Foto: Magnus Aronson /Ikon

Pilgrimsvandring

Tänk att få packa ryggsäcken och ta på sig de skönaste friluftsskorna och ge sig ut på vandring själv eller tillsammans med andra. Det är vad pilgrimsvandring handlar om, att ge sig ut på kortare eller längre vandringar.

I Södra Tjusts pastorat ordnar vi både kortare och längre vandringar. Till exempel vandringar mellan de olika kyrkorna i vårt pastorat eller längre vandringar. 

Pilgrimsvandring innebär att ge sig själv tid att fundera och reflektera, att stanna upp för kortare meditationer, att tillsammans med andra dela frågor om liv och tro. Pilgrimsvandring är också att leta upp fina rastplatser där vi kan avnjuta innehållet i vår medhavda matsäck. En pilgrimsvandring har alltid en början och ett slut, vi går tillsammans mot ett mål och vi går tillsammans med varandra och delar livets frågor för en stund.

Pilgrim kommer av order peregrinus som betyder främling. Som pilgrimer ger vi oss ut mot det okända, tillsammans går vi mot nya erfarenheter, möten och insikter.

PILGRIMSÅRET 2024:

28 april Inspirationsdag med tema ”Utemat” Marsbäcken
Samling kl. 10.00 på Marsbäcken
(tänk på att samåka för miljöns och parkeringsplatsernas skull).

Vi inleder med en kort pilgrimsvandring på cirka 2 km. Sedan tar dagens föreläsare Eric Tornblad vid. Eric är författare till flera kokböcker om utemat, bland annat ”Eldmat”, ”Torka mat” och ”Snabblagat på tur”. Efter föreläsningen håller han i en workshop om hur man kan laga god och enkel mat utomhus på vanliga råvaror. Dagen avslutas med att vi äter det vi lagat tillsammans.

Arrangemanget är kostnadsfritt.
Anmälan till Märtha Blomberg 070-243 06 02 senast 22 april.
Ange om du har med ett eget stormkök samt eventuella allergier/specialkost.

Ett samarbete mellan Svenska kyrkan Södra Tjusts pastorat, Naturskyddsföreningen i Tjust och Friluftsfrämjandet Västervik.

- - -

12 maj Vandring Figeholm - Misterhult
– den traditionella årliga vandringen mellan Figeholm och Misterhult.

Morgonbön och frukost i Figeholms kyrka kl 9.00. Vi vandrar iväg kl 10.00 och avslutar med pilgrimsmässa kl 15.00 i Misterhults kyrka.

Kostnadsfritt. Ingen anmälan. Frågor Eva-Lena Karlsson 0490-842 98.


- - -

12-14 maj ”Strövtåg i hembygden”
12 maj Vandring Figeholm-Misterhult
”Strövarna” ansluter första dagen till vandringen mellan Figeholm och Misterhult – se ovan. Samling kl. 8.45 utanför Figeholms kyrka. Övernattning i Misterhults församlingshem.

13 maj Vandring Misterhult-Mörtfors
Övernattning i Mörtfors Folkets Hus. 

14 maj Vandring Mörtfors-Hjorted

Pris 300 kr. All mat ingår förutom första dagens matsäck. Ta med eget liggunderlag mm. Packningen transporteras mellan de olika platserna. Anmälan till Märtha Blomberg 070-243 06 02 senast 8 maj.

- - -

2 juni Vandring i Törnsfall
Samling kl. 9.00 vid Averum. Prova på-vandring ca 2 km i enkel terräng.
Mässa under vandring.

Kostnadsfritt. Ingen anmälan. Frågor Riitta Eklund-Sandström 0490-842 25.

- - -

23 juni - 30 juni Ingegerdsleden Stockholm-Sigtuna-Uppsala
Ingegerdsleden är en 11 mil lång pilgrimsled  mellan Storkyrkan i Stockholm och Uppsala domkyrka. Den sträcker sig genom flera naturreservat och passerar ett antal historiska platser, kyrkor, slott och andra sevärdheter. Leden är uppkallad efter Ingegerd Olofsdotter, dotter till Olof Skötkonung och troligen uppväxt i Sigtuna, svensk prinsessa och storfurstinna av Kiev och sedermera ryskt-ortodoxt helgon (Anna av Novgorod).

Pris 3 000 kr. Transport, resan till och från Stockholm/Uppsala samt nästan alla måltider ingår i avgiften. Anmälan till Märtha Blomberg 070-243 06 02 senast 24 maj. Enkelt logi i olika församlingshem och kyrkor längs vägen. Medtag eget liggunderlag och sovsäck. Man bär endast en dagspackning (matsäck, vatten, badkläder), den övriga packningen transporteras av följebil mellan de olika platserna. 

- - -

28 september Gladhammar-Västrum 
Vi samlas vid Gladhammars kyrka kl. 9.00 och vandrar den dryga milen till Västrums kyrka. Medtag egen matsäck. 

Kostnadsfritt. Anmälan till Märtha Blomberg 070-243 06 02 senast 27 september.

Digital pilgrimsvandring

Din vandring genom livet kan även vara en pilgrimsvandring. Ibland är det skönt att ägna sig åt vandrandet, låta tankarna flyga och få närhet och kraft av sig själv, varandra och Gud. Vi gick ut på Gränsö och vandrade med ordet Frihet. Välkommen att följa med.