Foto: Lina Eriksson

Lisa Tegby får medalj av kungen

Nyhet Publicerad Ändrad

Prästen Lisa Tegby i Umeå får H.M. Konungens medalj för ”betydande insatser inom svenskt kyrkoliv”. – Det är en stor ära och uppmuntran, säger hon.

För 50 år sedan prästvigdes den 21-åriga Lisa Tegby, som landets yngsta präst. I år får hon H.M. Konungens medalj i ”8:e storleken i högblått band”.

– Det är nog ett av de mest oväntade brev jag någonsin fått, säger hon när utmärkelsen blivit offentlig den 28 januari på Karl-dagen.

Lisa Tegby får medaljen för betydande insatser inom svenskt kyrkoliv.

– Jag älskar att vara präst och få bidra till en tro och en kyrka som finns mitt i det brusande kultur-, samhälls- och vardagslivet, säger hon och betonar vikten av goda sammanhang, kollegor och andra personer att arbeta tillsammans med.

– Jag har varit privilegierad som fått möta många människor, skriva, undervisa och jobba i media.

Lisa Tegby har bland annat varit kyrkoherde i Ålidhems församling och kontraktsprost i Umeå kontrakt. Hon fortsätter som präst med gudstjänster, dop, vigslar, begravningar, samtal och handledning.

– Och så skriver jag. Jag försöker samla ihop min och andra kvinnliga prästers historia.

Fler artiklar och nyheter

Expeditionen flyttar till nybygge i norr

Publicerad:

Utbyggnaden av personalrum och kontor på Norra kyrkogården är klar.

Volontär håller kafé öppet

Publicerad:

Kommer du förbi Kafé Nyfiket på Ålidhemskyrkan en tisdag är chansen stor att du träffar Sami Viitala.

”Jag har stort behov av att få leka”

Publicerad:

En frisbee blev oväntat viktig under Christer Rosenqvists fyra månader på ett franskt kloster. Nu är han tillbaka som pedagog i Mariakyrkan, där han fortsätter utforska lek och andlighet.

Sydde egen urna av sparade tyger

Publicerad:

Ingrid Högberg har sytt urnan till sin begravning av tygbitar från olika delar av sitt liv. Bland lapparna finns en 70-talskjol, sonens randiga barnskjorta och en gammal duk.

Säkrare sätt att sänka ned kistor

Publicerad:

Kistsänkningar för hand är riskabla för kyrkogårdsarbetare. Det är en anledning till att de infört en ny gravsättningsmetod, granskad och godkänd av kyrkogårdsutskottet i Umeå.