Oavsett ålder och antal år i  tjänst, kan man alltid utvecklas som predikant. Tolkningen av bibelordet är något levande och föränderligt. Vars och ens sätt att kommunicera kan utvecklas. Dessutom uppmuntrar kursen till samtal om predikan i församlingarna. Predikan är inte enbart predikantens ansvar, utan allas. Det är inte farligt att ha funderingar om den predikan man varit med om, och det är inte farligt att som predikant öppna upp för den sortens samtal. Tvärtom gör det bibelberättelserna levande i församlingens mitt. De är berättelser som tillhör oss alla och som blir levande först när de delas. g

venska kyrkans största grupp av frivilliga finns i körerna. Den enskilde körsångaren är viktig i gudstjänstlivet av flera skäl. När kören är med, blir det både körsång och ett lyft i psalmer och liturgi. Kören är också en väg in i kyrkan och den kristna tron för de som sjunger och de som kommer för att lyssna, inte så sällan körsångarens anhöriga. Detta måste främjas och körsångarna måste få en chans att fördjupa sitt intresse. Och hur gör man det? Jo, man tar helt enkelt reda på vad koristen skulle vilja ha på menyn. Sedan 2009 har stiftet tillsammans med stiftets Kyrkosångsförbund och Sensus bildat arbetsgrupper som arbetat fram ett koncept kallat Workshopdagar för körsångare, med plats för cirka 100 körsångare. I  snitt vartannat år ordnas dessa dagar, mesta­dels i Vadstena men den 6 april 2019 belägrades Vimmerby församlingshem och kyrka av körsångare främst från smålandsdelen av stiftet. Dagen avslutas med gemensamt pass där vi sjunger för och med varandra. I Vimmerby avslutades dagen med kaffe och kyrkohandboksquiz följt av mässa i kyrkan med underbar sång. Vad annars, efter en hel dags träning! g

TEXT OCH FOTO KARIN WALL KÄLLMING


Kaplanprogrammet är intressant och roligt, och det är även förberelserna för de enskilda mötena – här med Jonas Sellgren och Sigrid Wessén i Östra Eneby församlingshem.

Relationsbyggande program ­stöder gudstjänstlivet i kyrkorna

S

edan 2016 bedrivs det så kallade kaplanprogrammet i Norr­ köpings pastorat som ett samarbete mellan pastoratet och Linköpings stift. – Det bygger relationer, säger Sigrid Wessén som tillsammans med Jonas Sellgren ingår i den grupp som leder programmet. Wessén och Sellgren kommer från pastoratet, medan stifts­ adjunkterna Marie Amnéus Hagman och Andreas Sneckenberg kommer från stiftsorganisationen. Sedan Norrköping blivit ett enda stort pastorat 2014, och Thomas ­Wärfman tillträtt som kyrkoherde, bedömde han att det vore bra att låta någon präst ta särskilt ansvar för gudstjänstlivet i  varje kyrka. – Det har visat sig fungera alldeles

utmärkt, säger kyrkoherde Wärfman. – Vi har de största församlingarna i  hela stiftet, med flera kyrkor i varje församling. Då behövs någon på varje plats som tar ansvar för gudstjänstlivet. Titeln för dessa präster fick bli ­”kaplan”. Vi läser i svenska Wikipedia: ”I de fall titeln kaplan fortfarande brukas i Svenska kyrkan kan den avse biskops medhjälpare eller en präst med särskilt an­ svar. Det kan till exempel gälla ansvaret för gudstjänstlivet i en bestämd kyrkobyggnad.” Precis som i detta fall alltså. Projektet är ett nära samarbete ­mellan ett pastorat och stiftskansliet. Det är ett ledarskapsprogram med fokus på gudstjänstutveckling för dem som har uppgiften att vara kaplaner för livet i och omkring en kyrka i  Norr­ köpings pastorat.

Programmet innebär sju kurs­ tillfällen på ett och ett halvt år. Varje kurstillfälle utgår från någon av de sju rörelserna i stiftets herdabrev. Marie Amnéus Hagman berätter: –Programmet har en dubbel uppgift: dels att utveckla och stärka kaplanerna i uppdraget, dels att ge dem konkreta verktyg i värdestyrd gudstjänstutveckling, som de själva kan använda när de leder det egna utvecklingsarbetet lokalt i  den gudstjänstfirande gemenskapen.g

TEXT OCH FOTO MAX WAHLUND

23


PILGARIMSCENTRUM

PILGRIMS SOMMAR Sedan 20 år tillbaka betyder juni månads intåg ­något alldeles ­speciellt för medarbetare och besökare på Pilgrimscentrum i  Vadstena. Då börjar återigen den för många uppskattade och efterlängtade Pilgrimssommar! 24


En välbehövlig paus vid rastplatsen på Ombergsliden innan vandringen går vidare till Heliga Hjärtas kloster.

25


PILGRIMSCENTRUM

Omsorg och atmosfär i Vadstena

”N

u är Vadstena i sitt esse! Bönelivet i kloster­ Det gick också en B ­ irgittavandring från Ödeshög som kyrkan och kapellet samlar många varje dag ­anlände i Vadstena på Heliga Birgittas himmelska födelsedag. och pilgrimerna är legio. Pax!” Med de orden Just nu håller Ewa för fullt på att planera för sominleddes en av alla pilgrimssomrar som maren 2020. Och för året har hon en nyhet att presengenomförts. Orden markerade startskottet för pilgrimstera. En e­ ndagsvandring på cirka två mil från Rogslösa vandringar, pilgrimsvilor, heliga danser, utflykter och till V ­ adstena. För dem som önskar erbjuds soppa och gudstjänster och mycket mer. övernattning i församlingshem och kyrka (att övernatta Årskiftet 1996–97 startade Pilgrims­centrum i Vadstena i kyrkor är något som blivit väldigt populärt på andra sin verksamhet och just Pilgrimssommar var en av visioställen i världen, exempelvis England, men det finns även nerna som ingick i dåvarande kyrkoherde Kjell Karlssons möjlighet lite närmare oss – på Gotland till exempel). tankar. Klosterkyrkan hade väldigt många besökare och det Vandringen startar med sinneromässa i Rogslösas berömda fanns en vilja att ta emot dem på ett bättre sätt. medel­tidskyrka från 1200-talet. Vandringen går sedan till Och nu, efter mer än 20 somrar, är det Vadstena och a­ vslutas med välsignelse eller Vi behöver ett växande och mycket populärt koncept mässa i klosterkyrkan. Och om man vill ­finnas till  hand och det i särklass största arrangemanget kan man få ett certifikat (ett d­ iplom att du Pilgrimscentrum genomför under året. vandrat sträckan). för människor Ewa Lund, som är pilgrimsdiakon på För 20 år sedan var det ovanligt med i  nöd,  det  kan vara Pilgrimscentrum och projektledare för guidade vandringar, men numera är ­psykiskt, fysiskt eller ­guideföreningen en samarbetspartner Pilgrimssommar, berättar att de aldrig själsligt. Omsorgen behöver jaga, frivilliga hör av sig självmant och utbudet av guidade vandringar har är viktig! och vill hjälpa till. Redan nu har de fullt växt. Ewa tycker att det är viktigt att även inför sommaren. erbjuda vandringar med andligt innehåll, Ewa Lund – Det säger något om populariteten, så Pilgrimscentrum anordnar vandringar ­menar hon och berättar att det i stort sett två till tre gånger per vecka. Dessutom endast är människor utifrån som vill komma till finns det barnvandringar på temat ”Klosterliv” med Vadstena och arbeta som frivilliga. dramatisering av klosterlivet. Familjer får klä ut sig – De har hört att det är bra och roligt att vara till nunnor och munkar i klosterkyrkan, som har med här, de kanske har besökt oss någon gång och kläder att låna ut. vill gärna komma tillbaka, säger Ewa och berättar – Det är jätteroligt, då leker vi kloster. Hela om en kvinna som så gärna ville komma bort från sin ­familjer brukar komma och ta med både mor- och vardagsmiljö och alla måsten, förväntningar och invanda ­farföräldrar och vänner, skrattar Ewa. roller och vara ”som en främling” under en vecka. ”Ju fler ögon och öron, desto bättre bemötande”, som Pilgrimssommar är ett resultat av ett omfattande samarbete Ewa säger och betonar vikten av att verkligen ö­ ppna upp mellan många aktörer i Vadstena, varav Vadstena-Dals och välkomna besökarna på ett bra sätt. Hon pratar mycket församlingar är en viktig partner. Vadstena kommun, om hur hon vill att det ska vara en miljö och en atmosfär ­Klostermuseet, Klosterkyrkans vänner, Vadstena guide­ som känns speciell och hemlik. förening och Birgittasystrarna är några av de andra arrangörerna. Och Klostergårdens vänner och Örtagårdens Under sommaren är det två till tre anställda och fem till sex vänner gör området fint och trevligt. frivilliga per vecka som samarbetar. Ewa berättar att samarbetet blir mer och mer utbyggt Den frivilliga är här under en vecka, får bo i Maria­ för varje år och tycker att det har resulterat i ett gott gården och hjälper till i kaféet, vid bokbordet, håller i tide­ ­bemötande och bra tillgänglighet för besökarna. böner, guidar besökare och hjälper dem tillrätta. De anställ– De som kommer hit bryr sig inte om vem som da tar under sommaren ett litet steg tillbaka och agerar till ­anordnar, säger hon och berättar att programmet därför stor del handledare för de frivilliga – men finns naturligtvis är gemensamt, så att det ska vara så enkelt som möjligt för också till hands för exempelvis samtal och själavård. besökarna att navigera bland allt som händer. – Diakonin är jätteviktig, poängterar Ewa. Vi behöver Pilgrimsommar 2020 närmar sig. En sommar full av finnas till hands för människor i nöd, det kan vara psykiskt, glädje och anfysiskt eller själsligt. Omsorgen är viktig! dakt, av vandUnder 2019 arrangerade Pilgrims­centrum bland annat ring och lek. TEXT FOTO ­pilgrimsvandring på cykel runt Tåkern på den nya cykelleden, En sommar full PERNILLA EMANUEL sommar­yoga i örtagården och ”Pilgrim och motorcykel”. av omsorg. g STRIDH ERIKSSON

26


150–250

Belöning på vandringen på Omberg – utsikten över Vättern.

personer besöker Pilgrimscentrums kafé varje dag under Pilgrimssommar

Ett svalkande bad i  Vättern efter avslutad vandringsdag.

Målet Vadstena ­klosterkyrka

1 000– 2 000 personer ­besöker ­Klosterkyrkan i  Vadstena ­varje dag  ­under ­Pilgrimssommar Kvällsbön i Rogslösa kyrka.

Syster Gertrud möter oss för samtal vid ­Heliga Hjärtas kloster.

27


VÅRDNÄS STIFTSGÅRD

I en tid där klimatångesten är påtaglig och sommar­stressen gör sig påmind har aktiviteter som ”hemester” och ”plogga” blivit en del av mångas vardag. På Vårdnäs stiftsgård finns nu möjligheten att göra det allra senaste: ”glampa” – camping, men lite mer glamoröst.

Klimatsmart glamping på hemmaplan

V

id vanligt tältande ligger oron för våta tältdukar och blöt packning på lut när regnet vräker ned. Inte så vid glampingen på Vårdnäs. Ordet är en sammanslagning av camping och glamour, och förenar det allra bästa med natur­ upplevelsen som tältning ger med den komfort och lyx en övernattning på hotell innebär. I  ett vackert inrett vindskydd i tallskogen vid Stora Rängen, där kuddar och filtar pryder golvet och vita gardiner följer med vindens viskningar, är vi skyddade från de kalla r­ egndropparna. Det finns många anledningar till att resvanorna ändras. Tunna plånböcker, oro över klimatet, varma somrar och stressen över att ha en ”perfekt” sommar full av äventyr påverkar hur vi semestrar.

28

Vagabond rapporterar att utlandsresandet minskade under 2018, för första gången på ett decennium. Var fjärde tillfrågad kommer att semestra mer i Sverige. SJ återlanserar ett tågluffarkort under sommaren för att möta den ökade efterfrågan på tågresor i Sverige. Jonas Ridderström, stiftsgårdschef på Vårdnäs berättar hur satsningen ligger i tiden. – Visst är det härligt att resa bort – men resans längd har väldigt lite att göra med storleken på upplevelsen, inte minst nu när vi gör fler medvetna val också när det gäller hur vi reser. Äventyret kan lika gärna finnas runt hörnet och skapas med ganska små medel. Tänk efter själv vilka minnen från sommaren som dina barn berättar om. Det nya met­ spöet och natten i tält, eller charterveckan på Mallorca?


Under år 2019 hade Vårdnäs Stiftsgård

42 000 besökare

Av dessa var drygt 10 000 ö ­ vernattande gäster. Cirka en fjärdedel av besökarna kommer från den kyrkliga verksamheten. Övriga är gäster från e­ xempelvis näringsliv, ­kommuner, myndigheter och föreningsliv – samt privatpersoner.

Med glamping och kanske skillnad från marken neden kajak- eller cykeltur är anför är helt fri från myror, du själv kottar och med och grenar som ”Visst är det härligt gör ditt riskerar att att resa bort – men störa natäventyr resans längd har eller din tens skönväldigt lite att göra upplevelhetssömn. se, tillsamLuften med storleken på mans med doftar gott upplevelsen.” din familj, från regnet partner som nyss eller vännerna. Det tror jag fallit. Färgglada kuddar också ger håll­bara minnen, som inbjuder till vila, avslutar Jonas. småfåglarnas orkester och solstrålarnas dans geRedan vid ankomsten nom skogen. Tänk vilka infinner sig lugnet. Här har möjligheter till fantastisk naturens överdåd förenats natur och avkoppling som med alla tänkbara bekväm- finns runt hörnet, alldeles ligheter. Liggunderlaget i närheten. Dessutom utan och sovsäcken rullas ut på att behöva kompromissa vindskyddets golv, som till med ­komforten. g

Kraft från ovan

Fossilfritt i flera år Vårdnäs stiftsgård fortsätter att satsa på hållbarhet. Under 2020 kommer alla tak som har solläge att få solceller. Sammanlagt kommer anläggningen att producera cirka 130–140 000 kilowattimmar per år. – Vi måste vara rädda om det jordklot vi har, med

TEXT OCH FOTO DANIEL LÖNNBÄCK

Elen som kommer produceras av Vårdnäs solceller varje månad räcker för att koka en halv miljon koppar kaffe. En till varje invånare i Linköpings stift, med andra ord.

insatser på flera ställen samtidigt, säger Jonas Ridderström, stiftsgårdschef. Vårdnäs stiftsgårds uppvärmning har varit helt fossilfri under några år, med sjö- och bergvärme som bas. Oljepannan som sätts igång under kalla vintrar drivs av RME (ett biobränsle som framställs av raps och biometanol) och vi kommer även att bygga ut laddstrukturen för elbilar, med nya snabbladdningsplatser. 29


VÅRDNÄS STIFTSGÅRD

Pris­ utdelning 2019

Vinnare av Årets miljöpris 2018

V

årdnäs stiftsgård tilldelades priset som Årets miljöföretag 2018 före bjässar som Scandic, Choice och Elite Hotels. ”Fantastiskt roligt att vårt arbete för klimat och miljö uppmärksammas! Det betyder att vi faktiskt uträttar viktiga saker varje dag, och att vi kan sätta in det i ett sammanhang och göra en begriplig berättelse som går fram och berör”, säger stiftsgårdschef Jonas Ridderström. Det är Linköpings miljönätverk som sedan flera år tillbaka delar ut priser till företag som uppfyller höga miljömål i sitt arbete. Nätverket bildades år 2010 och består av cirka 30 företag och organisationer. – Det roliga är att många av de som finns i nätverket är våra kunder, så detta är verkligen ett kvitto på att de är nöjda med oss, säger Jonas ­Ridderström. I motiveringen står bland annat: ”Årets vinnare har stora mål och en tydlig vision om att ta hand om vår planet. Hotellet visar stor vilja att göra sin verksamhet mer hållbar samt att inspirera och motivera sina gäster att minska sin miljöpåverkan. Med smarta knep som att erbjuda grönsaker och frukt efter säsong, minska matsvinn genom små tallrikar i frukostbuffén och placera kött och fisk sist i bufféordningen visar hotellet att många små initiativ kan göra stor skillnad. De har även större mål som att installera fler solceller och att till 2025 bli fossilfria. Gästerna erbjuds även naturturism och lämnar hotellet med insikten om att natu­ ren inte bara är viktig att värna om, utan att den även värnar om oss!” g

30

Naturen ska lyftas in i stiftsgårdens möten

V

årdnäs stiftsgårds identitet har bliårscykel. I  den utvecklingsfasen ligger vit tydligare. Varför finns Vårdnäs ett behov av mer investeringar. Vi har och vad är syftet med en stiftsgård? Att växt ur vår kostym, med bland annat lyfta den svenskkyrkliga identiteten matsal, entré och reception, som är är viktigt, menar Jonas Ridderström, underdimensionerade. stiftsgårdschef på Vårdnäs stiftsgård. Förutom att bygga ut allmänytor– Vårdnäs är inte en satellit, utan na vill Vårdnäs stiftsgård utveckla en integrerad del av Linköpings stift. mötesformen. Jonas menar att den Det här är ett väldigt intressant sätt traditionella konferensmarknaden inte att vara kyrka på. Vårdnäs är en viktig kommer att öka framöver. Energin ska talarstol för hela stiftet där vi möter istället läggas på att hitta alternativa sätt många olika människor varje dag, att mötas på. samma människor som vi möter i kön – Behovet av att ses kommer att öka på affären – det vill säga inte enbart de framöver, men inte i form av vanlivanliga kyrkliga besökarna. ga konferenser. Det håller många på De senaste fem åren har stiftsgården arbetsplatsen eller via Skype. Naturen utvecklat de mjuka är vårt bästa verktyg värdena, som varuoch unikt för Vård”Behovet av att ses märket, vilka vi är och näs, så vi vill lyfta in vad vi ska leverera. det i mötena. En del kommer att öka – Jag är väldigt av konferensen kan framöver, men inte stolt över att vi åstadtill exempel bestå av i form av vanliga kommit en ökning på paddling eller vandkonferenser.” 30 procent de senaste ring. Vi ser också att fem åren genom att privatpersoner i allt arbeta med de mjuka värdena: män­ högre utsträckning hemestrar och sveniskorna som arbetar här och gästerna mestrar (se artikeln om glamping), vilvi möter, säger Jonas. Det är inga ket spelar stiftsgårdarna väl i händerna investeringsmiljoner som har krävts om vi kan tillhandahålla klimatsmarta för att nå hit. Nu går vi in i nästa femresealternativ på hemmaplan. g


TEXT DANIEL LÖNNBÄCK FOTO JONAS RIDDERSTRÖM, DANIEL LÖNNBÄCK, EMANUEL ERIKSSON

Ett gränslöst rum mellan naturen och  kapellet V

id midsommar 2019 invigdes skulpturgruppen på Vårdnäs stiftsgård som biskop emeritus Martin Lönnebo skapat. Det är en upplevelseplats, ett förändeligt och gränslöst rum mellan naturen och kapellet. – Det startade med ett telefonsamtal från Martin Lönnebo när han skulle ­sälja sitt radhus, säger Jonas Ridder­ ström. Han hade tillverkat skulpturer som stod i hans trädgård, och han ­undrade om vi ville ta emot dem. För mig blev det som ett böne­svar. Jag tyckte att Vårdnäs hade för lite konst­ närlig utsmyckning som går att knyta an till kyrkan.

Globerna är graverade i Vadstena, av samma glasmästeri som skapat L ­ inköpings domkyrkas vackra glasfönster i Mariakoret. Innehållet i globerna är skapat av en glaskonstnär från Venedig. Skulpturerna är bildlikt berättande, även någon som inte har en tydlig tro kan ta till sig den, säger Jonas. Det börjar med Big bang och slutar med när däggdjuren och människan tar sin plats på jorden. Också den gyllene Gudspärlan, som senare skulle inkluderas i frälsarkransen, finns med bland skulpturerna och är placerad inne i kapellet, på ett altare. g

Vårdnäs del av internationell sjösatsning

T

illsammans med Visit Östergötland och flera lokala aktörer arbetar Vårdnäs stiftsgård med det internationella EU-projektet ”Lakesperience.” Det är ett projekt som pågår 2018–2020, med syftet att utveckla ledturismen i särskilda sjöområden i Tammerfors i Finland, Tartu i Estland, Burtnieki i Lettland samt sjösystemet söder om Lin­ köping. I projektet ska bland annat flerdagspaketresor med sjönära turism, som vandring, cykling och paddling utvecklas. Projektet ska skapa en ökad kännedom om att sjönära turism finns lättåtkomligt och att det är smidigt paketerat. Målet är också att öka antalet utländska turister på sikt, bland annat genom riktade marknadsinsatser i Tyskland. g 31


PRÄSTLÖNETILLGÅNGARNA foto: steve nyström

Höreda 1 446 moduler à 345 Wp/st. Beräknad produktion: 509 000 kWh/år. Yta: Cirka 70x120 meter.

Assjö 880 moduler à 345 Wp/st. Beräknad produktion: 309 000 kWh/år. Yta: Cirka 60x60 meter. Elen från solcellerna kommer att ­säljas direkt ut på nätet, kopplas in på ­högspänningsledningen som går strax intill.

PRÄSTLÖNETILLGÅNGARNA Tillgångarnas uppskattade ­marknadsvärde Skogsbruk Jordbruk Fonder Totalt

3 000 Mkr 70% 1 100 Mkr 26% 155 Mkr 4% 4 255 Mkr

Prästlönefastighetskapital ­fördelat på 236 fastigheter Skogsmark Jordbruksmark Övrig mark (ej produktiv mark)

28 900 ha 6 100 ha 4 000 ha

Prästlönefondskapital 140 Mkr Utdelning 2019 Förvänta utdelning 2020

32

50 Mkr 52 Mkr


Storsatsningar på solenergi ­fördubblar produktionen i stiftet Två nya solcellsparker i  ­Linköpings stift ­kommer under ­sommaren 2020 att öppnas för produktion. Det  innebär en ­fördubbling av nuvarande tillgång på egen s­ olenergi och kommer ge effekt många år framöver.

D

TEXT PERNILLA STRIDH

et pågår storsatsningar på solenergi i Linköpings stift. Prästlönetillgångarna bygger just nu två solcellsparker, en vid Assjö i Aneby och en i Höreda i Södra Vedbo pastorat. Det finns redan solceller på olika håll runtom i stiftet, exempelvis på tak på griftegårdsförvaltningens ekonomibyggnader i Motala, kyrkans hus i Norrköping, nya kyrkogården i Västervik samt en större markanläggning i Lilla Aska utanför Linköping. Sammanlagt levererar de befintliga solcellerna i stiftet i dag sammanlagt runt 800 000 kWh/år, därtill kommer Vårdnäs stiftsgård installera solceller under 2020 som beräknas producera runt 140  000 kWh/år. De två nya parkerna i Assjö och Höreda innebär en fördubbling av den energin. Fastighets­ ingenjör Steve Nyström som är projektledare för de båda projekten tycker att det är en bra satsning. – Effekten av det som solcellsparken i Höreda kommer leverera årligen motsvarar lika mycket som hela Höreda samhälles elanvändning, berättar han.

FOTO MARIE HELGESSON

– Tänk om vi skulle kunna bygga andelsparker och församlingarna i sin tur köpa in sig på andelar. Det vore kul om vi kunde bli egenförsörjande på miljövänlig el i stiftet. Det är en spännande tanke!

Parkerna i Assjö och Höreda är ungefär lika stora, Höreda Arbetet genomförs med som ligger tre och en halv hjälp av prästlönetillgångmil från parken i Assjö är arnas samarbetspartner en aning större, men vi kan ­EnergiEngagemang. Projektänka oss parkerna i storleks­ tet påbörjades under våren ordningen varsin fotbolls2019 och beräknas vara klart plan, berättar Steve. till sommaren 2020. Assjö ligger mitt ute i Steve är på plats med skogen och jämna melstör ingen lanrum för ”Det vore kul utom möjligen att följa utom vi  kunde bli en eller annan vecklingen. ­egenförsörjande svampplockaHan tycker på  miljövänlig el re eller jägare. att det är ett spännande i  stiftet. Det är en projekt. spännande tanke!” Höreda-­ parken – Det här Steve Nyström däremot ­ligger kommer i samhället att stå kvar Höreda, nära skolan väldigt länge och ge och barn och personal goda effekter under har använt skogen många år eftersom där solcellsparken nu solcellerna försämska byggas som sin ras långsamt. skolskog. StiftsskogHan berättar att vaktare Erland Rydén har parken efter trettio år haft bra kontakt med skolans garanteras leverera hela 80 personal och ledning. Han procent av effekten som har tillsammans med Bengt cellerna ger vid start, och det Palmqvist, enhetschef för beror på att det är så pass bra Egendomsförvaltningen hållbarhet på solcellerna. på Linköpings stiftskansli, Steve ser ljust på framtiträffat personalen och även den vad gäller solceller och skolbarnen. har många tankar om stifts­ Barnen har varit ute vid organisationens och präst­ parken i skogen och har lönetillgångarnas framtida haft djupa diskussioner med insatser.

”farbror Bengt” om miljö, solceller och skog och allt däremellan. – Det var en fin träff med barnen, de var väldigt frågvisa, berättar Bengt Palmqvist. Skolan har nu fått en ny plats för sin skolskog som ligger i samma skog men lite längre bort bakom parken. – Skolbarnen tycker det är spännande med den nya skolskogen men också med solparken. En viktig sak i både Assjö och Höreda är säkerheten och naturligtvis blir det extra viktigt i Höreda, med närheten till samhället. Därför byggs säkra staket av metall som är två meter i höjd och som dessutom förses med taggtråd längst upp. Det är viktigt att säkerställa att det inte är möjligt att ta sig in i parkerna. Parkerna larmas också som en extra säkerhets­ åtgård. Det är viktigt att säkerheten fungerar och det inte kommer in obehöriga i solcellsparken, eftersom en större anläggning kan ha upp emot 800V likström i kablarna, då kan det vara riskabelt om människor och djur kan komma åt och skada kablar och paneler. En annan plats i stiftet där det pågår satsningar med solceller är Vårdnäs stiftsgård. Dessutom byggdes ­redan för sju år sedan en solanläggning på ett ladugårdstak hos en arrendator i Säby och även på en ladugård i Flisby i Aneby. g 33


Lönnebopriset 2019 års mottagare av Martin Lönnebos ­kultur­stipendium är Anneli Lindberg, ­Norrköping. Hon får priset för sitt arbete med ­”husmorsgraffiti” –  att ­tillsammans med kvinnor av alla bak­ grunder ­återanvända textilier för att sedan ­skapa  ­konstverk  som sätts upp i staden.

34


foto: max wahlund

35


KONFIRMATION

Du är inte ensam om att fundera över livet.

Du är viktig. Oavsett om man arbetar som församlingspedagog, komminister eller kommunikatör så ska konfirmandkonceptet Du är viktig kunna användas för att underlätta det kommunikativa konfirmandarbetet.

Konceptet rik tar sig till alla församlingar och pastorat , stora som små, och är helt frivilligt .

TEXT DANIEL LÖNNBÄCK

E

tt av Linköpings stifts prioriterade fokusområden för perioden 2019–2022 är Konfirmation och konfirmanduppföljning. Ett av målen är en kommunikationsraket som mynnar ut i att 70 procent av medborgarna i Linköpings stift ska k­ änna till att det är konfirmation på gång. Det målet går såklart inte att nå på egen hand : endast när stiftsorganisation, församling och pastorat arbetar tillsammans kan vi måla hela Lin­köpings stift i konfirmandfärg. Konceptet riktar sig till alla församlingar och pastorat, stora som små, och är helt frivilligt. Det gemensamma

36

konfirmandkonceptet Du är viktig tar avstamp i det nationella konfirmandprojektet Krafttag konfirmation och dess slutsatser om hur det är att vara ung idag. Syftet med konceptet är att skapa en gemensam bild av konfirmation i Linköpings stift. Teamet i fokusområdet Konfirmation och konfirmanduppföljning hade under 2018 och 2019 två referensgrupper där före detta konfirmander, konfirmandföräldrar, präster, kommunikatörer och pedagoger samtalade om konfirmation och kommunikation. – Ungdomar idag känner sig snarare som en del av Svenska kyrkan än av

just den församling de tillhör, menar Linda Cederholm, präst i Slaka-Nykils pastorat. De känner sig hemma i den kyrka där deras vänner är. Att mötas av samma tilltal och material i hela stiftet ger ju en känsla av att vi som både anställda och konfirmander är ett och vi är många. Bor jag i Linköping, men befinner mig i Kisa är det kul att se ungdomar med likadant nyckelband som jag har. Markus Lindstedt, stiftshandläggare på Linköpings stift, menar att referensgrupperna har varit en viktig arena där idéer och förslag har kunnat delas på ett generöst och kreativt sätt.


– Bland det vi tar med oss från gruppen är att kampanjmaterialet ska vara ett erbjudande till de församlingar som vill och har nytta av det, inte ett krav. Mervärdet ligger i ett tydligt budskap, ett tilltal som funkar för målgruppen och att materialet är snyggt och användbart i praktiken. Kantorn Petra Nilsson och prästen Patrik Hellberg i Södra Tjusts pastorat har varit med och utvecklat konfirmand­konceptet. Patrik menar att det viktigaste en konfirmand kan komma ihåg efter konfirmationstiden är just ”Du är viktig.” – Vi hoppas att konfirmationen ska bli en grej som folk får upp ögonen för, säger Petra. Det finns så mycket för­ domar som vi vill ta hål på.

Royne Mercurio, kommunikatör på Linköpings domkyrkopastorat och deltagare i en av referensgrupperna menar att konfirmandarbetet får en större kraft om vi samarbetar kommunikativt i det som vi ändå gör i alla församlingar. – Jag tänker att ”tillsammans är vi starka” faktiskt är sant, säger Royne Mercurio. Vi når ut bredare och vi hushållar med våra resurser. Sen måste det alltid finnas en viktig människa lokalt som är bärare av budskapet och som också säger till tonåringen att: ”Du är viktig!” och bekräftar att vi menar vad vi säger och ger orden bärighet. Har vi samma budskap och manér så ger det en känsla av att man är del av något större, något ­betydelsefullt. g

Jenny Carlenius, miljöaktivist, modererade ett samtal kring att agera (act) för klimatet under stiftskonfirmanddagen.

STIFTSKONFIRMANDDAG I NORRKÖPING 2019 års Stiftskonfirmanddag, ACT samlade drygt 200 konfirmander, unga ledare och vuxna i S:t Olai kyrka. Under dagen fick deltagarna bland annat träffa biskop Martin, delta i olika workshops och samla in pengar till Fasteinsamlingen Samma himmel –  Samma rättigheter.

På Linköpings stifts intranät kan allt konceptmaterial laddas ner – affischer, brev till vårdnadshavare, flyers och mycket mer.

Konfirmandgrupper från stiftets alla hörn gick med bössor på stan och samlade tillsammans in dryga 5000 kronor. Sedan tog det fart i olika workshops som exempelvis demonstrationskunskap, räddavärlden-skola, jackvägg och forumteater. Dagen knöts ihop med en härlig mässa som avslutades in i Earth hour. 37


KONFIRMATION

Grönebo – en generationsöverskridande fullträff På Grönebo utanför Kisa ordnar Svenska Kyrkans Unga sommarläger. Glädjen och den goda stämningen hänger ihop med att man förverkligar den femte rörelsen ur herdabrevet – från uppdelning till generationsöverskridande.

TEXT OCH FOTO MAX WAHLUND

D

et här är det bästa lägret nånsin! ropar tolvåriga ­Tufva när vi  sitter och ­väntar på  lunchen. – Det bästa är att de vuxna inte tvingar oss att göra olika saker. Kanske är det precis vad som behövs bland allt hets och jäkt i samhället – att slippa bli tvungen att göra saker och istället vila i lugn miljö. Stämningen är verkligen lugn och glad på Grönebo. Inte som jag minns från mina scout­ läger på 80-talet där kombinationen av 10-åriga barn, 16-åriga ledare och några enstaka vuxna ofta ledde till en otrygg stämning. På Grönebo är det gott om vuxna och en väldigt god spridning av deltagare i olika åldrar.

38

– Detta är det gamla bondesamhället! utbrister Lennart ”Nenne” Carlson, församlingspedagog i Borgs församling. – Här möts alla. Alltifrån 70-års­ åldern och ända ner till dem som bara är några år gamla, säger Nenne medan ett par småbarn springer förbi dragandes på en skrinda. I det gamla bondesamhället hade man en liknande gemenskap som på Grönebo. Möjligen levde man ett liv som var fysiskt lite svårare. Inga rensningar av åkrar från stenbumlingar står dessbättre på dagordningen på lägret. Men jämfört med den vanliga ungdomstillvaron är det ändå ganska mycket aktivitet och då behövs rejäl, bastant lägermat. Idag serveras tärnad


”Grönebo är det bästa lägret nånsin!”

detta är grönebo Sommarlägret på Grönebo ordnas av Svenska Kyrkans Unga i Linköpings stift. Grönebo lägergård ägs av Kinda pastorat och hyrs av Svenska Kyrkans Unga för lägret. De senaste åren har cirka 140 personer deltagit. Deltagarna består av ungdomsgrupper, familjer och pedagoger från ett flertal församlingar i stiftet.

kassler och potatissallad med smörgås och sallad. – Vi försöker se till att alla äter ordentligt, säger Andreas Åström som är lägrets sjukvårdare. – Det är inte lätt för barnen att förstå att det går åt mycket mer energi här än när man sitter hemma i soffan. Där kanske man klarar sig en dag på en burk keso och ett äpple, det går inte här. Lägrets tema är frälsarkransen och kaplan Johan Garde, som är här med sin familj, redogör för ramberättelsen för lägret. Ett par fräcka ”pirater” har enligt denna slagit läger i skogarna utanför Grönebo och stulit frälsarkransen. Lägerdeltagarnas uppgift är att lösa gåtor och fullgöra uppgifter,

knäcka piraternas koder och få tillbaka pärlorna i kransen. Denna dag är det kärlekspärlorna som ska skaffas tillbaka och därför handlar dagens bibelstudium om kärleken. – Om man tittar i Bibeln finns det många regler och krav, särskilt i Gamla Testamentet, säger en ledare. Men Jesus gav oss ett nytt bud … Blandningen av bibelläsning, fysiska och andra aktiviteter verkar fungera bra. Eftermiddagen vigs åt pyssel, garntovning, fotbollsspel, paddling och annat innan det blir samling kring lägerelden på kvällen. – Det roligaste här är att man får umgås med varandra, sammanfattar åttaåriga Agnes. g 39


KYRKAN MITT I BYN

Det är gott med sommarkyrkor Öppna kyrkor är en viktig del av den svenska sommaren. I  Hällestads kyrka i Finspångs församling håller man öppet.

N

ämen vad trevligt att ni kommit hit! ropar Gösta Johansson. – Gå in i kyrkan ni och titta, där är det snart andakt! Vi håller på och ordnar med kaffe här ute. Vi promenerar upp från församlingshemmet mot den imponerande kyrkan. Den ritades i nygotisk stil av arkitekt Gustaf Pettersson och invigdes 1895 sedan den gamla kyrkan brunnit ned två år tidigare. Klockstapeln klarade sig för övrigt i branden och står numera på Skansen i Stockholm. Vi kliver in över tröskeln och välkomnas av en hel skara vänliga damer som serverar både kaffe och guidning. En av dem sträcker fram ett häfte med all tänkbar information om kyrkans historia och konsthistoriska värden. Bland annat finns där en lång artikel om konstnären Johan Krouthén, som förutom fantastiska landskap och porträtt även målat i taket på denna och andra kyrkor i stiftet, och dessutom blev morfar till konsthistorikern och akademiledamoten Ulf Linde. Kyrkomusiker Kristine Svensson ­berättar om de många olika sakerna som händer i kyrkan. – ”Café under sommarhimlen”, eller ”Café under kastanjen” som det hette då, startade för cirka 20 år sedan här. För kanske 15 år sedan lade vi till en andakt, från början var det för att musikelever skulle få en plats att sjunga. Det har sjungits allt från svårt till lätt här. När vi senare slutade med undervisningen tog ideella istället upp manteln. Vi har frivilliga som fixar kaffe och bakat. Och sen kom initiativet till vägkyrka också som du ser.

40

Vi kliver vidare framåt i kyrkan. Längst fram övar tre generationer Gustafsson inför dagens andakt: Maria, Anna och lilla Irma, 3 år. På ­repertoaren står Ekorrn satt i granen och Blinka lilla stjärna. Nu börjar ­kyrkan fyllas på och när klockan blivit två finns ett trettiotal personer i bänkarna. I informationshäftet står att kyrkan är byggd för 1 500 människor  (!) – tanken var att järnhanteringen i Finspångsområdet skulle leda till en stor befolkningsökning. Så blev det inte, men det är praktiskt när det är större musikframträdanden i kyrkan, vilket händer ibland. Maria leder andakten och bönen, och läser en betraktelse. Anna och Irma sjunger och vi sjunger alla i psalmerna. Därefter går vi ut till kaffe och hembakta kakor. Gösta Johansson serverar tillsammans med hustrun Eva. Gösta har kameran i högsta hugg – detta är en fin dag att dokumentera för Hällestads-Tidningen, en skrift som utkommer varje år och berättar vad församlingen gjort under året. Kent Backman, ordförande i kyrkofullmäktige, smuttar på kaffet. Han tittar över det lokala lotteriet och tecknar upp sig på ett antal lotter à 5 kronor. Det ser ut att vara fina vinster – högt upp i vinstlistan finns lokalt hantverk och några behandlingar på en skönhetssalong. Solen värmer, och bland bilisterna nedanför församlingshemmet är det flera som noterar skylten ”Vägkyrka”. g

TEXT OCH FOTO MAXWAHLUND


Irma Gustafsson låter sig väl smaka av de hembakta läckerheterna efter hennes och mamma Annas framträdande i kyrkan.

fakta sommarkyrkor På svenskakyrkan.se/sommarkyrkan visas alla kyrkor som har platstypen "sommar­ kyrka". Även platstyperna vägkyrka, pilgrimskyrka och sevärdhetskyrka finns.

Sommarkyrka

minst fem timmar dagligen under minst två veckor i följd i perioden juni till augusti, helst mer. I kyrkan ska man kunna träffa människor för samtal och guidning. I eller i anslutning till kyrkan ska erbjudas en enkel servering och tillgång till toalett.

En sommaröppen kyrka har alltid ­platstypen sommarkyrka.

Sevärdhetskyrka

Vägkyrka Kyrkan ska vara lättillgänglig för bilister och andra vägfarare. En vägkyrka har andakt dagligen. Den ska vara öppen

Är en kulturellt angelägen kyrka. Som namnet säger – en kyrka värd att se och uppleva. Kan gärna kompletteras med samma delar som vägkyrkan, andakt, visning, guidning.

Pilgrimskyrka Kyrka, ruin eller kyrkplats utmed pilgrimsled, med pilgrimshistoria. Det betyder att kyrkan ska vara helgad åt en historisk person till vilkens minne pilgrimsvandringar har förekommit eller att det finns föremål eller minnesmärken med anknytning till historiska pilgrimsvandringar. Också andra kyrkor, med nödvändighet kopplade till regelbundna nutida pilgrimsvandringar kan utmärkas som pilgrimskyrka. Källa: Svenska kyrkans nationella intranät

41


KYRKAN MITT I BYN

Tjärprojektet: från stubbe till tak För att bidra till att vården och under­ hållet av de kyrkor som har ­tjärade spåntak blir mer hållbar försöker ­stiftet främja en lokal framställning och användning av tjära och virke.

TEXT NICLAS FREDRIKSSON

FOTO STEVE NYSTRÖM

T

jära och takspån som används idag köps långväga ifrån. Genom att så lokalt som möjligt ta vara på de naturliga resurserna i Svenska kyrkans skogar liksom intresse och engagemang från personer som bor, lever och vistas i församlingarna i stiftet är målet att mer långsiktigt och hållbart kunna uppfylla behoven av både tjära och virke. Det betyder att stiftsorganisationen tillsammans med ideella krafter i hembygds-, scout- eller idrottsföreningar och med entreprenörer och företagare som skogsägare och sågverksinne­ havare samt andra intressenter försöker främja utvecklingen av olika tekniker, metoder eller former för att odla och förädla de råvaror som behövs. Under 2019 har stiftsorganistationen därför träffat flera hembygdsförening-

42

ar och företrädare för andra organisationer med budskapet att vi i princip har behov av all den tjära som över huvud taget kan framställas inom stiftet. Gensvaret har varit gott. Som exempel kan nämnas att Ulrika hembygdsförening nappade direkt genom att åter ta sin tjärdal i bruk. Man bör då veta att en tjärdal är en förhållandevis enkel, traditionell anläggning för att utvinna tjära ur särskilt kådrik ved av tall, företrädesvis ur så kallade tjärstubbar. Hela processen, från stubbe till färdig tjära att använda på exempelvis kyrktak av tallspån, omfattar flera steg och arbetsmoment. Först måste man bryta eller skörda tjärveden i ­skogen. Där­efter grovbereds den – man rengör och grovklyver. Arbetet tar lång tid och utfördes under året av ett arbetslag i Ulrika hembygdsförening. Sedan ska tjärveden torka under vintern. Under försommaren året därpå finklyvs tjärveden och läggs på fortsatt tork under sommaren. Sedan iordningställer arbetslaget den sedan många år redan inrättade tjärdalen. Veckan innan tjärdalen ska brännas och tjäran utvinnas ur tjärveden staplas den torkade veden i tjärdalen. Hela arbetet utförs för hand och är mycket tidskrävande. Men den fantastiska omsorg med vilken arbetet utförs borgar för en enastående kvalitet. Den färdiga tjäran köps direkt av församlingar i närheten. Behovet av tjära är hur som helst långt större än vad som är möjligt att för närvarande producera lokalt.

2019 blev den första tjäran färdig. Planen är att under kommande år främja en ökad framställning av tjära inom stiftet. Årsbehovet av tjära i stiftet uppskattas till minst 3 000 liter. Tjärdalen i Ulrika gav 200 liter 2019. Så det finns utrymme för mer! Under 2019 har ytterligare delprojekt påbörjats, förts vidare och utvecklats: l Björsäters hembygdsförening: skördar och förbereder tjärved samt bygger en tjärdal inför egen framställning av tjära; tjärdalen tänds fredagen den 31 juli 2020 18.00. l Provbrytning av tjärstubbar­ ­Ingatorp: i samverkan med ­Farmartjänst i Ingatorp och Astrid Lindgrens Hembygd som finansierat projektet med en så kal�lad ­Leader-check har tjärstubbar skördats i Svenska kyrkans skog för att ta reda på hur stor volym tjärstubbar som kan skördas och till vilken kostnad under hållbart enkel och skonsam metodik. l Katning Ingatorp: första ledet i en fyraårig bearbetning av trädstammar medan träden ännu står på rot och som går ut på att stammarna randbarkas allt högre upp tre år i rad så större halt kåda produceras i stamveden innan den skördas och tjära kan utvinnas under femte året. l Utveckling av tjärugn: Syftet är att effektivare och med mindre arbetsinsats få ett större utbyte av tjära och ämnen ur tjärveden än vad som är möjligt vid utvinning i vanlig tjärdal. g


Stubbklyvning i Ulrika.

Finklyvning av tjärved.

Stapling av tjärved i tjärdalen.

Tändning av tjärdalen.

Äntligen tjära! 43


KYRKAN MITT I BYN

I stiftets herdabrev ”Levande tillsammans med Kristus” beskriver biskop Martin Modéus hur en grupp församlingsbor i en landsorts­kyrka går samman för att be för bygden och hålla kyrkan öppen. I Västra Harg i Vifolka församling har man gjort verklighet av biskopens vision.

TEXT OCH FOTO MAX WAHLUND

Lokalt samarbete håller kyrkan öppen i Västra Harg

J

ag har egentligen redan öppnat kyrkan och allt är i ordning, säger Anette O ­ ttosson. Men det är klart, om du vill kan vi låtsas att den inte är öppen ännu! Anette tillhör byalaget, en av de fyra olika organisationer som delat upp ansvaret för Västra Hargs kyrka mellan sig. Alla tar varsin vecka: Byalaget, hembygdsföreningen, idrottsföreningen, och så själva kyrkoorganisationen. Tillsammans med GunBritt Petersson från hembygdsföreningen kliver Anette fram till kyrkporten, bärandes på en enorm nyckel – nyckeln till kyrk44

porten. Vi kollar att nyckeln passar och det gör den förstås. Sedan går vi in i den höga, vackra kyrkan. Vi passerar gästboken; Anette och GunBritt konstaterar att ett nytt namn tillkommit under gårdagen. – Det kommer nästan alltid n ­ ågon ny person. Jag har sett folk köra förbi, se skylten att kyrkan är öppen, vända här nere i vägkorset och komma ­tillbaka! Vi går ner i ena hörnet av kyrkan, där mekanismen för kyrkklockorna finns. På insidan av dörren hänger en instruktion med en bön av biskop

Martin. Anette trycker igång klockan. Den ljuder och vi läser tyst: Tack för vår kyrka och för Västra Harg. Tack för denna plats i vårt land, vår värld, vår planet, vårt universum. Ur din hand tar vi emot allt gott som du ger oss just här och nu. Tack för att vår kyrkas klocka, denna morgon/kväll får ringa till bön som påminnelse om din oändliga kärlek. Tack för att du är just här, just nu. Bönen är ytterligare lite längre, att läsa den i sin helhet tar ungefär två minuter och när den tiden gått stänger Annette av klockan igen. Hon tar fram en vattenkanna och vattnar blommor


och tänder ljus. Sedan går vi över till sommaren, men visste inte hur det församlingshemmet tvärsöver vägen. skulle ordnas. Då var det du Anette Nu är Maria Larsson från Västra som kom på att vi kunde dela upp det Hargs IF med oss och sinsemellan. hennes son Viktor. – Ja, Maria var med ”Jag har sett folk Församlingsherde Sara också, säger Anette. köra förbi, se ­skylten Olofsson har dukat Schemat löper över att kyrkan är ­öppen, sommaren, det  är då upp till morgonkaffe vända här nere med smörgås, ost och behovet är som störst. sylt från Filippinerna. Alla enas om att i  ­vägkorset och Hon berättar: detta gör att fler kan ­komma tillbaka!” – Idén till d­ etta komma och besöka rullande schema kyrkan. Vi brer nya kom upp på sockenrådet. Vi kände smörgåsar och Anette nämner en ett behov av att ha kyrkan öppen på kvinna som kom förbi. Hennes far

var präst i Västra Harg i hela 29 år. Samtalet spinner vidare, handlar om kyrkan och bygden förr och nu. Det blir tydligt hur viktig kyrkan är som samlingspunkt och vilken roll ­samarbetet i bygden spelar för gemenskap och liv. Kaffestunden är på väg att avslutas: Biskop Martin skriver i hrerdabrevet: Låt oss bära våra lokala böneliv utifrån de förutsättningar som faktiskt finns. Små grupper som till exempel samlas till enkel bön och delande av livets berättelser på söndagen – eller torsdagen – kan vara en fullödig gudstjänst. g 45


LEDARSKAP

Att leda – hela stiftet pratar samma språk Skiftande ledarstilar och olika syn på ledarskap. ­Linköpings stift är vidsträckt – med en stor mängd ­medarbetare i ledarskapsposition. Stiftsorganisationen vill tillsammans med församlingar och pastorat bygga chefs- och ledarskap med en gemensam rörelse mot framtiden. Bygga ett gemensamt språk. – Som framtiden ser ut så behöver vi kloka ledare, säger kyrkoherde Jörgen Sundeborn.

TEXT PERNILLA STRIDH

D

FOTO DANIEL LÖNNBÄCK

et är en gråkulen förankring. Så för mig har de höstdag med kompletterat varandra bra fuktig luft och och bildat en röd tråd. sprakande träd Syftet med programmet – och just idag träffas sju för nytillträdda kyrkoherdar kyrkoherdar på stiftskansär att reflektera kring områliet. Den här dagen ingår i den som direkt berör kyrko­ ”Programmet för nytillträdda herdens ledningsfunktion i kyrkoherdar” och en av delförhållande till förtroendetagarna är Jörgen Sundeborn, valda, arbetsorganisationen, kyrkoherde i Kinda pastorat. ideella medarbetare och till Han tycker att programmet den kontext som finns lokalt har varit till stor nytta i hans såväl som regionalt i stiftet. dagliga arbete. – Som ledare vill jag inte – Kyrkoherdeutbildningvara den som pekar, säger en handlade mycket om Jörgen Sundeborn. Jag är ledarskap i ett bredare perdär för att rusta, stödja och spektiv. Både främja. Jag vill ”Jag är där för att hjälpa medutbildningen rusta, stödja och arbetarna att och det här främja. Jag vill hjälpa blomma ut till programmet förmedlar medarbetarna att det de är bra kyrkans perpå. Men jag ser blomma ut.” spektiv, men det som min Jörgen Sundeborn, programmet uppgift att peka kyrkoherde fokuseut riktningen, rar mer på det ”vardags­ så att vi kan ha en samsyn. nära”, mer konkreta frågor Och just samsyn är precis som man ställs inför som det som stiftsorganisationen kyrkoherde och på så sätt vill jobba för. Gunnar Olofskompletterar de varandra. gård och Maria Bruto Ellhar Men även kyrkoherdeutbildtog under 2019 över ansvaret ningen hade en klar kyrklig för ledarskapsprogrammet

46

Jösses, så duktiga de är! Biskop Martin Modéus skriver i herdabrevet att ”För att coacha, inspirera och rusta människor krävs stor kompe­ tens, både inom det egna arbets­ området och inom ledarskap och Jörgen Sundeborn, kyrkoherde pedagogik. i Kinda pastorat, vill att han och I  programmet utgår medarbetarna ska ha en samsyn. ­metoderna från ett tillitsbaserat ledarskap. Jörgen Sundefrån Annette Wickman, born tycker att det är ett tänk som ansvarat under lång som passar honom. tid. A ­ nnette berättar att – Det blir bäst effekt ledarskapet ser väldigt olika när man ger förtroende ut i stiftet. och ansvar. Få saker är så – Alla behöver inte vara hämmande som någon som lika, tvärtom, det är bra att tittar en över axeln. Det blir vi har våra olikheter och ingen bra arbetsmiljö med att våra olika styrkor får för tajta ramar, där man komma fram. Olikheterna själv inte får komma med hjälper oss att stötta varanidéer och tankar. dra i olika Han tycker ”Alla behöver inte att det är situationer. vara lika, tvärtom, viktigt att Däremot är det viktigt det är bra att vi har verkligen satsa att vi har våra olikheter och att ordentligt på samma våra olika styrkor får ledarskap och förförståelse är glad över att komma fram.” för vad som känna stiftsorAnnette Wickman är kyrganisationens koherdens stöd i ryggen. roll. Där behöver vi – Vi har inte råd prata  samma språk. att det inte funkar, Annette Wickman särskilt som framtiberättar att det inte är den ser ut och med de en utbildning i egentlig utmaningar som finns mening, utan att programså behöver vi kloka ledare. met bygger på reflektion. Men vi behöver också stötta Hon vill att programmet ska varandra, det är en tuff roll! ge kyrko­herdarna möjligAnnette Wickman inhet till en samsyn och en spireras av tankarna bakom gemensam ingång. Och tillitsbaserat ledarskap. hon är väldigt nöjd med hur – Har du öppna armar gruppen utvecklas. och bjuder in, så bjuder – Det är så roligt med de du också in Gud. Och ett här kyrkoherdarna, de är sådant ledarskap är väl så långt framme i sitt tänk. fantastiskt? g


JÜrgen Sundeborn uppskattar träffarna med sina kollegor runt om i stiftet.

47


SOCIAL SAMMANHÅLLNING

Migrationsteamets Inger Nilsson, Eva Katarina Agestam, Pernilla Myrelid och Susanna Löfgren var med på festen då de senaste årens flyktingarbete summerades.

Migrationsteamet

I

foto: daniel lönnbäck

stiftets migrationsteam har Eva Katarina Agestam, Inger Nilsson, Pernilla Myrelid och Susanna Löfgren arbetat med teman som psykosocialt stöd till asylsökande, teologisk reflektion kring kyrkans kallelse, konvertiter i asylprocessen, etablering genom arbete, handledning för anställda och ideella, metoder för inkludering och delaktighet, interreligiösa relationer och mänskliga rättigheter. Under åren har särskilt stöd använts till verksamheten Barn i Väntan/Barn i Start. Samverkan med olika parter i det övriga samhället har stärkts och fördjupats.

48

”Det kunde varit jag, mitt barn, mitt liv, mitt öde. Jag tänker att vi är lemmar i samma kropp, ingen är en ö, vi hänger ihop och hör ihop.”


”Ekot av det ni gjort kommer att höras mycket länge” ”Ekot av det som ni gjort kommer att höras mycket länge”. Så sa biskop Martin Modéus i mitten av november förra året när medarbetare och ideella från församlingar i hela stiftet samlades för att summera de senaste årens arbete med flyktingfamiljer och ensamkommande ungdomar.

I

samband med den stora tillströmningen av flyktingar 2015 mobiliserade sig svenskar för att hjälpa till på olika sätt. I flera församlingar fanns sedan tidigare verksamhet för nyanlända. Nu strömmade inte bara flyktingar till utan också människor som ville göra en insats. Jag ville inte att barnbarnen ska säga att jag satt med armarna i kors i mitt individuella hörn. Så berättar en av de ideella som funnits med sedan 2015. Jag kände att jag ville att vi skulle ordna det – jag visste inte hur det skulle gå annars berättar en av stiftets kyrkoherdar. Berättelserna är många. Det skrattades och det gräts. Och när vi ser tillbaka på de senaste åren konstaterar vi att arbetet haft betydelse inte bara för flyktingarna utan också för dem som hjälpt till: ”Det kom en ny mening i min väg, en meningsfullhet i en ny uppgift, en ny kallelse. Inte något jag sökt, utan det bara var där, det var inte meningen, men det blev det”. Under de här åren har både stift och församlingar fått ekonomiskt stöd – tjugo av stiftets trettio pastorat och församlingar har fått del av sju miljoner kronor från Kyrko­mötets särskilda satsning för asyl­sökande och nyanlända. Förutom det har församlingarna fått och fortsätter att få ekonomiskt stöd från staten till bland annat hemlösa ensamkommande. Många andra

församlingar har arbetat utan extra medel men som en del av sitt ordinarie arbete. Ibland har de senaste åren jämförts med det som hände på 90-talet under Balkankriget. Det som beskrivits som annorlunda nu var att så många slöt upp och hjälptes åt den här gången. En person beskrev det så här: Många kände jag inte innan, men tillsammans åstadkommer vi något jag aldrig trodde var möjligt. Tillsammans har församlingarna gjort en sådan mängd insatser och aktiviteter att vi inte kan räkna upp dem – gamla vanliga saker som vi alltid har gjort i Svenska kyrkan men också nya saker vi aldrig hade trott att vi skulle göra. Engagerade människor har drivits av sin vilja till solidaritet, kärlek och hopp men också utmanats. Av motstånd från främlingsfientliga krafter och sin egen känsla av frustration och vanmakt över det som känns som ett orättfärdigt system där förutsättningarna hela tiden förändras. En ideell beskriver det så här: Den politiska strömningen går åt fel håll och vår uppgift är att visa på något annat. Vi behöver fokusera på möjligheterna sa en person. Vi kan vara maktlösa inför det stora – men måste använda den makt vi har. Vi kan inte utrota mörkret, bara fylla det med ljus. En lärdom och utmaning framåt är insikten om att verkligheten förändras

snabbt och att vi som kyrka behöver en följsamhet för att möta män­niskors behov. Vi byter skepnad, hittar nya vägar och ser nya möjligheter. Så har kyrkan alltid gjort. De senaste årens förändringar i lagstiftning på asyl­ området drabbar människor hårt. Tillfälliga uppehållstillstånd gör det svårt för människor att skapa sig ett nytt liv i Sverige och de tuffa reglerna kring familjeåterförening har lett till trasiga och avbrutna familjerelationer. Det är mycket svårare att få stanna i Sverige idag och det politiska klimatet som misstänkliggör flyktingar oroar. Trots den oron är vi kallade att berätta välsignelsens berättelser. Berätta om människor som växer, som öppnar sig, som hittar fast mark under fötterna i nytt samhälle. Berätta om vänskap, om engagemang och om efterföljelse. Efterföljelsen är att vi möter varje situation med Jesus vid vår sida. Hans blick på människor utmanar vår blick. Vad ser vi med Jesu blick? De senaste årens satsning på flyktingarbetet avrundas nu. Men arbetet fortsätter i de flesta fall ändå. Som någon sa: ”Flyktingarbetet har blivit vardag, det är så här samhället ser ut och kyrkan är en del av det”. g

TEXT SUSANNA LÖFGREN

FOTO KATARINA SANDSTRÖM BLYME

49


SOCIAL SAMMANHÅLLNING

Vid samtalet med biskop Martin och regiondirektör Krister Björkegren deltog även Maria Nogenmyr och Helena Sundström från Sjukhuskyrkan i Linköping. foto: katarina sandström blyme

MR-DAGARNA Nordens största mötesplats för att diskutera frågor om M ­ änskliga ­rättigheter ägde detta år rum i ­Linköping 14–16 november. Under tre dagar samlades över 3 000 besökare samt utställare kring temat ”Rätten till hälsa”. Svenska kyrkan var på plats och bidrog med seminarier såsom Suicidprevention och ungas psykiska ohälsa, Klimatoro och framtidstro –  hur går det ihop? samt Barnens rätt att leva i existentiell trygghet. Biskop Martin och sjukhuspräst Maria ­Nogenmyr samtalade tillsammans med regiondirektör Krister Björkegren om andlig hälsa inom vården. Nästa år äger MR-dagarna rum i Uppsala 3–5 december. g

Lars Linde från Östra Skrukeby berättade om kyrkan för riksdagsledamöterna.

foto: susanna löfgren

Riksdags­ ledamöter Sedan några år tillbaka är det tradition att biskop Martin Modéus bjuder in riksdagsledamöter bosatta inom stiftet för ett samtal om värdegrundsfrågor och social sammanhållning. Vid dessa möten brukar ledamöterna också få möjlighet att besöka en kyrka för ett samtal om kulturarv och den kyrkoantikvariska ersättningen, KAE som ju regleras av riksdagen. Inbjudna är

ledamöterna som finns inom området för Linköpings stift. Årets möte ägde rum 13 maj och inleddes med en tur till Östra ­Skrukeby kyrka i Åkerbo församling. Där ­guidades gruppen av kyrkoföre­ ståndare Lars Linde. Stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog berättade om hur Svenska kyrkan arbetar med bevarande och förmedling av det kyrkliga kulturarvet. Efteråt samlades gruppen till ett eftermiddagskaffe i biskopsgården. Samtalet handlade bland annat om samtalstonen i det offentliga samtalet och vikten av att tala väl om varandra. g

Interreligiös middag I september bjöd biskop Martin in till middag för personer från olika religiösa grupper runt om i Linköpings stift. Vid borden fanns också inbjudna representanter från bland annat flera kommuner och länsstyrelsen.

I seminariet om klimatoro deltog psykologen Hans Landeström och miljöaktivisten Jenny Carlenius. Stiftets miljösamordnare, Frida Gårdmo ledde seminariet. foto: katarina sandström blyme

50

Biskop Martin Modéus, Nipapan Storm (Thai buddhistförening i Norrköping), fader Suleyman Wannes (S:t Georgis syrisk-ortodoxa kyrka i Linköping) och Ranah Sabah (Johannelunds s­ pråkcafé) var några av dem som kom då det ­interreligiösa nätverket i Östergötland och  norra Småland träffades.

foto: katarina sandström blyme

Samtalen i år hade temat hur de religiösa samfunden kan bidra till sammanhållning i vårt gemensamma samhälle, samt vad vi var och en har behov av för att känna trygghet som troende människor i samhället. Glada återseenden och nya bekantskaper gjordes under kvällen som utspelade sig i ett fullsatt partytält i biskopsträdgården. g


Så kan det gå ihop

Stiftsadjunkt Pernilla Myrelid och stiftsdiakonerna Susanna Löfgren och Johan Schullström var några av dem som fanns med på Almedalsveckan.

VÄRLDENS STÖRSTA DEMOKRATISKA MÖTESPLATS? I juni var vi en grupp från stiftsorganisationen som åkte till Almedalsveckan för att få sitta ner och tala politik, liv och tro med de människor som leder detta land. Vilken möjlighet att få påverka och påverkas! Att gå längs Visbys medeltida gator och höra sorlet från människor som talar om dagens aktuella samhällsfrågor får mig att känna att det här är på riktigt. Demokrati är på allvar och inte något som kan tas för givet. I  parken möttes vi alla, toppolitiker och lekmän. Här och där syntes tomma stolar, en symbol för de människor som av rädsla för repressalier från nynazister inte vågat komma till Almedalen.

HÖJDPUNKTER: Myllret av engagerade människor Den dagliga avslutningen i kyrkan där varje riksdagsparti fick sin dag. Att få höra, tala och be med politiker kändes viktigt. Jag tror att vi alla som var där uppskattade den lugna retoriken, långt från den som politiker ofta använder för att få genomslag i media. PÅ ALLAS LÄPPAR UNDER VECKAN: Hållbarhet! Dagarna i Visby gav många värdefulla minnen men har också lett till konkreta samarbeten. Ett sådant är projektet Mind Shift där vi som kyrka tillsamman med bland annat Länsförsäkringar och Region Öst gör satsning på ökad psykisk hälsa. g

TEXT OCH FOTO JOHAN SCHULLSTRÖM

Pengarna räcker inte, tandläkar­ räkningen är så hög, glasögonen dyra, lägeravgiften så stor, resan till Sverige för familjen som fått uppehållstillstånd så kostsam … Det går inte alltid ihop i människors liv. För en del av dem kan församlingarna söka medel hos stiftet. Dels ur kollektfonden för diakoni, som är öppen för all slags nöd, dels ur biskop Martin Modéus födelsedagsfond med syftet att stödja barn och  unga. Under perioden nov 2018–okt 2019 delades 64 500 kronor ut från kollekt­fonden, från födelsedags­ fonden 54 900 kronor. Intäkterna kommer från kollektmedel, till f­ ödelsedagsfonden kommer även  gåvor. Under perioden har kollekt­ fonden kunnat stödja några flyktingfamiljer till återförening, flera har fått hjälp med tandvård, andra med glasögon, semesteraktivitet eller en obetald räkning för el, hyra, hemtjänst. Födelsedagsfonden har kunnat stödja ett 20-tal familjer med sommaraktiviteter eller lägervistelser, men också i några fall med kläder till barnen. g

Tala väl om varandra Under 2018–2019 har Linköpings stift haft två deltagare på kursen ”Tala väl om varandra” som genomförts i samverkan med fyra andra stift, Göteborg, Lund, Skara och Strängnäs. Från Folkungabygdens pastorat, Mjölby församling, deltog Olof Söderberg, präst och Stefan

Sandell, flyktingsamordnare. De är nu dialogaktörer som under året lärt mer om religiösa minoriteter i Sverige, om olika former för interreligiös dialog, om religionsteologi samt om det pågående samtalet om kyrkans identitet. g

VILL DU GE EN GÅVA? Sätt in pengarna på Linköpings stifts plusgiro 465 41 08-2. Märk inbetalningen med ­”Biskopens födelsedagsfond”. 51


VÄXA & RUSTA

Lena G Åkesson, Carina Sundberg och Helen Kémi är några av de som arbetat med det nya programmet.

Ett flertal olika böcker finns disponibla för dem som vill passa på att lära nytt under utbildningen.

Dessa deltar i första omgången av ­programmet Pedagogik i församlingen

Susanne Bramfalk och Lotta Damm arbetar till ­vardags i Åtvids församling. 52

Aska församling (Borensbergs pastorat) Boxholms församling (Folkungabygdens pastorat) Kolmårdens församling (Norrköpings pastorat) Nykils församling (Slaka Nykils pastorat) Rimforsa församling Söderköping S:t Anna församling Åtvids församling.


”Pedagogik är teologi”. Påståendet var utgångspunkt för en inspirationsdag i Vadstena klosterkyrka i början av mars 2019. D ­ agen gav också en försmak av det nya programmet ­”Pedagogik i församlingen” som startade under hösten 2019.

” Pedagogik är en process”

T

vå av dem som deltog under inspirationsdagen finns med på programmet som ges på VadstePedagogen na folkhögskola. Susanne Bramfalk och Lotta och religions­ Damm, pedagog respektive präst i Åtvids psykologen församling. Björn Wiedel Under ett år träffas deltagarna vid fyra tredagarstillfällen. finns med Däremellan arbetar de på hemmaplan med en pedagogisk under hela plattform för församlingen. ­programåret – Ända sedan jag prästvigdes för fem år sedan har jag känt och talar om att vi behöver vara mycket mer öppna för att människor är ”orden och olika och tar till sig kunskap på olika sätt, säger Lotta. jorden”. Just det är i fokus vid den andra träffen. Pedagogen och religionspsykologen Björn Wiedel som finns med som en röd tråd under hela program-året talar vällustigt om ”orden och jorden”. Han gör det med hjälp av två bibelställen. ut till någon, att det finns en sändare och en mottagare. Med – Johannes säger ”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var bland annat Björn Wiedels hjälp får de en ny syn på lärande. hos Gud, och Ordet var Gud”. Men det räcker inte. Ordet – Kyrkan älskar ord. Och visst är det fantastiskt att vi med måste också slå rot i oss människor. Hur ska det gå till? Hur språkets hjälp kan nå varandra. Men det räcker inte att samla uppstår det verkliga mötet mellan Ordet och mig? in en massa fakta och kunskap. Det är inte så vi möter Gud. – Tänk på såningsmannen i Markusevangeliet. Han är lite Orden behöver också bearbetas. Genom frågor som ”vad crazy, sår lite hipp som happ i fyra olika jordar och får också betyder det här för dig?” När ord möter erfarenheter bildas väldigt olika resultat. Några frön faller i god jord och skörden helheter, livet blir meningsbärande, säger han. blir riklig. På andra ställen blir det magrare. Under året med ”Pedagogik i församlingen” arbetar del– Det är en så bra liknelse. Jag tänker på tagarna också på hemmaplan. Där tar de fram den ibland om hösten. När jag kör på slätten ”Kyrkan älskar ord. en pedagogisk plattform att arbeta vidare från ser jag de feta jordarna som ligger där och efter programmets avslutning. Och visst är det glänser. Hur landar fröna här? Hur landar de i ­fantastiskt att vi med Ett inslag är Emmausgruppen. andra jordar? Om jag överför det här till mitt I den får vi chans att tillsammans utforska språkets hjälp kan nå till –exempel jobb ser jag att det är en verklig pedagogisk en bibelberättelse. Vi har satt varandra. Men det ihop en helt ny grupp med stor spännvidd. utmaning, säger Lotta. räcker inte att samla Här finns bland annat en nyanställd vakt– Ja, man ska ju inte ge en köttbit till spädbarn och dimjölk till vuxna, skojar kollegan mästare med en nyttig utifrån-blick, en Ung in en massa fakta Susanne. ledare samt ett äldre par där den ena sjunger i och kunskap.” Hon berättar att hon länge längtat efter ­kyrkokören, berättar Susanne. Björn Wiedel något som tar henne vidare i arbetet. – Intresset var stort. När vi frågade de – Jag kände direkt när jag började ”Pedagotilltänkta persogik i församlingen” att här har de ansvariga vågat släppa fram nerna om de ville vara med i en en ny syn på pedagogik, synen att pedagogik är en process. pilotgrupp om kristen tro och ett TEXT OCH FOTO KATARINA Flera av deltagarna beskriver att de är trötta på det som nytt tänk kring pedagogik har alla SANDSTRÖM de upplever som ett gammaldags skoltänk, att något ska läras svarat ”ja!” g BLYME 53


REKRYTERING

Här får jag vara 2019

presenterades forskningsrapporten ”Här får jag vara” från ett teologiskt aktionsforskningsprojekt som genomfördes i Vadstena och Dals församlingar 2018–2019. Deltog gjorde företrädare för församlingarna, medarbetare vid stiftskansliet i

Linköping och Jonas Ideström, forskare vid Svenska kyrkans forskningsenhet. Syftet med projektet har varit att studera hur en specifik verksamhet i en församling kan bidra till att utveckla och utmana förståelser av vad det är att vara kyrka och församling. I fokus var konfirmand- och ungdomsarbetet i Vadstena och Dals församlingar (CASA) där man arbetar utifrån ett möjliggörande förhållningssätt, där

de unga blir bärare, visade det sig. Det framgick också att det finns glapp mellan CASA och andra delar av församlingens liv och rapporten föreslår möjliga sätt att hantera detta glapp. Rapporten synliggör också faktorer som har gjort utvecklingen av CASA möjlig och förhoppningen är att rapporten ska kunna fungera som kunskapsoch inspirationskälla i olika sammanhang inom Svenska kyrkan. g

TEXTER KATARINA SANDSTRÖM BLYME

Att leda ideella Delar av arbetslaget i Skäggetorp, från vänster Katja Wiebe, Emil Holmgren, ­stiftspedagog Helen Kémi och Nils  Östling. foto: lena åkesson

”Arbeta med att bli ännu mer lyhörda ­inför ­människors ­längtan att ­engagera sig i sin kyrka”

54

U

nder 2019 har Skäggetorps församling i Linköping lagt mycket fokus på arbetet med det ideella engagemanget, eller kanske bättre uttryckt: arbetat med att bli ännu mer lyhörda inför människors längtan att engagera sig i sin kyrka. I samspel med stiftspedagog Helen Kémi och Lena Åkesson från Sensus har församlingens arbete rört sig i och kring frågor såsom: hur tar vi bäst tillvara människors engagemang, hur frågar vi på bästa sätt efter vad människor kan och vill bidra med, vilka stödstrukturer behövs för att det ska vara möjligt att vara många som bär och är kyrka tillsammans?

Inspirationen kommer från b­ oken ”Idealitet som utmanar” (Verbum) och de sju rörelserna i biskop Martins herdabrev som gett mängder av goda ­berättelser, nyvunna insikter, och värdefulla ­erfarenheter att arbeta vidare utifrån. Med följande ledord rustas människor så att de verkligen tror och upplever att de kan och får engagera sig i, och vara bärare av, sin kyrka: lyhördhet – balans – respekt – frihet – uppmuntran – avgränsa – rusta. Och som församlingens diakoniassistent Vivian Youssef Gabro säger: ”Tredje rörelsen: från verksamhetsproducent till gemenskap i  liv, det känns som ­Skäggetorp!” g


foto: daniel lönnbäck

På väg till passet om varför vi firar gudstjänst. Från vänster: Jean Pierre Mukendi, Annie Johnsson, Erik Jäderqvist, Maria Elmerfjord, Andreas Telhede och Arthur Lindarp framför Trefaldighetsgården i Vadstena. foto: katarina sandström blyme

Tro och liv I

höstas bytte Kyrkans grundkurs skepnad – och namn. Numera heter den ”Tro och liv – grundkurs i Svenska kyrkan”, platsen är som vanligt Vadstena folkhögskola. – Vi vet att det i Linköpings stift finns omkring 1 000 anställda som saknar kyrklig utbildning. Behovet av att få fördjupa sig i Svenska kyrkans tro och grundläggande uppgift är stor, säger Jörgen Kalmendal, lärare på kursen. På kursen är det stor blandning på åldrar och tidigare erfarenhet. Någon är lärare men funderar på att bli diakon. En annan är vaktmästare i en stockholmsförsamling. Någon är mellan jobb, några har siktet inställt mot att bli församlingspedagoger. Maria Elmerfjord är församlingsassistent i Södra Tjusts pastorat och har jobbat många år i Svenska kyrkan. Hon ville utvecklas men var ändå först skeptisk till att börja ”Tro och liv”. – Jag tänkte ”hur ska jag hinna

med?” Men eftersom jag det här året kopplats bort från konfirmandarbetet har det gått bra. Jag är jättenöjd, jag får med mig så mycket härifrån efter varje kurstillfälle. ”Tro och liv” pågår två terminer och under den tiden hinner deltagarna träffas åtta gånger. Mellan träffarna arbetar man med olika uppgifter. – Pedagogiken är utformad för att passa olika lärstilar och för att deltagarna ska kunna utmana sig själva, säger Jörgen Kalmendal. Det finns mycket tid för reflektion och fördjupning av den egna tron. – Jag har blivit bättre på att lyssna, säger Maria Elmerfjord. Vid höstterminens andra kurstillfälle var temat Gudstjänst. Andreas Bernberg, präst i Motala församling pratade om varför vi firar gudstjänst. – Genom gudstjänsten dras vi in i den stora berättelsen – och sedan sänd vi ut som vittnen och sprider berättelsen vidare. Det är fantastiskt. g

Ta emot budkavlen!

”P

edagogik i församlingen” ingår i Linköpings stifts församlingsutveckling. Det startade hösten 2019 och är en långsiktig satsning och ett stöd för hållbar utveckling i församlingarna. I satsningen finns även ”Att leda ideella” och inspirationsdagen ”Walk the talk” som tog sitt första kliv i mars i Vadstena. I den långsiktiga satsningen finns ett särskilt fokus på Lärande och undervisning, ett nationellt krafttag för att öka och fördjupa kunskapen om kristen tro och tradition. Tillsammans i Svenska kyrkan behöver vi lära och undervisa om bibelns berättelser och kristen tro samt om anknytningar och samband mellan människors livsfrågor och Bibelns berättelser. Kyrkomötet har tidigare fattat ett unikt beslut om denna kraftsamling och i november skickade biskoparna ut en budkavle med uppmaningen till alla att dela tro och liv, att berätta vidare. g

55


REKRYTERING

Ny resepolicy gör resan till en retreat Stiftsorganisationens nya resepolicy gör att flyget väljs bort till förmån för tåget, även för de ­flesta ­resor utomlands. När biskop ­Martin Modéus tillsammans med bland andra präst- och diakonkandidater besökte klostret i italienska Bose för en retreat var det två dagar tågresa enkel väg som ­gällde. Möjligheterna till samtal, reflektion och ­studier gjorde att retreatdagarna i Bose ­började ­redan i Linköping när man steg på tåget. Här ­kommer några glimtar.

Zürich TEXT JOHAN SCHULLSTRÖM

Dag 2 15.10 Nu har vi kommit in i Schweiz, ser alptoppar, och blir verkligen turister – tar 1 000 bilder på berg från alla vinklar! Vi springer runt i hela tåget så fort vi ser ett berg högre än Omberg. Väldigt vackert, till och med en italienska som satt strax intill oss  tyckte det.

Hamburg

Linköping Dag 1 08.03 Förväntansfulla innan avfärden: Biskop Martin Modéus, Johan Schullström, Emma Malmström.

56

Dag 1 18.16 Vi letade snabbt upp vårt hotell. Sedan gick vi ut och åt på en italiensk ­restaurang och tidigt i säng. Många var lite trötta efter en lång dag och nästa morgon gick tåget tidigt. När vi sedan rullade iväg nästa morgon åt många frukost i bistrovagnen, det var ­trevligt. Vissa tog en croissant med nutella, andra gav sig direkt på en currywurst – vi var ju i Tyskland!


Bose Dag 2 21.45 Framme i Bose! En kort bön och sedan läggdags. Morgonbön klockan 6. Här får vi möta människor som valt att leva ett annat liv. Man måste inte åka just till Bose, detta finns på närmare håll. Men Bose är väldigt lätt att tycka om. Det väcker tack­ samhet för maten, för Guds skapelse. Skönsången, rytmen … bärarskap! Det bärs av alla närvarande, inte bara en präst. Så många små detaljer av omsorg, hur systern höll kalken i natt­ varden! Att kyrkan är större … större än Linköpings stift, större än Svenska kyrkan. Det är gott att veta.

Milano Dag 2 18.35 Middag på stationen, och sedan gäller det att hitta bussen. Jag hade ett nummer till chauffören som skulle hämta oss, men han kan ingen engelska alls, och min italienska är ganska begränsad. Men till slut går det ändå att hitta varan­ dra. Vi åker på smågator i mörkret genom byarna, det är knappt att bussen får plats mellan husen. 57


DETTA ÄR SAMVERKAN Samarbete och samverkan är bibliskt. En kropp behöver alla delar för att leva. Genom samverkan sparas kraft och tillsammans kan man göra det som tidigare inte var möjligt. Utgångspunkten för stiftsorganisationens satsning på administrativ samverkan är faktiska behov. Svenska kyrkan står inför en rad förändringar och utmaningar som följer ur faktorer som vikande medlemstal, krympande ekonomi, digitalisering och pensionsavgångar. Samverkansprojekt och tjänster har utvecklats i dialog med stiftets församlingar och pastorat. Så stiftets servicebyrå är ett direkt resultat av önskemål vad gäller innehåll, utförare och organisation. De administrativa tjänsterna är framtidssäkrade, resurseffektiva och mindre sårbara –  ­något som i förlängningen gynnar den grundläggande uppgiften.

Församlingarna och pastoraten i Linköpings sitft

SÅ HÄR SER DET UT IDAG

20

av 30 pastorat och f­ örsamlingar är anslutna till GIP. Målet är att 90 procent ska vara anslutna 2022.

78%

ser möjligheter till utökad samverkan inom administration och IT

38%

använder idag servicebyråns tjänster

7

av 30 pastorat och församlingar är anslutna till GAS. Målet är att 50 procent ska vara anslutna 2022. 58


MÅLET MED SERVICEBYRÅN ÄR ATT ERBJUDA TJÄNSTER SOM:

– inte behöver utföras av lokalt anställda, – kan vara svåra för enskild församling/ pastorat att bemanna, – utförs med en högre kvalitet och effektivitet än om de hade gjorts av varje församling/pastorat för sig.

SERVICEBYRÅN I LINKÖPINGS STIFT ERBJUDER TJÄNSTER INOM:

Ekonomi och personal (GAS), Kommunikation, HR, Samtalsstöd GDPR och Arkiv

foto: daniel lönnbäck

KOMMUNIKATION MED MÄNNISKAN I  CENTRUM

Kommunikation som mission är ett samverkansprojekt ­mellan nationell nivå, stiftsnivå och församlingsnivå. Under 2019 har Kommunikation som mission i Södra Vedbo avslutats. Pastoratet var pilotdeltagare och först ut i Svenska kyrkan att påbörja ­utbildningspaketet, vars syfte är att stärka den kommunikativa förmågan hos arbetslag, kyrko­herdar och förtroendevalda. Alla

medarbetare i pastoratet träffades under fyra hel­ dagar för att ta del av föreläsningar och workshops som hjälper församlingarna att bygga verksamhetsstyrd kommunikation med ­människors behov i centrum. Under 2020 fortsätter Kommunikation som mission i Folkungabygdens pastorat, samtidigt som ­projektet startar i Södra Tjust ­pastorat.

59


Röster om

servicebyrån lagar och regler snabbt, och det gäller att både system/program och människor hänger med i dessa förändringar. Den externa lösning som servicebyrån valt med Aklero och Domkyrkopastoratet innebär att när kompetens uppdateras och breddas med nya lösningar så kommer det servicebyråns kunder till nytta.

Tjänst: GAS (Gemensamt Administrativt Stöd) sedan 2018.

”E

n av de stora fördelarna med GAS är att all kompetens finns tillgänglig samtidigt som den också fortbildas löpande, berättar Maria Åkerström, kyrkoherde. I dagens samhälle förändras

60

Före och efter införandet av GAS, har ni märkt några utmaningar? – Eftersom det är på distans så går det inte bara att slinka in för att ställa en snabb fråga, berättar Maria. Detta är någonting vi medvetet jobbar på hela tiden, vilket också ställer krav på oss själva kring att börja jobba på nytt sätt. Hur har ni jobbat med dessa frågor? – För oss handlar det om ett tätt och nära samarbete med våra leverantörer. Vi behöver medvetandegöra skillnaden och tillsammans med leverantörerna

hitta gemensamma lösningar. I praktiken har det inneburit att de kommit och varit med på personalsamlingar, och de har också suttit ute hos oss och arbetat, berättar Maria. Just den smidiga kommunikationen har visat sig värd en hel del. – När vi mejlar så får vi nästan alltid ett snabbt svar, vilket för oss känns mycket viktigt. Det behöver inte vara att själva ärendet får sin lösning utan snarare en bekräftelse på att ärendet mottagits och en tidsuppskattning på när leverantören kan återkoppla med ett slutligt svar. g

TEXTER DANIEL WETTERVIK


HELENE LEANDER ADMINISTRATIV CHEF BORENSBERG PASTORAT Tjänst: GDPR

GDPR, hur har ni gjort där? –Vi är nöjda med att ha anlitat ­servicebyrån, berättar Helene Leander, administrativ chef vid Borensbergs pastorat. Det har underlättat mycket med information kring GDPR och att ha någon som hjälpt oss med att titta på rutiner, blanketter, länkar och formuleringar. Pastorat och församlingar kan via servicebyrån själva välja vilken typ av avtal de vill teckna, och det finns också möjlighet anlita service­ byrån på timbasis, utan en löpande ­månadskostnad. – De kom hit en halvdag och samtliga

Varför var ni intresserade av att samarbeta med servicebyrån? – När vår tidigare kommunikatör slutade behövde vi hjälp med kommunikationsarbetet under tiden vi skulle rekrytera en ny person att ta över tjänsten, säger Magnus Fröhler, präst i Vreta klosters församling.

MAGNUS FRÖHLER PRÄST VRETA KLOSTERS FÖRSAMLING Tjänst: Kommunikation, avtal oktober 2018–mars 2019.

Vad var servicebyråns uppdrag i  Vreta kloster? – Uppdraget gick ut på att ta hand om allt som ingick i den tidigare kommunikatörens område, säger Magnus. Det handlade både om den externa kommunikationen och om den interna i form av exempelvis affischering, underhåll av hemsida, gudstjänstuppdatering och liknande. Även posten som redaktör för församlingstidningen Kyrkbacken ingick i uppdraget.

anställda fick ta del av samma information och fick möjlighet att ställa frågor. Mycket uppskattat! berättar Helene. Arkiv och diarium är ett område där stiftet gärna är med och bidrar till samverkan på olika sätt. Tillsammans med stiftsarkivarie Helena Rosenkvist har Borensberg gjort mycket arbete kring arkiven. – Få bra rutiner, gallring och ­rensning på plats är jätteviktigt berättar Helene. Public 360 och digital möteshantering är någonting som vi är sugna på men eftersom GIP är en förutsättning är det någonting vi får avvakta och se helt enkelt. Kostnadsbilden har stor betydelse avslutar Helene. Några tips och råd? – Att inte behöva ha all expertkunskap själva har underlättat mycket även om det gäller att ändå ha kvar viss kompetens inom församlingen. Inte minst för att kunna ställa rätt frågor. g

Hur var samarbetet mellan servicebyrån och församlingen upplagt? – Det fungerade så att halva delen av tiden (40 procent av en heltidstjänst) var kommunikatören på plats i Vreta kloster och andra halva delen på distans från stiftskansliet. När han inte var på plats fanns han tillgänglig på telefon och mejl. Det var alltid snabb respons vilket gjorde att det fungerade att hålla kontakten på distans. Skulle du kunna tänka dig att rekommendera servicebyrån till andra församlingar? – Ja absolut, utan tvekan. Ingen visste riktigt hur det skulle fungera från början, så det var en chansning, men det gick hur bra som helst. Något som var extra bra med samarbetet var arbetet med Kyrkbacken! g 61


INTERVJU /BISKOP PETER KONDOR

En helg under hösten besöktes stiftet av en 11 personer stark delegation från det södra stiftet i Ungerns lutherska kyrka, vårt vänstift. Vi passade på att växla några ord med biskop Peter Kondor, som tog över efter företrädaren Peter Ganz i fjol.

TEXT OCH FOTO MAX WAHLUND

Vänskap och samarbete över gränserna Biskop Kondor, vad är värdet av denna vänstiftsrelation mellan Ungern och Sverige? – Det är en del av ett ganska långt partnerskap m ­ ellan svenska och ungerska lutheraner som går tillbaka till 1920-talet. Man kan nämna det hedersdoktorat som ärke­biskop Nathan Söderblom tilldelades av den Ungerska lutherska teologiska fakulteten för nära 100 år sedan, eller biskop Lajos Ordass som studerade ett år i Sverige i slutet av 1920-talet och återvände hit för att före­läsa efter andra världskrige­t, då som vice ordförande i Lutherska världsrådet. – För att fokusera på senare tid så är det nu 23 år sedan Linköpings stift och det södra stiftet i Ungerns lutherska kyrka ingick det vänstiftsavtal vi har. Vi har kunnat uppleva alla de snabba förändringarna i Europa och i världen tillsammans under det gångna kvartsseklet. Med Bibeln som grund och inom den lutherska gemenskapen så har vi tillsammans gjort teologiska betraktelser rörande de förändringarna. Vi har haft öppna samtal och diskussioner, och för oss har 62

det varit ett stort stöd att se världen ur andra perspektiv än det vanliga. Dessutom har vi haft möjlighet att knyta vänskapsband och forma partnerskap även på församlingsnivå.

offentligt stå för de värderingar vi har. – Till följd av dessa siffror står vi i en annorlunda ekumenisk situation i Ungern. Vi lever och tjänar i ett multikonfessionellt samhälle, där vår kyrka både samarbetar på en bra sätt över konfessionsgränserna, men också måste hitta och värna vår egen plats.

Hur är den evangelisk-­ lutherska kyrkan i Ungerns situation och utmaningar annorlunda jämfört med Svenska När svenskar läser om kyrkans? Ungern i tidningen idag – Det vore alltför enkelt att handlar det oftast om den bara hänvisa till kyrkornas politiska situationen. namn. Vi är väldigt långt ifrån att vara den ”Ungerska – Min erfarenhet av internationella utbyten som detta är kyrkan” – bara två procent att utmaningarna av befolkoftast är ungefär ningen är ”Vi har haft desamma. Myntet lutheraner. öppna samtal alltid två sidVi är en och ­diskussioner, har or, och vad som minorioch för oss har händer i Ungern tetskyrka. det varit ett är mycket mer Men tyngden stort stöd att se nyanserat och hos vår kyrka inom utvärlden ur andra mångsidigt än vad som syns i bildning och perspektiv” tidningarna – den sociala Peter Kondor många händelser sektorn går och processer långt bortom vad siffrorna antyder. Vi har ligger helt enkelt under den nivå där medierna väljer att 20 000 elever i skolor som lyfta upp det till en nyhet. kyrkan driver, och 8  000 Därför kan svenskarna ha personer har sökt sig till hört en del olika saker i våra sociala institutioner. medierna, men den allmänna Vi gör vad vi kan för att situationen i Ungern har förpåverka utbildningspolitik och sociala frågor genom att bättrats betydligt under de se-

naste åren efter svårigheterna som kom med finanskrisen 2008. Det finns mer jobb, högre inkomster och större förutsägbarhet för de flesta människor. Dessa bättre omständigheter kommer inte alla till del, förstås – tusentals människor är drabbade av hemlöshet, drogberoenden och så vidare även i Ungern. Det är därför det kyrkliga diakonala arbetet är viktigare än någonsin. Precis som i andra europeiska länder pågår en sekulariseringsprocess, men vi gör även framsteg, eftersom staten har insett att kyrkorna har en roll att spela i att skapa gemenskap i samhället. Vi ser förbättringar inom såväl familjepolitik som miljöskydd, bara för att ta ett par exempel. Hur har du upplevt ­dagarna på  Vårdnäs? – Fantastisk gästfrihet i enormt vackra omgivningar. Närheten till naturen påminde oss om vikten att skydda skapelsen, något som står allmer i fokus även i Ungern. Det arbete de svenska värdarna lagt ner var verkligen exemplariskt, och föreläsningarna, grupparbetena och samtalen var meningsfulla och hjälpte oss att växa i tron.


Biskop Peter Kondor har förstås alltid med mejlen i t­ elefonen, även ute i lugnet på Vårdnäs.

Ett tema här har varit eskatologi*. Talas det tillräckligt om det idag eller är kyrkan alltför fokuserad på ”här och nu”? – Detta är en väldigt viktig fråga, som pekar på den egenheten att Gud fortfarande har väldigt mycket kvar att göra med världen. Om kyrkan bara talar om nuet tappar hon det perspektivet,

och begränsas då till en sorts social aktör, inget mer. Begrepp som tro, hopp, kärlek, solidaritet och lidande får ny mening när vi tänker på att Gud agerar i historien. När vi predikar exempelvis, om vi då bara talar om moraliska och samhälleliga frågor och utelämnar den eskatologiska dimensionen så blir vårt budskap försvagat. g

*Eskatologi (av grtekiskans eschatos, ­”ytterst”, ”sist”, och logos, ”lära”). ­Detta ”sista” (eschatos) kan både ­tolkas som avslutningen av den e­ nskilda ­individens liv och som v­ ärldens upphörande eller tidens slut. ­Eskatologi är inom framför allt olika  religioner läran om de ­yttersta  tingen och döden. källa: wikipedia

63


VISIONEN FÖR LINKÖPINGS ­STIFTSORGANISATION ÄR L ­ EVANDE ­FÖRSAMLINGAR. DETTA UTTRYCK ­SAMMANFATTAR DET GODA LIV SOM LEVS I  ­FÖRSAMLINGARNA I DAG OCH DEN L­ ÄNGTAN EFTER FÖRDJUPNING, ­UTVECKLING OCH ­ENGAGEMANG SOM FINNS I DENNA RIKTNING.

64


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.