Foto: Maria Lundström

Fransk film om drömmar och motstånd i förorten korad till vinnare

Nyhet Publicerad Ändrad

Den franska filmen Gagarine vinner Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm på BUFF i Malmö 2021. Det är en drömsk film om vikten av att inte ge upp det man tror på.

Med hela åtta filmer i tävlan har Svenska kyrkans jury ägnat många timmar tillsammans - sett drama efter drama, diskuterat, stött och blött - och när vi möts är valet avgjort.

Varför denna film?

- Gagrine är välgjord, kreativ, mångbottnad och full av fantasti och lekfullhet. Den är vacker både visuellt och innehållsmässigt. Filmen är väldigt drömsk samtidigt som den pekar på sociala och rättvisefrågor. Budskapet är att kämpa och inte ge upp sina drömmar. Den berättar en universell historia om längtan, förlust och om vikten av att ha ett hem, en tillhörighet och gemenskap.

Karaktärerna är trovärdiga och man känner med dem. Även birollerna är starka och fint tecknade. Huvudrollen spelas av en ung svart kille. Hans tjejkompis är rom och filmens hjältinna, konstaterar juryn.

Vad i den berörde er starkast?

- De varma relationerna i grannskapet, gemenskapen bland de socialt utsatta i de slitna höghusen och den spirande kärleksrelationen mellan Yuri och vännen Diana. Filmens sista tjugo minuter är hisnande vackra.

De större sammanhangen och universum spelar en roll. Gagarine är namnet på ett nedgånget bostadsområde i utkanten av Paris som en gång besöktes av den ryske kosmonauten med samma namn. Där bor Yuri, en tonårskille som drömmer om rymden. När myndigheterna planerar att riva höghusen gör Yuri allt i sin makt för att hans hem ska få finnas kvar. Inte ens hans närmaste vänner förstår hur långt han är beredd att gå.

Vad gör att filmen lämpar sig att visa och diskutera med konfirmander och unga?

- Karaktärerna går att identifiera sig med. Yuris mamma bor på annat håll och har lämnat sin tonårsson åt att ta hand om sig själv. Förlust, övergivenhet, frånvarande föräldrar, att ens hem rycks upp med rötterna och att tryggheten tas ifrån en är allmänmänskliga erfarenheter. Många unga får vara med om skilsmässor, byte av skola eller att behöva flytta till annan ort.

Den 38:e upplagan av BUFF går av stapeln den 13-19 mars 2021.

Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF 2021 är en strömmad filmfestival. Hur var det varit? Har ni saknat popcorn, godisprassel och sköna biostolar?

- Det har gått utmärkt. Vi som jury har faktiskt haft privilegiet att till största del kunna se på filmerna tillsammans i en biosalong. Men det är superbra med ett digitalt BUFF. Det har uppskattats av konfirmand- och ungdomsgrupper. Det är positivt att programmet funnits tillgängligt att titta på var man än befinner sig.   

Var det ett svårt val och var ni eniga?

- Vi är eniga och står bakom beslutet att ge priset till Gagarine, det togs gemensamt.  Det var dock inte helt självklart. Var och en av oss hade olika favoriter. Vi har fått vända och vrida på perspektiven och lirkade oss fram till valet av vinnare, säger juryn.  

Hur var startfältet?

- I valet av film till Svenska kyrkans pris så har vi ett antal kriterier att utgå ifrån som vi måste förhålla oss till. Årets åtta filmer i tävlan var bra, men sluten var överlag mörka. Vi ser gärna att filmer ska förmedla hopp, avslutar juryn.

Text: Maria Lundström

Svenska kyrkans jury (se bilden ovan) består i år av Ita Zbroniec-Zajt, filmfotograf, Erica Lang, juryns ordförande samt präst, Husie församling, Erika Heil Utbult, tillförordnad stiftskonsulent och församlingspedagog, Hässleholms församling och David Nzinga (ej med på bilden), skådespelare och producent, grundare till produktionsbolaget DNZ pictures och plattformen People Of Film.

FAKTA

Svenska kyrkans pris går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalité och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna. Prissumman är på 100 000 kronor.

Filmen Gagarine från 2020 är regisserad av regissörerna Fanny Liatard och Jérémy Trouilh. På prisutdelningsceremonin delades Interfilms diploma 2021 ut till Gagrine, som i år blev dubbel vinnare.

Juryns prismotivering lyder: En finstämd och vacker berättelse om känslan av att vara övergiven, om förlust och social utsatthet. Med sin själsliga ton balanserar filmen mellan fantasi och social realism. Det metaforiska bildberättandet lämnar utrymme till de existentiella frågorna, men också för drömmar och längtan att kämpa för det man tror på.

Filmen Gagarine är inspelad under den faktiska rivningen av bostadsområdet under 2019.

De åtta filmerna i tävlan i år var Limecrime, Sydkorea, Sunchildren, Iran, Daniel ’16, Tyskland/Grekland, My name is Baghdad, Brasilien, Eden, Finland, Gagrine, Frankrike, All foreigners keep their curtains closed, Norge samt Sami, Joe and I, Schweiz.

Årets tema för BUFF 2021 är Tillsammans i livet och världen. Under några fullspäckade dagar har drygt 120 filmer visats.

Här hittar du BUFF:s webb. Här kan du läsa mer om BUFF på vår webb