Begravningsombud

Begravningsombudet har som uppgift att företräda dem som inte tillhör Svenska kyrkan.

Begravningsombud i Sollefteå

Begravningsombudet utses av länsstyrelsen och har som uppgift att bevaka icke-medlemmars intressen. Från den 1 januari 2024 till 1 januari 2026 är följande person utsedd att vara begravningsombud för begravningsverksamheten inom Sollefteå kommun:

Monica Ivarsdotter 
E-post: monica.ivarsdotter@solleftea.se  
Telefon: 070-352 29 39

Varför finns det ett begravningsombud?

Efter relationsändringen mellan kyrka och stat 2000-01-01 begränsades möjligheten för dem som inte tillhör Svenska kyrkan att påverka hur begravningsverksamheten sköts eftersom man inte har rösträtt vid kyrkliga val och inte är valbar för förtroendeuppdrag.

Uppdraget regleras av Begravningslagen

Ombudets verksamhet regleras i Begravningslagens 10 kapitel och i Begravningsförordningens 49–58 §§.

I Sollefteå pastorat har begravningsombudet möjlighet att delta vid de kyrkorådssammanträden som rör budget, bokslutsarbete och begravningsverksamhet. Ombudet har förslagsrätt gällande begravningsverksamheten och har rätt att ställa frågor och göra påpekanden vid dessa sammanträden. Ombudet yttrar sig om fastställande av budget och begravningsavgift.

Begravningsavgift

Alla betalar begravningsavgiften via skattsedeln, avgiften är inte kopplad till tro eller tillhörighet i trossamfund.

En höstfärgad kyrkogård.

Kyrkogårdar och begravningsplatser

I Sollefteå finns närmare 15 kyrkogårdar och begravningsplatser. De flesta ligger i anslutning till någon av våra kyrkor. Har du frågor som rör våra kyrkogårdar, frågor om till exempel gravskick, blomsterplantering, grundskötsel och gravrätt vänder du dig till Kyrkogårdsexpeditionen.

En äldre kvinna har lagt sina händer på en kista. En kvinnlig präst håller handen på hennes rygg.

Dödsfall och begravning

Oavsett om döden kommer plötsligt eller varit väntad en tid är det lätt att hamna i såväl panik som handlingsförlamning. Vi har alla olika sätt att reagera i sorg. Inom Svenska kyrkan Sollefteå är vi vana att arbeta med människor i kris. Tveka inte att kontakta oss med dina frågor om död och begravning.