Write Your Self

Har du ett behov av att hitta tillbaka till dig själv? Write Your Self går ut på att använda skrivande som verktyg och läkande process vid upplevelser av trauma.

Ibland kan det som i grunden är sunt och bra – att arbeta, städa, träna eller ställa upp för andra – gå till överdrift och bli till något negativt. Det här kan handla om en flykt från svåra minnen, upplevelser där känslor av sorg, ilska och vanmakt kapslats in och känns skrämmande att komma i kontakt med. 

Write Your Self är en gruppverksamhet där man arbetar med skrivandet som ett läkande verktyg. Genom skrivprocessen får deltagarna tillgång till olika skrivsätt och hjälp att utforska sina berättelser i egen takt. Att sätta ord på sina känslor är ett första steg till att må bättre. Var och en delar bara det den vill men gruppen erbjuder en trygg gemenskap.

Write Your Self handlar också om att skapa utrymme för skrivandet, lyssna in de berättelser som vill bli nedskrivna och få verktyg för att ta hand om sig själv under processen. 

Write Your Self är ingen terapi, men kan vara ett bra komplement. Metoden är lämplig för den som känner sig nyfiken och villig att bearbeta något som man har svårt att närma sig på annat sätt. Man behöver inte kunna stava, eller ens skriva på svenska. 

Trauma och sublimering

Write Your Self är en metod där man med hjälp av skrivande hittar tillbaka till sig själv och tar tillbaka sin egenmakt. Det kan finnas flera olika orsaker till att man tappat kontakten med sin inre röst. Det kan handla om att man flyr från något obearbetat, ett trauma, en händelse, ett övergrepp eller en förlust av något slag. Även långvarig sjukdom eller att ha befunnit sig i en relation fylld med våld och manipulation kan göra att man tappar kontakt med den man är. 

Ett trauma är ett sår, där känslor av sorg, ilska, vanmakt kapslats in inom en, vilket kan leda till sublimering. Att sublimera innebär att trycka undan skrämmande känslor genom att göra annat som i grunden kan vara sunt och bra - som att träna, arbeta eller städa - men när det går till överdrift blir det något negativt. Missbruk av olika slag kan också ha sin grund i sublimering.