Foto: Monica Sommarström

Rättvik Boda Ore Internationella grupp

Gruppen leder den lokala verksamheten för ACT SVENSKA KYRKAN

Vill du stödja Act Svenska kyrkan?

Swish 900 1223
Bankgiro 900-1223
Plusgiro 900 122-3

Rättvik Boda Ore Internationella grupp

Hösten 2019 bildades en gemensam grupp för Rättvik, Boda och Ores församling för det internationella arbetet i Rättviks pastorat.

Gruppen leder den lokala verksamheten för Act Svenska kyrkan som är kyrkans biståndsarbete och SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) som är kyrkans utlandsförsamlingar.

SAMORDNARE
Tomas Jansson, präst i Rättviks pastorat

KONTAKTPERSONER
Rättvik: Monica Sommarström
Boda - Ore: Anna-Greta Fallgren och Marie Stam

Tillsammans är vi starka  - Att vara kyrka är en styrka

Svenska kyrkans internationella arbete, som tidigare var Svenska Kyrkans Mission och Lutherhjälpen, bytte den 5 maj 2020 namn till Act Svenska kyrkan.

Söndagsskoleverksamheten, Ibosa Foto: Monica Sommarström

Det nya namnet ACT är en förkortning som står för Action by Churches Together. Det engelska ordet ”act” betyder agera. Vi är en del av Act-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utveckling och påverkan.

Krig och sjukdomar tvingar miljoner människor till ett liv i extrem fattigdom och hunger. Varje år kommer kampanjer inför påsk och jul som berör det viktigaste i humanitär hjälp.

Rättvik Boda Ore Internationella grupp ordnar under året flera insamlingar som t.ex. auktioner, julmarknader, musikcafé, kaffeservering, öppet hus, brödförsäljning, lotterier samt försäljning av egentillverkade smycken, etc. som kommer från vår vänförsamling Ibosa i Tanzania.

Vi tillsammans - Engagemang under samma himmel

Rättviks församling har en vänförsamling i byn Ibosa som ligger i Tanzania. Internationella gruppen har under tre år samlat in pengar till den församlingen. Det har inneburit att Primary school, grundskolan, fått elektricitet i skolsalarna. De har också fått vattenrening genom BioSandfilter. Barnen kan nu dricka rent vatten. Skolbarnen har även fått solcellslampor så de kan läsa läxor på kvällarna.

Församlingen i Ibosa har även påbörjat ett församlingshemsbygge där de kommer ha olika verksamheter, flera med diakonal inrikting, och där kvinnogrupperna kan utvecklas genom att få hjälp med att starta små företag. De har också barnverksamhet i form av söndagsskola, där också en form av skolundervisning bedrivs.

Vi har gjort flera församlingsresor till Tanzania där vi överlämnat olika gåvor och pengar till församlingen i Ibosa. Den senaste resan var nu i januari/februari 2024.

KAMPANJER UNDER ÅRET

  • Julinsamlingen 2023 hade temat BRYT EN TRADITION! Tillsammans kan vi stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och våld mot flickor. Julinsamlingen pågick under tiden 3/12 2023 - 6/1 2024. 
  • Fasteinsamlingen 2024 har temat DELA LIKA OCH RÄDDA LIV. Fasteaktionen inleds på fastlagssöndagen den 11 februari och pågår fram till palmsöndagen den 24 mars. Den handlar om rätten till mat.

Tillsammans kan vi göra skillnad. Din gåva gör det möjligt!  
SWISHA DIN GÅVA TILL 900 1223
PG 90 01 22-3
BG 900-1223

Är du intresserad att vara med?
Välkommen att kontakta oss!

Kontakta gärna oss:

Rättvik
Monica Sommarström 070-632 39 80

Boda och Ore

Anna-Greta Fallgren 0730-25 93 42
Marie Stam 0248-736 91, marie.stam@svenskakyrkan.se