Foto: Charlotte Granrot Frenberg

Nedtagning av döda och skadade träd

Vid Östrabo påbörjas denna vecka nedtagning av skadade och döda almar.

Växjöområdet har tidigare klarat sig från angrepp av almsjuka men sommaren 2019 och 2020 infekterades ett stort antal, bland annat uppe vid Östrabo. Dessa måste tyvärr nu tas ned, framförallt för att inte riskera att smitta friska almar. Nya almar planteras i vår.

Under 1980-talet upptäcktes en mycket svår skadegörare på almarna i Sverige - almsjukan. Det är en svampsjukdom som sprids av en liten skalbagge, almsplintborren. Drabbade almar dör i princip alltid. Sjukdomen har gått lite i skov, vissa år och i vissa regioner har den slagit mycket hårt för att sedan inte ha så stor spridning.

Växjöområdet har tidigare klarat sig bra men sommaren 2019 och 2020 infekterades en stor mängd almar, bland annat de uppe vid Östrabo. Några av dem är redan döda, övriga är svårt angripna och på väg att dö. Av flera skäl måste de nu tas ned, eftersom det snart kommer att börja falla ner stora grenar som kan skada både människor och egendom. En än viktigare anledning till nedtagning är att de måste tas bort för att undvika att smitta vidare de almar som ännu inte infekterats.

Almarna kring Östrabo utgör en viktig del av kulturmiljön och flera av dem är mycket gamla, så det är tråkigt att vi nu tvingas ta ner dem. För att kunna ta ner de skadade och döda almarna kommer kranar med gripsågar, lastbilar, motormanuell personal och skotare att arbeta med detta under några dagar under v 7. Det kommer med andra ord vara några dagar med stor aktivitet kring Östrabo. Ett önskemål till er som rör er i området när detta sker, är att visa hänsyn så att ingen kommer till skada. 

Under våren kommer vi att plantera nya träd som får växa upp och bli en del av miljön och kulturarvet kring Östrabo.

För frågor kontakta: