Ett brudpar som håller hand.
Foto: Joakim Carlström /Ikon

Vigsel

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner.

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Stor fest eller enkel högtid

Ofta planeras bröllopet långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Vigsel i kyrkan

En kyrklig vigsel sker ofta i kyrkan. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Boka tid för vigseln i god tid, särskilt om ni vill ha den i en populär kyrka. Sök kyrka och din församling via länk till höger.

Heligt förbund

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten. Ordning för Vigselgudstjänst finns i Den svenska psalmboken.

Hindersprövning

Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Tänk på att hindersprövningen endast är giltig i fyra månader.

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.

Vigsel innan utlandsresan?

Har ni högflygande planer för ert bröllop? Då är ni varmt välkomna att ta kontakta med oss i Landvetter Härryda pastorat, så ska vi hjälpa er att skapa ett oförglömligt minne av er bröllopsdag. Vi hjälper er med en vacker inramning av ert bröllop innan ni flyger ut i världen och verkligheten.

Brudparsfigurer till bröllopstårtor.

Drop-in-vigsel

Störst av allt är kärleken. Att fira den måste inte kosta mycket tid eller pengar. Fria till din partner, få ett JA, beställ hindersprövning och kom till ett av de tillfällen där våra församlingar anordnar drop-in-vigsel. Svårare är det inte.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Guld-, silver- eller järnbröllop?

I Sverige tycker vi om att uppmärksamma årsdagarna för våra äktenskap. Men var kommer traditionen ifrån och vad kallas de olika dagarna egentligen?

Redan gift? Så förnyar du äktenskapslöftena

Många äktenskap i Sverige varar livet ut. Ett fint sätt att markera hur mycket man värdesätter sitt äktenskap är att förnya sina äktenskapslöften, en tradition som blir allt vanligare.

Att tänka på inför vigseln

• Hur ska inmarschen göras?

• Vad måste man lära sig utantill?

• När växlas ringar?

• Ska någon sjunga, läsa en text eller leda en bön?

• Vilka psalmer och sånger som ska sjungas? Det görs i samråd med kyrkomusikern.

• Får det fotas under ceremonin?

Den första vigselritualen

Den första beskrivna vigselritualen härstammar från Frankernas rike och skrevs ned omkring år 1000 e Kr. Då var vigselakten en välsignelse över det avtal som sedan tidigare ingåtts mellan brudens och brudgummens familjer. Det var först omkring år 1300 som prästen fick sin centrala roll som den egentlige fullbordaren av äktenskapet.

Vigselringens historia

Bakgrunden till att vi bär vigselringar går tillbaka till romartiden. Då var det främst kvinnan som fick en ring av mannen. Ursprunget att bära ringen på vänstra handens ringfinger kommer av att man i antikens Egypten ansåg att det gick en ven från detta finger direkt till hjärtat. Hjärtat ansågs av egyptierna vara själens ursprung. Denna tradition togs sedan upp av grekerna efter Alexander den Stores erövring av landet 332 f.Kr. och därifrån vandrade den vidare till Romarriket där venen benämndes Vena Amoris.