Miljö och hållbarhet

Att vårda och ha omsorg är ett av de viktigaste budskapen i Bibeln. Genom församlingens arbete med miljö och hållbarhet vill vi bidra till ett hållbart samhälle, både socialt och miljömässigt, och förmedla hopp inför framtiden. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar lokalt i Kungsbacka-Hanhals församling och nationellt i Svenska kyrkan.

Lokalt miljöarbete i Kungsbacka-Hanhals församling

I församlingen arbetar vi aktivt med miljö, klimat och sociala hållbarhetsfrågor i linje med de 17 globala målen i Agenda 2030.

Vårt val av livsmönster påverkar både förutsättningarna för vår överlevnad och hela skapelsen. Genom vårt sätt att leva har vi möjlighet att påverka hållbarheten både ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Hur kan vi finna en bra väg?

Miljöpolicy

Vår miljöpolicy utgör grunden för Kungsbacka – Hanhals miljöarbete. Den sätter ramverk och riktning samt visar våra ambitioner att verka för en hållbar värld.

Läs Miljöpolicyn för Kungsbacka-Hanhals församling

Miljödiplomering

Tack vare ett lyckat hållbarhetsarbete i församligen är vi stolta att berätta att vi miljödiplomerades i januari 2024. Tillsammans tar vi ansvar för jorden och kommande generationer.

Svenska kyrkans miljödiplomering är ett ledningssystem för församlingens långsiktiga arbete med miljöpåverkan. Den möjliggör ett strukturerat arbete för att bidra till hållbar utveckling och minskat klimatavtryck. 

Det unika i Kyrkans miljödiplomering är att den teologiska grunden där ekologiska, sociala, ekonomiska och andliga perspektiv inryms.

En humla sitter på några ljusrosa blommor vid en röd husvägg.

Miljöarbete på kyrkogårdarna

I Kungsbacka Hanhals församling strävar vi efter att ta hand om våra kyrkogårdar så klimatvänligt som möjligt. Vi arbetar också aktivt med att bidra till den biologiska mångfalden.

Någon står i mataffären och håller ett päron i ena handen och ett äpple i andra.

Tips!

Saker du kan göra själv. Det finns många sätt att bidra till ett hållbart samhälle.

Pilgrimsvandringar

Vandra i Guds underbara natur och kom nära dig själv!

Miljögruppen

Miljögruppen arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor lokalt i församlingen.

Nationellt. Så arbetar Svenska kyrkan för en hållbar utveckling.

Hållbarhet

Hållbarhetsfrågorna är ständigt närvarande i Svenska kyrkans verksamhet. Med människovärdet i fokus arbetar vi för människor som lever i utsatthet både i Sverige och utomlands.

Filmtips!