Foto: Stefan Tell

Patrik Lundberg intervjuas inför Se människan 2020

Hallå där!...

…Patrik Lundberg, som i Fjärilsvägen lyckas göra en personlig berättelse om sin mamma Birgittas liv till en allmängiltig skildring av klassamhällets Sverige. Den ensamstående deltidsarbetaren som blir isolerad sjukpensionär i ett destruktivt förhållande, men också kvinnan som gör allt för att hennes barn ska få ett bra liv– och lyckas!

 

Vad var det som lade grunden till din egen klassresa?

– Både mamma och mormor sade alltid ”ni måste studera så länge som möjligt”. Hade de själva växt upp i en annan tid och en annan miljö hade de studerat vidare och fått helt andra liv, men nu blev det inte så. Och så gjorde mamma allt för att vi barn inte skulle sakna något, jag och min syster kom alltid först även om det innebar att hon själv inte hade råd att äta lunch.

 

Hur har du valt ut de händelser som du har tagit med i boken?

– Jag tog med det som berättelsen behövde, vilket ju är hur litteraturen fungerar. Det gör att jag har med mammas spinning, som sade något om hur hon mådde i olika perioder, men inte att hon var troende. Eftersom hon inte gick i kyrkan var det inget som påverkade hennes yttre liv, men för henne som person var det viktigt.

 

Vad betyder religion för dig?

– Jag är född som buddist, men döpt kristen och läste Barnens bibel och gick i Kyrkans barntimmar när jag var liten. Min bästa kompis när jag växte upp var bosnisk muslim och nu lever jag med en praktiserande judinna. Så vad är jag? Det är en fråga jag har skjutit lite på framtiden, samtidigt som mycket av min privata tid går åt till att tänka på de här frågorna. Jag inspireras också mycket av Bibeln och refererar ofta till den i mina texter. Det var när jag läste om den som vuxen som mitt eget språk satte sig. Så jag tillskriver mig ingen religion just nu, men älskar Bibeln.

 

Vilken research har du gjort för att de historiska detaljerna ska bli rätt?

– Alla mammas betyg, anställningsbevis, foton, brev och liknande finns kvar, så vi har hela hennes liv sparat på något vis. Och så har jag pratat mycket med min syster. Sedan är jag närmast besatt av ”det gamla Sverige”, från folkhemmets uppbyggnad till Järnridåns fall. Så jag har läst oerhört mycket om den här perioden. En tid då det inte fanns så mycket valfrihet, men samtidigt en väldig trygghet.

 

Varför hade just din mamma det så tufft?

– Det slumpade sig så att medan alla andra grupper i samhället fick det bättre hamnade lågavlönade deltidsarbetande kvinnor som mamma, utanför skyddsnätet. Samtidigt är det viktigt för mig att påpeka att jag oftast hade en jättebra barndom och att vi hade väldigt roligt tillsammans. Det finns nyanser i alla liv.

 

Text: Anna Rikner

 

Lyssna till Patrik Lundberg som samtalar med Ludvig Lindelöf, präst i Göteborg, skribent och radiopratare, live på Se människan-scenen söndagen den 27 september kl. 13.00–13.20 under rubriken Fjärilsvägen.