Två händer håller valkuvert mellan sig, under dem finns en valurna som det står Svenska kyrkan på.
Foto: Magnus Aronson, Ikon

Kyrkoval 2021

19 september 2021 är det kyrkoval. Då har du som är 16 år och äldre samt är medlem i Svenska kyrkan möjlighet att påverka hur Svenska kyrkan ska styras. Ta chansen och använd din rösträtt. Vad vill du att Svenska kyrkan ska göra?

Två personer sorterar kuvert i olika högar.

Här kan du se valresultatet

Socialdemokraterna blir största nomineringsgrupp i kyrkofullmäktige och ökar något från förra valet. Borgerligt alternativ och Sverigedemokraterna minskar och en ny nomineringsgrupp tar sig in i fullmäktige. Det preliminära valresultatet är klart.

Rösträkningen börjar direkt efter att vallokalerna har stängt klockan 20, den 19 september 2021. Efterhand kommer de preliminära röstresultaten att rapporteras in under kvällen/natten på valdagen.

Här kan du följa det preliminära resultatet.

Du som medlem i Svenska kyrkan kan vara med och påverka på tre olika nivåer, lokalt, regionalt och nationellt. Detta gör du genom att avlägga din röst i kyrkovalet. Vill du göra ännu mer så kan du ställa upp som kandidat själv.

 

Kyrkovalet 2021

Rösta i kyrkovalet 2021

6-19 september

Hitta din lokal

Rösta i kyrkovalet

På valdagen 19 september kan du avlägga din röst, eller göra det under förtidsröstningen. Du kan rösta på tre nivåer, lokalt, regionalt och nationellt, precis som i de allmänna valen.

Ett röstkort till kyrkovalet kommer in genom brevlådeinkastet.

Vem får rösta

Här får du information kring vad som krävs för att ha rösträtt i kyrkovalet.

Tablettaskar med texten Kyrkoval 19 september 2021.

Vad vill nomineringsgsgrupperna?

Det är sex nomineringsgrupper som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Svenska kyrkan Helsingborg; Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet, Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna, Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka. Här kan du läsa vad de sex nomineringsgrupperna vill satsa på under nästa mandatperiod och också om vad de tycker bör prioriteras bort.

En reklamknapp med texten Jag har tystnadsplikt Kyrkoval ligger på ett bord framför en person.

För dig som ska jobba i kyrkovalet

Här hittar du som ska arbeta med kyrkovalet 2021 i Svenska kyrkan Helsingborg den information du behöver för att kunna utföra ditt uppdrag.

Protokoll från valnämnden

Här kan du läsa protokollen från valnämnden inför kyrkovalet 2021

Därför ska vi rösta

Den 19 september är det kyrkoval då medlemmarna kan säga sitt om vad Svenska kyrkan ska satsa på de kommande fyra åren. Vi har frågat tre personer om varför de tänker rösta och vilka frågor de tycker ska prioriteras.

Närbild på en kvinna med axellångt ljust hår. Hav i bakgrunden.

Därför engagerar vi oss - möt de förtroendevalda

Här kan du läsa om fem av de förtroendevalda i Svenska kyrkan Helsingborg och få reda på vad som driver dem och varför de har valt att engagera sig.