En hög med knäckebröd. I bakgrunden anas en semla.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Fastan – tid för eftertanke och bön

Ändrad

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron. Den kristna fastan pågår i 40 dagar, från askonsdagen 14/2 till påskafton 30/3. Här kan du läsa mer om fastan och ta del av allt som händer i Malmös kyrkor.

Den kristna fastan 

Inom kristendomen finns två fasteperioder. Den första perioden infaller under advent. Den andra, den största, infaller 40 dagar före påsk och pågår från askonsdagen till påskafton. Under påskfastan tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

På söndagarna bryts fastan. Det är fortfarande fastetid men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan.

En tid för att avstå till förmån för någon annan

Den kristna fastan innebär inte bara att avstå från viss mat utan kan lika gärna handla om att avstå från andra vanor vi har. Det kan till exempel handla om att avstå från att titta på tv, slösurfa på mobilen eller shoppa. På så sätt får vi utrymme att sätta fokus på Gud, ge mera tid för bön, bibelläsning och tid med Gud.

Tid att stanna upp och lyssna inåt

Fastan blir ett "redskap” som hjälper oss att skala av och skala ner, att fokusera våra tankar och lyssna inåt för att komma närmare Gud. Det handlar om att stanna upp, tänka igenom vårt liv och våra prioriteringar. Vad har jag i överflöd och vad kan jag avstå ifrån till förmån för någon annan? Det är en tid för att förlåta, ge och att hjälpa vår nästa. Genom att sätta oss själva och våra behov åt sidan kommer vi närmare Gud och kan lättare höra vad Gud vill med våra liv.  

 

En kvinna sitter på en klippa och tittar ut över vattnet.

Livets vatten - andliga samtal i fastan 

Välkommen till gruppsamtal kring Ärkebiskopens fastebok 2024, med temat Livets vatten. Läsningen sker enskilt från Maria Küchens bok i form av 40 korta dagbokstexter. Vi träffas fyra torsdagar med start 15 februari 2024.

Sjukhuskyrkan hjälper till att hitta hopp i mörka tider

Den 14 februari inleddes fastan, de 40 dagar som leder fram till påsken och som är en tid för att avstå och reflektera. – Fasteperioden är en tid då vi i Svenska kyrkan reflekterar över det som man kan kalla för tillvarons eller livets skuggsidor, säger sjukhusprästen Peter Englund.

Dela lika och rädda liv - Act Svenska kyrkans fastektion

Var tionde människa saknar sitt dagliga bröd trots att det produceras tillräckligt med mat i världen. På våra middagstallrikar är majs bara ett tillbehör, men i stora delar av världen är den skillnaden mellan liv och död. Vi lever alla under samma himmel, men delar inte lika på jordens resurser. Genom din gåva kan du vara med och rädda liv. Dela lika och rädda liv, swisha till 900 1223.

Läs mer om årets insamling via länken nedan.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Läs om den kristna fastan och om de olika dagarna under fastan

En person står på en stor sten och ser ut över vidderna, mitt i ett snölandskap.

Fastan

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.

Fat fyllda med semlor.

Fastlagen – dagarna före fastan

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar. Förr var det ett sätt att äta upp sig innan den 40 dagar långa fastan. Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Ett kors står i ett fönster.

Askonsdagen

Efter tre dagar av fest och förberedelser som avslutas på fettisdagen börjar fastan på askonsdagen och pågår ända fram till påsk. I många kyrkor firas askonsdagsmässa, som är en gudstjänst, med nattvard.

Ett barn i strumplästen går med palmblad i händerna.

Palmsöndagen inleder stilla veckan

Palmsöndagen är en glädjens dag då vi firar att Jesus tågade in i Jerusalem under människornas hyllningar.

En präst i grön kåpa förbereder nattvarden. En tonårsflicka hjälper till genom att hälla upp vinet i silverbägare.

Skärtorsdagen – Jesus blir förrådd

Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater.

En törnekrona hänger runt ett krucifix.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

Ta inspiration av andras tankar

Solnedgång över några berg.

Röster i fastan

Här har vi samlat några tankar som du kan bära med dig under fastan. Prova att ta med dig ett av dessa citat varje dag och se hur det kan påverka din vardag.

Påskliljor i skolskenet. I bakgrunden skymtas ett kors.

Tankar inför helgen – under fastan

Läs en prästs funderingar inför helgen. Nytt blogginlägg publiceras varje torsdag.

Be en bön under fastan

På bönewebben kan du skriva en bön eller tända ett ljus i fastan.