Någon spelar kyrkorgel.
Foto: Alex Giacomini /Ikon

Kyrkorglar och barn i fokus under internationell festival i Göteborg

Nyhet Publicerad

Orgelmusik och kyrkorglar behöver få en större plats i samhället. Det anser Göteborgs internationella orgelakademi som 9-18 oktober arrangerar en internationell orgelfestival. Se den digitalt, även i efterhand.

Runt om i Svenska kyrkor finns många unika orglar. Ett levande kulturarv! Göteborgs internationella orgelakademi vill lyfta fram både orgelmusik och orgeln som kulturarv.

Festivalen som har temat Konst och musik i kristid fokuserar på orgelkonstens förmåga att förmedla upplevelser, budskap och berättelser. Under dagarna, festivalen pågår 9-18 oktober, hålls en mängd workshops, föreläsningar, paneldiskussioner och – naturligtvis – en mångfald av orgelkonserter.

Orgel för barn

För barn finns Lilla orgelfestivalen den 13-16 oktober, som erbjuder orgelbyggarworkshops, orgelsagor och konserter för barn och unga och Lilla orgelskolan med två dagars spännande orgelaktiviteter!

Under en särskild utbildningsdag ska kyrkomusiker få fortbildning i att arbeta med orgel för barn.

Göteborg har unik orgelpark

Göteborg som stad har en unik orgelpark och Göteborgs internationella orgelakademi vill utveckla staden till en världsstad för orglar.

I centrum för festivalen i oktober står därför också två av Göteborgs mest betydelsefulla orglar: Den unika barockorgeln i Örgryte kyrka och den nyligen restaurerade Lundén-orgeln i Vasakyrkan. Den första helgen, 10-11 oktober, håller orgelfestivalen till i Örgryte nya kyrka.

I Vasakyrkan i Göteborg finns den så kallade Lundén-orgeln. Ett unikt exempel på svensk senromantisk orgelbyggnad. Orgeln byggdes 1909 och har restaurerats i år. Under festivalens andra helg, 17-18 oktober blir det både flera konserter och den 17 oktober ett tvärvetenskapligt endagssymposium.

Bland konserterna under veckan finns bland andra

  • Matthias Weckmans vokal- och instrumentalverk från 1663. Den komponerade han när pesten drabbade hans hemort och fler än hälften av invånarna dog.
  • Hildegard von Bingens Ordo Virtutum. Hildegard von Bingen levde på 1100-talet och var författare, filosof och kompositör.

Det blir också konserter med orgel och dans, två dagar med minikonserter och improvisations- och psalmsångskonserter.

Om orgelfestivalen finns på Göteborgs internationella orgelakademis webbplats.

Orgeln som kulturarv

Orgeln - musikaliska strövtåg. Musikdokumentär från 2020 på SVT Play (finns inte längre kvar) i samverkan med Svenska kyrkan om orgelns betydelse idag och genom historien. 

Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi har varit med om att inventera orglar i sex av Svenska kyrkans stift.

I Sverige finns en internationellt sett unik förekomst av bevarade orglar från 1700-talet. De är ett ganska okänt kulturarv.