En inre balans i livet

Nyhet Publicerad

Påven Franciskus har skrivit tio råd om hur man blir en lyckligare människa eller mer harmonisk människa. Dessa råd har jag haft svårt att släppa i en god mening, kanske för att Franciskus är den han är, ledaren för en av världens största kyrkor, och för att han även har en förmåga att uttrycka sig mänskligt och berörande. Här följer råden och en kommentar av mig. Läs kyrkoherde Lars Viper i senaste "Tanken".

Första rådet: Lev och låt leva
– Alla borde följa denna princip, säger påven.
Vad menar påven med ”Lev och låt leva”? Jag tror han vill framhålla, att vi ska låta andra människor leva sina liv såsom de vill leva i sin vardag. Han uttrycker sig på ett sätt som de romerska filosoferna: Rör dig framåt och låt alla andra göra detsamma.
Franciskus hänvisar framför allt till vad Jesus själv sagt: Döm inte ... Tänk om vi kunde avstå från att döma och fördöma andra människor, därför att de inte lever det liv vi lever eller är som vi?

Andra rådet: Var generös mot andra
– Människor måste vara öppna och generösa gentemot
varandra, säger Franciskus.
Han uppmanar oss att ge av våra pengar och vår tid till dem som behöver vår hjälp och vår omsorg. Vi ska inte bara sitta passiva och titta på allt som händer runt omkring oss. Ge allt du har och sedan lite till, utmanar påven oss.

Tredje rådet: Hitta lugnet i tillvaron
Franciskus uppmanar oss att röra oss varsamt genom tillvaron. Påvens inställning är att vi bör eftersträva en jämnvikt i våra liv såväl psykiskt som fysiskt.

Fjärde rådet: Se till att din fritid är balanserad
Påven Franciskus framhåller, som en konsekvens av det tredje rådet, att vi ska njuta av vår fritid. Han anser att konsumtionssamhället skapar ångest. I stället för att jaga efter mer prylar och arbeta för mycket, så bör vi söka enklare nöjen: leka med barnen, ta mer ledigt och leva i nuet. Han tycker vi ska avsätta tid till att umgås med varandra.
– Stäng av tv:n när ni äter och fokusera på samtalet vid matbordet, säger påven.

Femte rådet: Söndagar bör vara en vilodag
En gång i veckan bör vi ägna åt stillhet, familjeliv och inre behov för att ha en sund livsstil är Franciskus uppmaning. Vi ska inte alltid tänka på nästa steg i livet eller i arbetsveckan. Spendera din tid väl genom att söka en inre balans genom att ge dig själv tid. Glöm inte det.

Sjätte rådet: Hitta innovativa sätt att skapa värdiga jobb för unga
– Vi måste vara kreativa när det kommer till våra ungdomar.
Hitta jobb åt ungdomar, säger påven oväntat.
Ett arbete är avgörande för unga människors välbefinnande. Påven gör kopplingen: brist på jobb innebär brist på respekt för både oss själva och jorden. Arbetslösheten bland unga människor är en tickande bomb i våra olika samhällen världen över.

Sjunde rådet: Respektera och ta hand om vår natur
– Miljöförstöringen är en av de svåraste utmaningarna mänskligheten står inför, säger påven Franciskus.
Vi ska respektera naturen, vilket innebär att vi inte ska förorena luft, förgifta floder och hugga ner skog urskillningslöst. Allt hör ihop. Vi och naturen hör ihop.

Åttonde rådet: Sluta att vara negativ
– Tala inte illa om andra. Det tyder på dålig självkänsla.
Vi ska släppa negativa tankar snabbt. Det är bara hälsosamt, säger Franciskus.
Klaga alltså inte på folk som irriterar dig eller hindrar dig i vardagen, utan släpp taget så snabbt som möjligt om negativa tankar. Livet är fullt av motgångar och elaka kommentarer som gör oss olyckliga. Därför behöver vi fokusera på det goda i livet.

Nionde rådet: Respektera andras övertygelse
Påven säger något oväntat, att vi inte ska pracka på andra vår tro eller övertygelse. Påven förespråkar, att vi ska leva våra liv genom att föregå med gott exempel och vara goda föredömen. Vi ska alltså inte försöka övertyga andra om våra egna åsikter.

Tionde rådet: Arbeta för fred
Vi lever i en tid då det pågår krig i världen. Påven Franciskus hänvisar till Jesu budskap: Saliga är de som skapar frid. Han uppmanar oss att tänka på hur vi kan skapa fred på jorden, liksom i det lilla sammanhanget.
–Inta en fredlig hållning. Det vill säga vara passiv ibland. Det är inte fel. Istället kan det i konfliktfyllda situationer vara proaktivt och dynamiskt med ett passivt förhållningssätt.

Dessa tio råd känns för mig utmanande. När nu allt är så annorlunda, så kanske vi kan reflektera över ett eller flera av Franciskus råd. Det som inte minst berörde mig var uppmaningen, att söka efter en inre balans i livet främst genom att släppa negativa tankar fort.

Jag önskar dig en välsignad advents- och jultid!
Kyrkoherde Lars Viper