IT-ansvarig Malin Betnér och tekniker på fortbildningsveckan.

Över 500 deltagare på digitala fortbildningsveckan

Årets fortbildningsvecka blev ett exempel på när det kan fungera utmärkt att göra som man aldrig har gjort förut.

Årets fortbildningsvecka blev annorlunda på många sätt och innebar prövningar som inte fanns innan Covid-19. Men förmågan att hitta lösningar, samarbeta och inte vara rädd för teknik, har gjort att årets fortbildningsvecka kunnat genomföras. Det nya upplägget blev mycket uppskattat hos både deltagare och föreläsare.

Kaffetältet och minglet på gräsplanen lyser med sin frånvaro på S:t Sigfrids folkhögskola denna oktobermorgon. Men inomhus på skolan råder full aktivitet även om det inte är så många på plats. Sladdar kopplas, kameror och mickar riggas för livesändningar och de förinspelade kurserna ska sändas vid rätt tid. Planeringen har varit intensiv de senaste veckorna och omställningen till en digital fortbildningsvecka har inneburit utmaningar för personal, folkhögskola, föreläsare, tekniker med flera.

Jonas Löhnn, stiftsadjunkt och projektledare för fortbildningsveckan summerar veckan:

-  Det har varit jätteroligt av flera skäl, dels att det är spännande att utveckla något nytt och dels har vi förstått att det har varit många bra föreläsare och gäster, men också att det har varit enkelt att genomföra tack vare att vi delat upp ansvaret, säger Jonas.

Det är många lärdomar att ta med sig inför kommande år och Jonas ser fram emot att planera nästa års fortbildningsvecka:

-   Jag tror att vi kommer att ha en kombination av digitalt och fysiskt nästa år och att vi koncentrerar kursutbudet lite mer, med färre kurser som är mer anpassade efter det som är aktuellt i Växjö stift.

Stiftspedagog Christina Evertsson var värd på bland annat passet med Tobias Wasserman som handlade om att möta unga med psykisk ohälsa:

-  Det har varit en utmaning att ordna med de digitala föreläsningarna men det har fungerat väl. Det är mycket som är nytt för oss att tänka på men det är roligt att det är så många som är med och tittar, säger Christina.

Det har varit väldigt roligt men också intensivt och mycket att hålla reda på och lösa.

Malin Betnér

Responsen på kursupplägget har varit positiv säger Christina och det är många som har engagerat sig och ställt frågor. Hon hoppas att Tobias pass kan hjälpa oss att bli mer uppmärksamma på ohälsa bland unga.

-  Vi behöver prata om detta och utbilda oss, så fler kurser i ämnet kommer framöver, säger Christina.

Lars Björksell är stiftsadjunkt för ledarskap och organisation i Göteborgs stift och har haft två livesända kurser under veckan.

-  Vi har ju alla vant oss vid digitala möten så efter omständigheterna har det fungerat bra. Fördelar med det digitala kan vara att det blir mindre resande och att vissa kan känna sig mer bekväma med att ställa frågor. Vi höll kursen ungefär som vi brukar i vanliga fall, fast på distans, säger Lars.

Malin Betnér är IT-ansvarig på stiftskansliet i Växjö och har samordnat tekniken på fortbildningsveckan.

-  Det har varit väldigt roligt men också intensivt och mycket att hålla reda på och lösa, säger Malin.

Hon fortsätter:
- Den största utmaningen har varit att få alla att landa i att det kommer att lösa sig. Ibland kan man uppleva att det är svårt att förlita sig på tekniken och många tycker det är lite jobbigt, säger Malin.

Det behövs många resurser när tekniken ska fungera. Malin berättar:
-  Vi har varit 4 tekniker som jobbat med zoom-delen, sedan har vi har också haft tre filmare som skött livesändningarna. Teknikerna är ansvariga för kurserna, att de sänds på rätt tid och så vidare.  Det är mycket utrustnings som krävs!

Malin tycker att allt har flutit på bra:
-  Det har gått jättebra! Något lite missöde såklart men allt går att lösa. Det har inte varit så många användare som har ringt och haft problem och de som har hört av sig har vi kunnat hjälpa direkt.

Malins råd till andra som ska göra samma är att planera i god tid.
-  Se till att inte vara ensam och ha backuplösningar. Ha koll på tekniken och prata gärna med andra som gjort samma sak för att få tips och idéer.

Ingrid Nordlund deltog hemifrån och hon uppskattar att man i Corona-tider kunnat ändra om fortbildningsveckan till att sändas digitalt och inte ställas in.

Ingrid: Det kändes helt fantastiskt. Veckan är en god hjälp för fortbildning och ger inspiration för alla medarbetare i en församling. Arrangörerna för veckan får verkligen ta åt sig äran och ett stort tack för deras skicklighet att ändra detta arbete och få till så fina, passande program!

Ingrid har försökt delta i mycket och hon tycker att det var lätt att ansluta till kurserna:
-  Jag utnyttjade min “padda” på hemmaplan. Man fick också en fin redogörelse hur man skulle ladda ner en eventapp och med hjälp av den fick man tillgång till allt. På ett sätt är man nästan fysiskt deltagande tack vare mikrofon och kamera, säger Ingrid.

Det Ingrid kunde sakna var någon att utbyta erfarenheter med under kaffe-och lunchpauserna.
-  Och så saknar jag naturligtvis den underbara miljön på St Sigfrids Folkhögskola med det härliga kapellet och måltiderna, då man har träffat på gamla bekantskaper och fått nya.

/Sara Peterson