En äldre kvinna har lagt sina händer på en kista. En kvinnlig präst håller handen på hennes rygg.
Foto: Alex & Martin /Ikon

Dödsfall och begravning

Oavsett om döden kommer plötsligt eller varit väntad en tid är det lätt att hamna i såväl panik som handlingsförlamning. Vi har alla olika sätt att reagera i sorg. Inom Svenska kyrkan Sollefteå är vi vana att arbeta med människor i kris. Tveka inte att kontakta oss med dina frågor om död och begravning.

VAD GÖR MAN FÖRST?

Ha inte bråttom! Ta er tid! Tänk igenom arrangemangen kring begravningen tillsammans med de eventuella andra anhöriga. Hade den avlidne några egna önskemål? Vad var viktigt för honom eller henne? Vad är viktigt för er? Reflektera över hur avskedet i begravningsgudstjänsten kan bli så fint och värdefullt som möjligt.

ATT BOKA EN BEGRAVNING

Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring begravningen. Det går också att ta hand om mycket själv. För dig som vill veta mer om vad du får och inte får göra själv klicka på bilden här nedanför.

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

NÄR OCH VAR SKER BEGRAVNINGAR I SOLLEFTEÅ PASTORAT?

Begravningar sker vanligen fredagar och torsdagar vid klockan 10 eller 14. Borgliga begravningar kan även ske onsdagar. Vi har ett flertal kyrkor för begravningsgudstjänster samt kapell och församlingslokaler där det anordnas såväl kyrkliga som borgerliga begravningar. Personalen på vår expedition i Sollefteå svarar gärna på dina frågor kring tid och plats. 0620-835 00, solleftea.pastorat@svenskakyrkan.se

HUR GÅR EN BEGRAVNINGSGUDSTJÄNST TILL?

Den präst som ska hålla i begravningsgudstjänsten kommer att kontakta dig. Då finns tillfälle att få prata om den man förlorat. Prästen tar gärna del av minnen och betraktelser om den avlidne för att kunna göra gudstjänsten så personlig som möjligt. Allt kring begravningsgudstjänsten går du i förväg igenom tillsammans med prästen. Kom ihåg att det inte finns några dumma frågor! Begravningsgudstjänsten brukar innehålla inledande och avslutande musik samt någon eller några psalmer. Till det kan man gärna lägga personligt vald musik som en solist och/eller instrumentalist framför. Musiken hjälper till att göra avskedet personligt. Prästen inleder och håller ett griftetal. Därefter kommer en bön och sedan kommer överlåtelsen (ofta med mull som tre gånger hälls på kistan). Läsning av någon bibeltext och en begravningsbön kommer sedan. Man brukar också be Herrens bön (Vår fader...) tillsammans. Antingen avslutas sedan begravningsakten inne i kyrkan eller ute vid graven och avslutet kan därför se lite olika ut.

MINNESSTUNDEN

I anslutning till begravningsgudstjänst samlas anhöriga och vänner ofta till en minnesstund. Den kan hållas hemma i bostaden, i ett församlingshem eller i annan lokal. Det är ett tillfälle att minnas tillsammans och att samla sina intryck. Det kan ges möjlighet att läsa dikter och spela musik som kanske inte fick plats under akten i kyrkan. Många gånger deltar prästen och kan framföra ett tack å de anhörigas vägnar till dem som har deltagit samt läsa minnesblad och blomsterhyllningar. Det går bra att låna något av våra församlinghem för detta ändamål. Att hålla minnesstund är inget måste. Detta avgör ni helt och fullt själva.

Framsidan av Sollefteå församlingsgård. Byggnaden omgiven av försommargröna björkar.

Kyrkogårdsexpeditionen

I Sollefteå församlingsgård hittar ni expeditionen för kyrkogårdsärenden för alla kyrkogårdar i Sollefteå pastorat, det vill säga i samtliga 12 församlingar.

En höstfärgad kyrkogård.

Kyrkogårdar och begravningsplatser

I Sollefteå finns närmare 15 kyrkogårdar och begravningsplatser. De flesta ligger i anslutning till någon av våra kyrkor. Har du frågor som rör våra kyrkogårdar, frågor om till exempel gravskick, blomsterplantering, grundskötsel och gravrätt vänder du dig till Kyrkogårdsexpeditionen.

En svartvit bild på en gammal mans händer. Den högra handen håller om den vänstra. Händerna vilar mot ett bord.

Samtalsgrupp vid sorg

Vardagen och livet efter en förlust av nära anhörig kan vara svår att anpassa sig till. Att träffas och prata om sorgen är ett sätt att komma vidare. Välkommen att delta i en "Leva vidare-grupp".

Interiör från Boteå kyrka. Bilden är tagen från orgelläktare mot altare.

Kyrkor & lokaler

Välkommen till allas våra kyrkor! I Sollefteå pastorats tolv församlingar finns det fler än 20 kyrkobyggnader och kapell. I anslutning till dessa finns ofta även ett församlingshem.

Ett antal personer förser sig från ett bord med bröd, ost och bullar. En färggrann tulpanbukett pryder bordet till vänster

Församlingshem och gårdar

Mötas under festliga former efter ett dop eller en vigsel. Samlas till minnesstund efter en bortgången vän. I anslutning till alla våra kyrkor finns lokal som passar. Det finns även möjlighet att boka våra lokaler för egna aktiviteter

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Ett uppslaget Månadsblad.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Kom upp i ottan!

Publicerad:

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några gudstjänster sker lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det alltså möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.

Stilla veckan och påsk

Publicerad:

Inte mindre än 41 gudstjänster serveras mellan den 24 mars till 1 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?

Vi söker sommarjobbare till kyrkogårdarna i Västraområdet

Publicerad:

Är du skolungdom och vill ha sommarjobb på någon av kyrkogårdarna i Näsåker, Junsele, Resele, Ed , Ramsele och Edsele? Välkommen med din intresseanmälan!

Så här säger kyrkorådets ordförande om lokalförsörjningsplanen

Publicerad:

Den lokalförsörjningsplan som kyrkofullmäktige fastställde i november är ett viktigt verktyg i det pågående budgetarbetet men inga beslut är tagna ännu.

Hälsomässa i år igen

Publicerad:

Jobbar du med hälsa? Har du/ditt företag eller förening något att erbjuda som rör just människors hälsa? Den 14 april gör vi en repris på den lokala hälsomässan i Långsele. Kom med som utställare!