Begravningsblommor
Foto: Patrik Gineman

20 får samlas till begravning

Nyhet Publicerad Ändrad

Regeringen har gjort ett undantag för begravningar. Ett mycket klokt beslut då det går att samlas på säkert avstånd från varandra i kyrkorna. Nu har vi den 23 november uppdaterat den här sidan med mer information om vad som gäller i Solna församling. Läs mer här.

 

Jag vill börja med att säga att jag fortfarande är mycket tacksam över beslutet att upp till 20 personer får samlas till begravning. Det skapar förutsättningar för att nära och kära ges möjlighet att ta avsked på ett värdigt sätt. Och här i Solna är det så lyckligt att det går att samla så många i alla våra fyra kyrkor. Undantaget är Sankt Martins kapell som är litet för litet.

Vad är det då som gäller här i Solna församling?

  • Max 20 deltagare, exkl tjänstgörande, i våra kyrkor - Solna kyrka, Bergshamra kyrka, Hagalunds kyrka och Råsunda kyrka.
  • Max 16 deltagare, exkl tjänstgörande, i Sankt Martins kapell - det gäller även borgerliga begravningar. Stora kapellet på Norra Begravningsplatsen är ett alternativ om det behövs plats för 20.
  • Viktigt att veta är också att vi under tiden fram till och med den 10 januari inte längre hyr ut Sankt Martins stall för minnesstunder eller andra samlingar. Det gäller också våra andra lokaler.

Det är naturligtvis tråkigt att det är som det är, men vi vill göra vad vi kan för att vi inte ska smitta varandra med ett virus som faktiskt kan vara riktigt farligt.

Ett par tips kring begravningar

  • I undantagsfall kan vi ordna med avsked för fler än 20 personer, men då blir det i omgångar. Ett sådant avsked i omgångar går dessvärre bara att ordna på ett smittsäkert sätt i Råsunda kyrka eller i Hagalunds kyrka. Så vid sådana tillfällen är det bara de kyrkorna som är aktuella och det är viktigt att boka i god tid då det kräver litet mer framförhållning och planering.
  • Både den här ”andra vågen” och hela pandemin har ett slut, även om det inte alltid känns så. Då kommer vi naturligtvis även att hyra ut Sankt Martins stall och andra lokaler för minnesstunder i efterhand. Även om det inte gick att ha en minnesstund just vid begravningen, så finns möjligheten att samla nära och kära längre fram. Kanske kan det ibland också gå att samordna en sådan minnesstund med urnnedsättningen eller med en födelsedag eller en bemärkelsedag. Vi ser fram emot att höra av er igen.

Här kan du klicka och läsa mer på vår hemsida om begravningen och om vart du ringer för att boka eller få mer information.

Gud välsigne dig! Ta väl hand om dig och dina närmaste!

Niklas Lång, kyrkoherde