Våra kyrkor

I pastoratet finns det 12 kyrkor, från Misterhults kyrka i Söder till Törnsfalls kyrka i norr.

Ankarsrums kyrka

Kyrkan är byggd helt av slaggsten, en biprodukt från järnframställningen i Ankarsrum. Ankarsrums kyrka stod klar 1896.

Blackstads kyrka

Den nuvarande kyrkan i Blackstad är den tredje i ordningen och är uppförd på en höjd vid klockaregården, cirka 200 meter från den gamla kyrkoplatsen.

Figeholms kyrka

Kyrkans gamla krucifix i trä har en gång hängt i vigselrummet i Glöghult gamla kyrka, församlingens allra äldsta kyrka som byggds någon gång på 1500-talet.

Gladhammars kyrka

Gladhammars kyrka är ritad av arkitekten, riddaren och slottsintendenten Ernst Jacobsen. Tegel och järndetaljer som återfinns på kyrkan är från Ankarsrums bruk.

Bild på Gunnebo snett från vänster sida

Gunnebo kyrka

Kyrkan byggdes 1960 av Missionsförbundet. 1994 köpte Gladhammars församling kyrkan och 2017 gjordes en stor om- och tillbyggnad.

Hallingebergs kyrka

Kyrkan stod klar 1760 och under ledning av byggmästare A Hanquist. Hallingebergs kyrka är en gustaviansk enskeppig salkyrka med torn i väster med överblick över bygden.

Hjorteds kyrka med blå himmel

Hjorteds kyrka

Hjorteds kyrka är en av de få kyrkorna i Kalmar län som har kvar målningar från äldre tid. Redan i vapenhuset finns en färgstark takmålning som föreställer Jesus inför Pontius Pilatus från 1731.

Misterhults kyrka

Historien om Misterhult och ortens församling tar sin början på 1500-talet. Sägnen säger att Bengt Skalle vid Tjustgöl byggde den första kyrkan där och att han skänkte sin gård Gölghult till prästgården.

Bild på S:ta Gertruds kyrka omgiven av gröna träd

S:ta Gertruds kyrka

Det är ett under att Sankta Gertruds kyrka i Västervik ännu står kvar. År 1805 ville biskopen i Linköping riva den gamla kyrkan.

S:t Petri kyrka

År 1905 invigdes S:t Petri i Västervik av biskop Carl Wilhelm Charleville, efter 100 års kamp för och emot kyrkans placering i staden.

Törnsfalls kyrka

Törnsfalls kyrka är den äldsta kyrkan som fortfarande används i Kalmar län. Namnet Törnsfall ska enligt legenden komma från en man vid namn Thyrne. Han kom till bygden för att predika om den okände Kristus. 

Västrums kyrka

Vid den plats som idag kallas för Kapelludden låg det allra äldsta kapellet från sent 1400-tal eller tidigt 1500-tal.