Foto: Pixabay

"Hållbarhet och existens" – nu kan du se UR Samtidens samtalsserie om klimatkrisen från S:t Nicolai kyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

Med utgångspunkt i det existentiella låter moderatorparet Sara och Fredrik Bronner välkända profiler mötas, resonera och tala till punkt i en samtalsserie om klimatkrisen. Samtalen spelades in i S:t Nicolai kyrka i Örebro den 18 februari och finns nu tillgängliga hos UR Play och i Kunskapskanalen.

Den 18 februari spelades fem samtal om klimatkrisen in i S:t Nicolai kyrka, med en rad välkända profiler – däribland ekologen Pella Thiel som är medgrundare till Omställningsnätverket, Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, neurokirurgen och författaren Pekka Mellergård samt författaren och kulturjournalisten Maria Küchen. ”Hållbarhet och existens – existentiella samtal om klimatkrisen” är det övergripande temat. Satsningen är ett samarbete mellan Bronner & Bronner, Studieförbundet Bilda och Svenska kyrkan Nikolai församling. De fem samtalen finns nu tillgängliga på UR Play och i Kunskapskanalen.

Fem avsnitt om klimatkrisen, där Sara och Fredrik Bronner samtalar med välkända profiler i S:t Nicolai kyrka

  • Varför är klimatfrågan en existentiell fråga? Vi diskuterar ofta klimatkrisen ur ekonomiska, teknologiska eller politiska perspektiv. Men kanske är det så att både orsaken till – och lösningen på – klimatkrisen finns inom oss människor. Vad kan hända om vi ser klimatkrisen som en existentiell kris? Petra Carlsson, teolog, högskolelektor och präst samt Pekka Mellergård, neurokirurg och överläkare, deltar i ett samtal om att byta individualismen och det självupplevda allvetandet mot insikten att vi människor är en del av något större. 
  • Hopp eller uppgivenhet – vad behöver vi?Vissa är fulla av hopp inför att lösa klimatkrisen. Andra har redan gett upp. För någon är det ödesdigert att ge upp hoppet, för någon annan kan det stärka kreativiteten och handlingsförmågan. Men vad händer om vi slutar att klamra oss fast vid hoppet och istället väljer acceptans och nöjdhet? Författaren Maria Küchen och journalisten David Jonstad deltar i ett samtal som kretsar runt konsumism och vår invanda strävan efter att maximera. 
  • Klimatkrisen – vad är det egentligen vi kämpar för?Vi pratar om att rädda planeten, men vi menar mänskligheten och kanske också vår nuvarande livsstil. Är det inte något vi glömmer? Fredrik och Sara Bronner leder ett samtal om vår syn på nuet och framtiden, vad som är viktigt att värna eller återuppväcka och hur vi kan nå dit. Gäster är Björn Wiman, journalist och kulturchef på Dagens Nyheter, och Pella Thiel, ekolog och medgrundare till Omställningsnätverket.
  • Är människan för egocentrisk för att lösa klimatkrisen?Klimatkrisen kan tyckas vara ett problem nästan omöjligt att lösa, med tanke på hur vi människor fungerar. Kan vi känna empati och solidaritet med framtida generationer vi aldrig kommer att möta? Kan vi lösa problem som vi inte kan se konkret framför oss? Med psykologen Paula Richter och författaren och fd politikern Anders Wijkman.
  • Tro, tillit och empatiIndividualismen driver konsumtion, egocentrism, ensamhet och miljöförstöring. Hur lagar vi den mänskliga väven så att vi kan överleva? Poeten/författaren Jonas Gren och psykiatern Ing-Marie Wieselgren deltar i ett samtal om att våga möta negativa känslor och hitta glädje och ljus i en tid då synen på framtiden är dyster.
Sara Bronner, Fredrik Bronner och Sara Nässelqvist Foto: Jenny Holmberg

”Klimatkrisen är en existentiell fråga”

– Ofta diskuteras klimatet enbart utifrån ekonomiska, tekniska eller politiska perspektiv, säger Sara Bronner. Men i grund och botten är det en existentiell fråga och det är det som är utgångspunkten i samtalen. Vad är det i oss människor som gör att vi har så förtvivlat svårt att ändra våra livsmönster – när vi vet att det handlar om kommande generationers överlevnad?

Klimatkrisen handlar ytterst om vår egen existens – men också om hopp och uppgivenhet, om solidaritet och egoism. Självklart hör dessa frågor hemma i kyrkan, säger citypräst Sara Nässelqvist:

– S:t Nicolai kyrka har stått här i 700 år. De här väggarna har upplevt människors glädje och sorg i hundratals år och så många svåra frågeställningar om livet. I kyrkan finns det längre perspektivet med på ett naturligt sätt – här handlar inte allt om snabba svar. I kyrkan finns också hoppet. Som jag ser det, tillförs ytterligare dimensioner till de här samtalen bara genom att vi väljer att vara i kyrkan.

Klimatgudstjänst med KG Hammar i Sveriges Radio

Söndagen den 21 februari kl 11.03 sände även Sveriges Radio P1 en klimatgudstjänst från S:t Nicolai kyrka, där tidigare ärkebiskop KG Hammar, författaren Maria Küchen och artisten Meadows medverkade.

Jordklotet.

Ett biskopsbrev om klimatet

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Nikolai församling

Nikolai församling
Adress:
Nikolaigatan 8
702 10 Örebro

Telefon: Informationsservice: 019-15 45 00
öppet mån–fre 9–16. Lunchstängt mån-fre 12–13.

E-post: orebronikolai.forsamling@svenskakyrkan.se

Kontaktlista med alla medarbetare i Nikolai församling

Till Nikolai församling på Facebook

Församlingens kyrka:
S:t Nicolai kyrka