Foto: Louise Linde

Ställningarna upp

Knappt hade de anlänt innan ställningarna var uppe. Sydställningarnas Robert Svensson, Fredrik Högstedt, Andreas Högstedt och Fredrik Andersson arbetar på i högt tempo. Vi vinkar hejdå till Roffe Frank och vi får lära oss vad en Lindströmmare är. Här finns bilderna!

Det är på innergårdens fasad som själva renoveringen kommer att starta. Just nu är det förberedelser med byggnadsställningar och att färdigställa alla saker runt om.

Robert Svensson, Fredrik Högstedt, Andreas Högstedt och Fredrik Andersson från Sydställningar har kommit ända upp till taket på Storkyrkan. Man bygger sektioner om fyra på bredden. Samtidigt som det bars in delar började man resa ställningarna.

På gården fanns massor av intressanta saker som bl a en liten maskin som hjälper att hissa upp ställningarna. Man lägger repet runt om ett hjul några varv och spänner linan och lätt hissar man upp plattor, galler och stegar. Fredrik Högstedt var på marken och de andra tre var på ställningen och tog emot. Tänker på det stora tramphjulet som står uppe på vinden och den tekniken som man använde på 1500-talet för att få upp tunga saker. Det är heller inte så länge sedan man upphörde att bygga ställningar med träplank.

Hyrpoolens Oscar Bergkvist och Phillip Cossutta var på plats och isolerade bodarnas avloppssystem. De lade en värmeslinga jämte själva slangen och lindande runt isolering och plast för att skydda mot väta. Den här inpackade slangen kommer sedan att ligga längs med plankets ovandel.

Inte nog med att vi fick ta del av lyftteknik och hur man gör med bodarnas avlopp, vi fick också insyn i hur man spänner fast ställningarna med öglor och här med en spännare/hållare som kallas Lindströmmare. Denna har uppfunnits hos Sydställningar.

Planket runt om är nu färdigbyggt och till och med dörrar är plats. I och med det så går Roffe Frank vidare till ett annat uppdrag. Petri Joronen är kvar för att understödja på bygget. Det har varit ytterst lärorikt att ha fått följa arbetet.

En spännande eftermiddag på Storkyrkans innergård.

Foto: Tekniska museet