Foto: Charlotta Bäckström

Lunds stifts musikpodd

Nyhet Publicerad Ändrad

Du har väl inte missat Lunds stifts musikpodd? Varje program tar upp ämnen med anknytning till Lunds stifts musikliv. Ta på dig hörlurarna, lyssna och njut!

Program 12

Sedan flera år tillbaka producerar Fredrik Emmerfors tillsammans med organisten och orgelexperten Anders Johnsson särskilda orgelporträtt till några väl valda orglar i Lunds stift. Tanken är att man som besökare i respektive kyrka ska kunna lyssna på plats, och därför kallas de för orgel-ljudguider.

På sidan Ljudguider till stiftets orglar hittar du en lista över samtliga orgelljudguider. 

Lunds stifts musikpodd bjuder den här gången på den senaste av de här ljudguiderna – nämligen till Bösarps kyrka och den fantastiskt fina och nyrenoverade läktarorgeln, byggd av skåningen Rasmus Nilsson 1888. Orgeln nyinvigdes efter renoveringen den 1:a advent 2021, vilket då sammanföll med firandet av Bösarps kyrkas 150-årsjubileum.

Program 11

Denna gång handlar programmet om att skriva musik för kyrkorummet. Hur fungerar det som tonsättare – om man är anställd av kyrkan eller jobbar helt fristående? Vilka begränsningar finns och hur får man beställningar? Möt tonsättarna Jens Bragdell Eriksson och Staffan Storm.

Program 10

Psaltarens texter har tonsatts många gånger genom historien, och på väldigt olika sätt. En variant är den nya skivan "Allt är Nåd", med nykomponerad musik av David Ivarsson och med arrangemang för kör och instrument av Jenny Bergner.

David jobbar som präst i S:t Matteus kyrka i Malmö och Jenny som kantor i Lackalänga- Stävie församling. Ni möter dem och deras musik i 10 avsnittet av Lunds Stifts Musikpodd.

Program 9

Möt kyrkomusikstudenterna Daniel Ericsson och Sofia Hemqvist, som båda går tredje året på kandidatutbildningen i orgel på Musikhögskolan i Malmö. Varför studerar de orgel, hur ser de på framtiden som organister och vad tror de om möjligheterna för Svenska kyrkan att fylla kyrkomusikertjänsterna runt om i landet under de närmaste 10 åren?

Program 8

Varje år anordnar Lunds stift en tvåveckors sommarkurs i orgelspel för barn och ungdomar. I år hölls den i juni i Tygelsjös och Västra Klagstorps kyrkor, strax söder om Malmö, under ledning av lärarna Staffan Plantin, Åse Lindberg Christensen och Maja Malmström. Musikpodden besökte kursen en morgon som började med morgonbön i Tygelsjö kyrka - där orgelmusiken spelades av eleverna.

Program 7

Den 9 maj firades årets upplaga av "Gosskörernas dag" och temat för podden den här gången är därför gosskör.

Gosskörsdirigenterna Marie Nanor (Helsingborgs gosskör) och Justin Hazelgrove (Fredrikskyrkans gosskör i Karlskrona) gästar podden. De svarar bland annat på varför det behövs körer för bara pojkar, hur läget är för gosskörer i Sverige idag och hur man tacklar målbrottet?  

Program 6

De närmaste tio åren kommer det att behövas 700 nya organister och kantorer i Sverige. Hur tacklar man det på utbildningen för kyrkomusiker?

Hör professorerna Karin Johansson och Hans Hellsten på Musikhögskolan i Malmö berätta om läget idag och i framtiden. ”Vilka är vägarna framåt?"

Program 5

Lunds stifts musikpodd, program nr 5. Möt organisterna Maja Malmström och Mats Hultkvist som pratar om orgellivet i Malmö.

Program 4

Program nummer fyra fokuserar på Lunds stifts nyinrättade musikstipendium. Möt de tre unga stipendiater som fått stipendiet och hör dem berätta om deras tankar om musik och framtid. Med Miranda Wahlström, Felicia Glimmergård och Alma Nilsson. 

Program 3

Program nummer tre handlar om Barnkörer. Hör om två spännande projekt för barnkör: ”Denna dagen, ett liv” och ”Wow, vad du kan skapa!”. Medverkar gör Per Gunnar Petersson, Åse Lindberg Christensen, Christian Backe med flera.  

Program 2

Program nummer två har tema Kyrkorglar. Vad är på gång med Lunds domkyrkoorgel? Hör intervju med Robert Bennesh. Orgelinventering, vad är det? Intervju med Anders Johnsson som har koll på stiftets orglar. 

Program 1

Det första programmet har temat Musiklivet i Coronatid. Hör hur två församlingar, Hyllie församling i Malmö och Lunds domkyrkoförsamling, tar sig an musiken under rådande samhällssituation.

Att bli kyrkomusiker

Att arbeta som kyrkomusiker i Svenska kyrkan är ett mångfacetterat arbete. Du arbetar aktivt med människor i alla åldrar och i livets alla skeenden.