Foto: Anders Gustafsson

Att vinna över ensamheten

Ensamhet är en känsla som väldigt många bär på, men som är svår att prata högt om. I föreläsningarna om att övervinna ensamheten får du höra psykolog Sara Ling som lotsar dig genom svåra teman där du också får verktyg att förändra din situation.

Passar jag in? Är jag omtyckt? Har jag en självklar plats i någons liv? Är jag annorlunda? Kommer jag att bli avvisad? Det är inte ovanligt att vi tar beslut utifrån dessa rädslor. Att inte fråga någon vad den ska göra till helgen för att man är rädd att få ett nej blir i längden inte bra. Ju mindre du vågar fråga och närma dig andra människor desto mer ensam blir du. Föreläsningarna handlar om hur jag kan börja bryta ensamheten? 

33 % AV SVERIGES BEFOLKNING KÄNNER SIG ENSAMMA 
Ensamhet är något vi alla har testat på i olika former och i olika perioder. Det är något som kan komma och gå eller något som kan vara över tid. Forskning
har visat att just i Sverige är det ovanligt svårt att hitta sociala sammanhang eller nya sociala sammanhang. Vårt land har strävat efter att inte vara beroende av andra för att kunna vara självständig. Där har ensamheten kommit i kölvattnet. 

En stor studie visar att 33 % av befolkningen känner sig ensamma ofta eller alltid. Det är en tredjedel av befolkningen. Det är inte ett individuellt problem för dig eller mig eller någon annan här. Det är ett samhällsproblem. 

SAMTAL OCH TANKEFÄLLOR 
Det finns saker vi kan göra själv åt vår känsla av ensamhet. I föreläsningen får du höra om olika verktyg. Där är till exempel sam- talet en viktig grundpelare. Hur tar man något från ett kallprat till en djupare vänskap? En annan aspekt är tankefällor som vi alla hamnar i ibland. Det är sätt som våra tankar sätter krokben på oss själva. 

I föreläsningarna får du höra psykolog Sara Ling som på ett lättsamt sätt lotsar dig genom svåra teman där du också får verktyg att förändra din situation. 

Del 1 Vad är ensamhet? 

Samtalstekniker – hur kan jag utveckla mitt sätt att samtala med andra. 

Del 2 Tankefällor 

Tankefällor är sätt som våra tankar sätter krokben på oss själva. För att få en rättvisare bild av våra tankar kan man jobba vilka bevis och motbevis som finns för att tanken är sann. 

Del 3  Att förändra sin situation 

Att leva det liv man vill leva, trots jobbiga tankar. En övning som ges i filmen är Bussen. Den handlar om vad Du vill, som här definieras som din sluthållplats? Att resa hela vägen dit oavsett vilka bråkiga medpassagerare (tankar) som kliver på längs vägen. De kan göra resan ansträngande, men dom kan inte hindra dig från att nå sluthållplatsen. 

Sist i föreläsningen finns avsnittet: Förhållnings- sätt hos anhörig 

Filmer om att bryta ensamhet

Filmerna finns på: svenskakyrkan.se/krokom/ensamhet
Föreläsare: Sara Ling, PTP-psykolog Föreläsningen utgår från boken: Att vinna över ensamheten av Anna Bennich

Här kan du ladda ner ett arbetshäfte kring föredraget -->

Innehåll i föredragen:
Information om ensamhet,
Samtalstekniker
Hur man kan bemöta sina jobbiga tankar
Stegvisa strategier för att förändra sin situation
Vad man kan tänka på som anhörig.

Kontakt i Krokom
Krokoms hälsocentral, Christina Reslegård 0640-166 00, info.pse.krokomhc@regionjh.se Krokoms pastorat
Svenska kyrkan, Helen Sjödin, diakon, 0640-171 26 helen.sjodin@svenskakyrkan.se