Foto: Johannes Frandsen

Begravning

Om du förlorar en människa som står dig nära, behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska?

Begravning

När någon har avlidit behöver vi ta avsked. Avskedet är betydelsefullt och det är viktigt att det blir rätt, både med tanke på anhöriga och den avlidne. Har den avlidne skriftligt eller muntligt uttryckt önskemål angående begravning eller gravsättning är det alltid de önskemålen som ska komma i första rummet.

Bårtäcke

Vid begravning i Barkåkra kyrka finns möjlighet att låna ett bårtäcke utan kostnad. Meddela expeditionen/kyrkvaktmästarna om ni så önskar.

 Vad ingår i begravningsavgiften?

- Gravplats på allmän begravningsplats eller särskild begravningsplats
- Gravsättning
- Kremering
- Transporter av kista från bisättningslokal till begravningsceremoni,
   till krematorium och till begravningsplats
-  Lokal där stoftet kan förvaras och visas
-  Lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler
-  Skötsel av begravningsplatsens allmänna ytor, nyanläggning, vård och underhåll, även av kulturhistoriskt värdefulla gravvårdar

Krematorium

Barkåkra församling har inget krematorium utan anlitar Ängelholms krematorium.

I Barkåkra församling finns följande alternativ för gravsättning att välja bland:

Kistgravar

Kistgravsättning kan ske med eller utan anhöriga.
Ytor avsedda för kistbegravningar finns på Nya kyrkogården och i mån av plats, även på den Gamla kyrkogården. Även urnor kan gravsättas i en kistgrav. Gravrätten gäller i 25 år med möjlighet att mot särskild avgift förnya ytterligare 15 år. Ansvar för skötsel vilar på gravrättsinnehavaren. Tjänst för skötsel kan köpas av kyrkogårdsförvaltningen.

Urngravar

Efter kremering sker urngravsättning med eller utan anhöriga närvarande. Anhöriga får komma till begravningsplatsen och tillsammans med personalen se ut en gravplats. Dag och tid för urngravsättning bokas i samråd med kyrkogårdsförvaltningen. Nya urngravplatser kan erbjudas i urnlunden på Nya kyrkogården.

I urngraven finns vanligen plats för 4 st urnor. Gravrätten gäller i 25 år med möjlighet att mot särskild avgift förnya ytterligare 15 år. Ansvar för skötsel vilar på gravrättsinnehavaren. Tjänst för skötsel kan köpas av kyrkogårdsförvaltningen.

Minneslund

Gravsättning sker genom nedgrävning av askan. Skötselfritt alternativ där askan grävs ner anonymt i gravområdet och med en gemensam smyckningsplats. Ingen grav med gravrätt upplåtes och ingen markering görs om var askan jordats. Minneslunden är inramad av rhododendronbuskar och idegranshäck. Det finns även en fontän och en ljushållare med möjlighet att sätta snittblommor.

Askgravlund

Skötselfritt alternativ utan minneslundens krav på anonymitet. Anhöriga deltar i gravsättningen och en bronsplatta med namnet på den gravsatta monteras på  en större minnessten i anslutning till platsen. Smyckningsplatsen är gemensam.

Detta är ett gravskick utan gravrätt.

Askgravplats

På askgravplatsen finns stenar utlagda. På dessa fästs en bronsplatta med den avlidnes namn på. Stenarna ligger på en gemensam yta med växter som 
begravningsverksamhetens personal har planterat och sköter.  

Askan jordsätts i anslutning till den valda stenen. Det finns möjlighet att placera någon enstaka ljuslykta och blommor i vas precis vid den sten man har valt. Ingen egen plantering eller utsmyckning kommer att tillåtas. Askgravplatsen har begränsad gravrätt.

Gravsättning på annan ort

I mån av plats kan man få bli gravsatt på annan ort än där man är folkbokförd. Transport till annan församlings begravningsplats bekostas av dödsboet.

Spridande av aska

För att sprida aska efter den avlidne på annan plats än allmän begravningsplats måste man ha tillstånd från Länsstyrelsen. Vanligen kan man få tillstånd att sprida askan i havet.

Gravrätt

Ett dödsbo kan inte vara gravrättsinnehavare. Den som är innehavare av en kist- eller urngrav har gravrätt till graven. Gravrättsinnehavaren får ett gravbrev. Innehavaren är begravningsverksamhetens kontaktperson och antecknas i församlingens gravbok. Innehavaren är den som fattar beslut om vem som får gravsättas i graven och ansvarar för gravskötseln. Det kan vara fler än en person som är gravrättsinnehavare på en gravplats.

Gravvård/gravsten

Gravrättsinnehavaren har möjlighet att förse gravplatsen med gravvård/gravsten efter godkännande från kyrkogårdschefen.

Gravskötsel

Gravrättsinnehavaren ansvarar för skötseln av graven, vilket innefattar gravsten och planteringsyta. Församlingen kan åta sig att mot en årlig avgift ombesörja skötsel av graven.

Begravningsombud

Begravningsombud granskar begravningsverksamheter, och undersöker bland annat hur begravningar fungerar för dem som inte tillhör Svenska kyrkan.

Uppdraget som begravningsombud handlar om att säkerställa att de personer som inte tillhör Svenska kyrkan får sina intressen tillgodosedda. Det är länsstyrelsen som utser begravningsombud.

Den som är folkbokförd i Sverige ska betala en avgift för begravningsverksamheten (begravningsavgift). Begravningsombud ska granska att de som ansvarar för begravningsverksamheten använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt.

Begravningsverksamhet är de åtgärder som har direkt samband med förvaltningen av allmänna begravningsplatser.

Begravningsombud
Sten Christiansson
070-692 66 65